Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πλήρως εξαρτημένη από την Ασία η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Ελλάδα 11:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πλήρως εξαρτημένη από την Ασία η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Πλήρως εξαρτημένη από την Ασία η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απεξάρτηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών από τις ασιατικές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών.

Advertisement
Advertisement

Να μειωθεί η εξάρτηση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από την Ασία και τις υπόλοιπες ηπείρους, όσον αφορά την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων, όπως είναι οι ημιαγωγοί, ζητά ο απερχόμενος επικεφαλής της Βοsch, Franz Fehrenback.

«Ναι, έχουμε γίνει υπερβολικά εξαρτημένοι από τις υπόλοιπες ηπείρους. Και απαιτείται μια αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Franz Fehrenback, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung λίγες μέρες προτού εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στην Bosch, η οποία δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ημιαγωγών.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέφυγαν στις ασιατικές εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ μετά την αδυναμία που φανέρωσαν οι εντός συνόρων προμηθευτές να τους παρέχουν τις ποσότητες που απαιτούνται για τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών και διασυνδεδεμένων οχημάτων τους.

Advertisement
Advertisement

Με την ηλεκτροκίνηση να προελαύνει, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές περιεργάζονται τους τρόπους που αφορούν την εξασφάλιση των βασικών πρώτων υλών για τα σχετικής τεχνολογίας μοντέλα τους και ειδικά για τα στοιχεία μπαταριών.

Ήδη αρκετές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ενορχηστρώσει πλάνα ώστε να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της VW που σκοπεύει να χτίσει 6 μεγάλα εργοστάσια κατασκευής στοιχείων μπαταριών, με ορίζοντα το 2030.

Advertisement

Το πρόβλημα της εξάρτησης των Ευρωπαίων κατασκευαστών από ασιατικές εταιρείες ημιαγωγών αναδύθηκε στην επιφάνεια μετά την υφιστάμενη έλλειψη των εν λόγω εξαρτημάτων, η οποία προκάλεσε μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων.

Η ΕΕ είναι πλήρως ενήμερη για την κατάσταση και προσπαθεί να προσελκύσει στη Γηραιά Ήπειρο εταιρίες παραγωγής ημιαγωγών, μέσω προγραμμάτων επιδοτήσεων.

Advertisement

Για την ανάσχεση της κρίσης η Bosch, ο μεγαλύτερος προμηθευτής μικροτσίπ στον κλάδο του αυτοκινήτου, ολοκλήρωσε ένα ολοκαίνουριο εργοστάσιο, αξίας 1,1 δισ. δολαρίων στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αύξηση χρόνων παράδοσης ΙΧ: Πώς θα λυθεί το πρόβλημα;
Elon Musk: «Ημιαγωγοί, όπως λέμε… χαρτιά υγείας»
Ποιοι ημιαγωγοί; Οι Τούρκοι… πετάνε