Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Toyota θα επαναφέρει την Celica; (+video)

Ελλάδα 21:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Toyota θα επαναφέρει την Celica; (+video)

ΝΕΑ

H Toyota θα επαναφέρει την Celica; (+video)

ΝΕΑ

Η επιστροφή της Toyota στην παραγωγή μοντέλων σπορ επιδόσεων είναι γεγονός τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πολύ πιθανόν να αναβιώσει και η Celica.

Advertisement
Advertisement

Η διακοπή παραγωγής της Celica έπειτα από 36 χρόνια ύπαρξή της στην αγορά ήταν ένα πλήγμα στην σπορ εικόνα και στην ιστορία της Toyota.

Το μοντέλο, που παρουσιάστηκε το 1970 με σκοπό να δώσει μια διαφορετική προοπτική στην ιαπωνική εταιρεία, σταμάτησε να είναι διαθέσιμη το 2006, καθώς αφενός οι πωλήσεις της είχαν μειωθεί και αφετέρου δεν ταίριαζε στο τότε επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Η Celica ήταν το αυτοκίνητο με το οποίο η Toyota ξεκίνησε τη νικηφόρα πορεία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, καθώς με αυτή κέρδισε τα πρώτα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών (από τα επτά, ως τώρα). Επίσης, το 1990 κέρδισε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών με τον Κάρλος Σάινθ.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθει η Celica στην παραγωγή και στην γκάμα της Toyota. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Ακίο Τογιόντα, ο τέως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και νυν επίτιμος Πρόεδρος αυτής.

Θυμίζουμε ότι ο Τογιόντα είναι αυτός που έκανε πάλι την εταιρεία να αποκτήσει μοντέλα σπορ επιδόσεων και να την επαναφέρει με αξιώσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Advertisement

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε εάν κατά τη θητεία του ζήτησε από τους συνεργάτες του να αναβιώσει η Celica, απάντησε σχετικά: «Το ζήτησα αλλά δεν ήξερα εάν θα χρησιμοποιήσαμε αυτό το όνομα ή κάποιο άλλο. Όμως πολλοί δεν ήθελαν να ακούσουν γι’ αυτό.

Advertisement

»(Στην Toyota) Μερικοί άνθρωποι σιχαίνονταν να ακούν τι είχα να πω. Κέρδισα με τη συνέχιση του Crown και το Prius υποστηρίχθηκε από αυτούς που δεν ήθελαν να συναχθούν με τη θέλησή μου. Νομίζω ότι είναι καλό ότι γίναμε μια εταιρεία που θέτει στο επίκεντρό της τα αυτοκίνητά μας αλλά παρόλα αυτά συνομιλούμε μεταξύ μας για να τα βελτιώσουμε».

Στις 8-10 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Ιαπωνία το ράλι Χοκάιντο, στο οποίο ο Τογιόντα είχε προσκαλέσει επίσημα τον Γιούχα Κάνκουνεν, τον άνθρωπο που κέρδισε πολλές φορές με Celica σε αγώνες και πήρε τον Παγκόσμιο Τίτλο Οδηγών το 1993 με αυτή. Ο Φινλανδός, συνέβαλε ουσιαστικά στην επαναφορά της Toyota στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με την ίδρυση της Gazoo Racing.

Advertisement

O Τογιόντα δήλωσε σχετικά: «Ο Κάνκουνεν είναι ο “Κύριος Celica”. Κέρδισε τον τέταρτο Παγκόσμιο Τίτλο του με μια Celica. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί χρησιμοποιούμε τον Κάνκουνεν τόσο συχνά. Για να δούμε εάν μπορείτε να μαντέψετε!», κατέληξε με νόημα ο Τογιόντα.

Στο σχετικό βίντεο μπορούμε να θυμηθούμε μία από τις πιο επικές προσπάθειες του Γιούχα Κάνκουνεν με την Toyota Celica, στο ράλι «1.000 Λιμνών» (Φινλανδία) του 1994.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota Celica 1.000 ίππων (video)
Τίποτα δεν μπορεί να σκοτώσει ένα Toyota Land Cruiser (+video)
Αυτό είναι το πιο δυνατό Toyota GR Yaris στον κόσμο