Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιά είναι τα μοντέλα που προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

Ελλάδα 9:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιά είναι τα μοντέλα που προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

ΝΕΑ

Ποιά είναι τα μοντέλα που προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

ΝΕΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Jato Dynamics οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο ήταν αυξημένες κατά 12% συγκριτικά με αυτές του ίδιου περσυνού μήνα.

Advertisement
Advertisement

Η αγορά αυτοκινήτου τον δεύτερο μήνα του 2023 σημείωσε σημαντική αυξητική τάση στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Jato Dynamics η ποσοστιαία αύξηση ήταν 12% σε σχέση με τις ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ποσοστό φαίνεται μεγάλο, ωστόσο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πέρυσι η ευρωπαϊκή και παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ταλανιζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό από την έλλειψη ημιαγωγών απ’ ό,τι εφέτος. Έτσι, η μειωμένη παραγωγή είχε ως αποτέλεσμα και λιγότερες πωλήσεις τότε.

Advertisement
Advertisement

Βάσει των στοιχείων, τον Φεβρουάριο ταξινομήθηκαν συνολικά στις 28 χώρες περισσότερα από 900.000 καινούργια αυτοκίνητα. Από αυτά, τα 118.329 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, αριθμός που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση κατά 33% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η πρώτη δεκάδα
Σύμφωνα με την Jato Dynamics, το Tesla Model Y ήταν το κορυφαίο σε ταξινομήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, ανεξαρτήτως κατηγορίας και τεχνολογίας κίνησης. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό μοντέλο πούλησε 18.446 μονάδες ή αύξηση 173% σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου 2022.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας ήταν το Dacia Sandero συνεχίζοντας γι’ ακόμα έναν μήνα την εκπληκτική εμπορική πορεία του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Όπως ανακοινώθηκε, πουλήθηκαν με 18.431 μονάδες ή ποσοστιαία αύξηση 40%, συγκριτικά.

Advertisement

Τρίτο, βρέθηκε το Peugeot 208 με 16.180 πωλήσεις (αύξηση κατά 10%), τέταρτο ήταν το Volkswagen TRoc με 15.760 ταξινομήσεις (+68%, συγκριτικά) και πέμπτο το Opel/Vauxhall Corsa με 15.120 μονάδες ή αύξηση κατά, 29% σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο.

Advertisement

Στη συνέχεια, στην έκτη θέση της σχετικής λίστας, κατετάγη το Toyota Yaris Cross με 14.772 μονάδες ή 54% αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της συγκεκριμένης έκδοσης ξεπέρασαν αυτές της hatchback εκδοχής τού ιαπωνικού μοντέλου.

Έβδομο, κατετάγη το Dacia Duster με 14.038 πωλήσεις (+33%). Είναι το δεύτερο μοντέλο της τσεχικής εταιρείας στη δεκάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιχειρηματικής πολιτικής που ακολουθούν τα στελέχη της αναφορικά με τα αυτοκίνητα που έχουν στη γκάμα τους.

Advertisement

Στην όγδοη θέση στις ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων βρέθηκε το Fiat/Abarth 500 με 13.542 μονάδες ή αύξηση κατά 35% συγκριτικά. Σημαντικό μερίδιο σε αυτές είχε η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του ιταλικού μοντέλου.

Στην ένατη θέση τής λίστας ήταν το Volkswagen Golf, ο πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» των πωλήσεων, με 13.399 μονάδες, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά 11% σε σχέση με αυτές του περυσινού Φεβρουαρίου. Το μικρομεσαίο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας ήταν το μόνο με λιγότερες ταξινομήσεις σε σχέση με πέρυσι μεταξύ των υπόλοιπων οχημάτων της λίστας.

Τέλος, δέκατο κατετάγη το Skoda Octavia σημειώνοντας 12.296 πωλήσεις ή ποσοστιαία αύξηση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάει για ρεκόρ πωλήσεων τον Μάρτιο η Tesla στην Ελλάδα
Εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ: Βουτιά 31,1% στις πωλήσεις
Ποια καύσιμα επέλεξαν οι Έλληνες και ποια απέρριψαν;