Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Hyundai θα συνεργαστεί πάλι με τον Giorgetto Giugiaro;

Ελλάδα 4:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί η Hyundai θα συνεργαστεί πάλι με τον Giorgetto Giugiaro;

ΝΕΑ

Γιατί η Hyundai θα συνεργαστεί πάλι με τον Giorgetto Giugiaro;

ΝΕΑ

Η Hyundai, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον ζωντανό θρύλο τής αυτοκίνησης που ονομάζεται Giorgetto Giugiaro τη συμβολή του για να επαναφέρει στο προσκήνιο το αρχέτυπο όχημά της.

Advertisement
Advertisement

Ήταν το 1974 όταν η μια άγνωστη στην Ευρώπη εταιρεία με την ονομασία Hyundai παρουσίασε ένα πρωτότυπο το οποίο έμελλε να είναι η αρχή για μια σημαντική εμπορική πορεία στις επόμενες δεκαετίες.

Το πρωτότυπο Pony Coupé ήταν αυτό που ξεκίνησε ουσιαστικά την πορεία της νοτιοκορεατικής εταιρείας. Για τη δημιουργία του, τα τότε ανώτατα στελέχη της αποφάσισαν να δράσουν με τρόπο που να είναι εντυπωσιακός, ώστε να μην αντιμετωπιστούν με αμφιβολία. Έτσι, ανέθεσαν στον Giorgetto Giugiaro να σχεδιάσει ένα όχημα το οποίο να έχει την ιταλική φινέτσα και την ευρωπαϊκή εμφάνιση.

Advertisement
Advertisement

Ο (84χρονος, σήμερα) διάσημος σχεδιαστής το έπραξε και τον Οκτώβριο του 1974 παρουσίασε την Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνου (πού αλλού) το πρωτότυπο Pony Coupé από το οποίο προήλθε το Pony, το πρώτο μοντέλο που δημιούργησε εξαρχής η Hyundai. Η ιστορία θέλει να εφάρμοσε ο Giugiaro κάποιες ιδέες που είχε όταν σχεδίασε το πρώτης γενιάς Golf για τη Volkswagen.

Επίσης, εάν στο πρωτότυπο Pony Coupé αναγνωρίζετε ομοιότητες με το DeLorean DMC-12 δεν κάνετε λάθος. Όταν παρουσιάστηκε το όχημα, παρών στην Έκθεση ήταν ο κ. John Z. DeLorean ο οποίος περίπου έναν χρόνο πριν είχε ιδρύσει την εταιρεία του. Ο κ. DeLorean εντυπωσιάστηκε από το πρωτότυπο της Hyundai και ζήτησε από τον Giorgetto Giugiaro να σχεδιάσει το αυτοκίνητο που ήθελε να κατασκευάσει.

Advertisement

Στις ημέρες μας, τα στελέχη τής Hyundai αποφάσισαν να τιμήσουν το γεγονός και την επικείμενη συμπλήρωση 50 ετών από την παρουσίασή του. Ωστόσο, το έκαναν για να δικαιολογήσουν και μια απρέπεια τόσο απέναντι στο ίδιο το πρωτότυπο όσο και στην ιστορία τής εταιρείας. Κι αυτό επειδή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κατέστρεψαν το Pony Coupé, αντί να το διατηρήσουν για το μουσείο τους.

Advertisement

Έτσι ζήτησαν εκ νέου από τον κ. Giugiaro να τους βοηθήσει και του ανέθεσαν να δημιουργήσει ένα νέο πρωτότυπο εκείνου του Pony Coupé. Το όχημα δεν θα είναι ρεπλίκα αλλά γνήσιο δημιούργημα. Εκπρόσωπος της Hyundai δήλωσε ότι θα κατασκευαστεί μόνο ένα και θα βρει τη θέση του στο μουσείο της. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό εάν το αμάξωμά του θα είναι ακριβές το ίδιο ή θα έχει κάποιες μικροδιαφορές, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2022 η εταιρεία παρουσίασε το αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο N Vision 74. Πιθανόν το νέο πρωτότυπο του Pony Coupé να έχει κάποιες αισθητικές επιρροές από αυτό. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα, συνεπώς…

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιο αυτοκίνητο ξεπούλησε σε μόλις 24 ώρες;
Επίσημο: Το νέο Hyundai Santa Fe στην Ελλάδα (+τιμές)
Grandeur: Δεν παίζεται η ναυαρχίδα της Hyundai