Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι γερμανικές εταιρείες αντιδρούν στην κατάργηση της επιδότησης για ηλεκτρικά

Ελλάδα 17:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι γερμανικές εταιρείες αντιδρούν στην κατάργηση της επιδότησης για ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Οι γερμανικές εταιρείες αντιδρούν στην κατάργηση της επιδότησης για ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την επιδότηση για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ηλεκτροκίνητο νέο μοντέλο από την επόμενη χρονιά.

Advertisement
Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί υποψήφιοι αγοραστές δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τη μείωση της τελικής τιμής για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο καινούργιο αυτοκίνητο που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Η κυβέρνηση της χώρας κατήργησε το σχετικό κονδύλι στον Προϋπολογισμό που κατέθεσε και ψηφίστηκε για το 2024 το οποίο αφορούσε στο αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης. Αυτό προέβλεπε τη χορήγηση ποσού που έφτανε έως και τα 6.750 ευρώ.

Κατά συνέπεια, οι τιμές τους θα αυξηθούν, συγκριτικά, και πιθανόν να αποτραπούν κάποιοι που θα ήθελαν να αγοράσουν ένα τέτοιο όχημα να το πράξουν τελικά. Λύση στη νέα κατάσταση πρόκειται να δώσουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.

Advertisement
Advertisement

Όπως ανακοινώθηκε, οι Audi, BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen θα αναλάβουν το κόστος για κάποιο χρονικό διάστημα στη γερμανική αγορά.

Συγκεκριμένα, η Audi έκανε γνωστό ότι όσοι πελάτες της είχαν παραγγείλει κάποιο από τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της πριν τις 16 Δεκεμβρίου (2023) και όσοι το παραλάβουν ως το τέλος της χρονιάς θα επωφεληθούν στο σύνολο της κρατικής επιδότησης.

Advertisement

Αντιστοίχως, η Volkswagen θα αναλάβει να καλύψει ποσό που θα φτάνει ως τις 4.500 ευρώ για όσους πελάτες της παραγγείλουν κάποιο από τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Mercedes-Benz επίσης θα παρέχει το σύνολο της κρατικής επιδότησης στους πελάτες της που θα παραλάβουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της ως τις 31 Δεκεμβρίου. Από την επόμενη χρονιά, θα χρηματοδοτεί τους υποψήφιους αγοραστές αυτών με ένα μέρος της επιδότησης και όχι στο σύνολό.

Advertisement

Το παράδειγμα των γερμανικών εταιρειών θα ακολουθήσει και ο Όμιλος Stellantis στην αγορά της χώρας ο οποίος θα χρηματοδοτήσει πλήρως τους πελάτες του έως τις 31 Δεκεμβρίου. Από τη νέα χρονιά το ποσό αυτό θα είναι μειωμένο για τα ηλεκτρικά μοντέλα του που θα ταξινομηθούν και έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Η γερμανική κυβέρνηση κατήργησε την επιδότηση για την αγορά καινούργιου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο τη θεώρησε ως αιτία για τη δημιουργία ελλείματος 60 εκατομμυρίων ευρώ στον Προϋπολογισμό.

Advertisement

Τα στελέχη του «ADAC» («Allgemeiner Deutscher Automobil-Club»), της μεγαλύτερης και σημαντικότερης ένωσης αυτοκινητιστών στην Ευρώπη, έχουν προειδοποιήσει ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι πολύ ακριβά ακόμα και για τους Γερμανούς.

Υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για να αυξηθούν οι πωλήσεις τους. Το ίδιο θεωρούν και οι βουλευτές της γερμανικής αντιπολίτευσης οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο και τον μεγάλο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν ήδη οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες κυρίως από τις κινεζικές που επεκτείνονται στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιώργος Βασιλάκης: Τα ηλεκτρικά έχουν δημιουργήσει σύγχυση…
Συμμαχία γιγάντων για να φτιάξουν ηλεκτρικό κάτω των 20.000 ευρώ
Οι έμποροι στην Αμερική ακούν ηλεκτρικά και τρέχουν…