Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ένας λόγος που μειώθηκαν οι πωλήσεις των Tesla

Ελλάδα 9:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένας λόγος που μειώθηκαν οι πωλήσεις των Tesla

ΝΕΑ

Ένας λόγος που μειώθηκαν οι πωλήσεις των Tesla

ΝΕΑ

Οι παγκόσμιες, ετήσιες πωλήσεις της Tesla είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2021 και οι αναλύσεις γιατί συμβαίνει αυτό έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές. Μία από αυτές αφορά και στη σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν δημοσιεύματα που αναζητούν τους λόγους για τους οποίους η μετοχή της Tesla έχασε το 69% της αξίας της από τις αρχές του 2022, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τους μετόχους της εταιρείας οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν συνηθίσει σε υψηλές αποδόσεις και σε τιμές της μετοχής που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα 1.000 δολάρια.

 

Advertisement
Advertisement

Η απόφαση του Elon Musk να αποκτήσει το Twitter, η ανακοίνωσή του για τη διακοπή παραγωγής των μοντέλων της εταιρείας στην Κίνα και η σχετική καθυστέρηση στην εξέλιξη και παραγωγή καινούργιων μοντέλων ή τη δημιουργία των νέων γενιών των ήδη υπαρχόντων κάνουν τους μετόχους της Tesla να ανησυχούν.

Ήδη ακούγονται φωνές ότι ο κ. Musk δεν έχει πλέον το ίδιο ενδιαφέρον γι’ αυτή και ότι αναζητά τρόπο να απομακρυνθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία και να ασχοληθεί με άλλα επιχειρηματικά σχέδιά του. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του εν δυνάμει αγοραστικού κοινού για τα μοντέλα της Tesla παραμένει σχετικά υψηλό, αν και όχι στον ίδιο βαθμό που ήταν στην αρχή του 2022.

Advertisement

Οι μειωμένες πωλήσεις της εταιρείας δεν οφείλονται μόνο στην περιορισμένη παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών και της διακοπής κατασκευής τους λόγω του νέου κορωνοϊού και της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου στην Κίνα για την αναβάθμισή των εγκαταστάσεών του.

Advertisement

Όπως αποδεικνύεται, από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα υπάρχει απροθυμία των αγοραστών στις ΗΠΑ να αποκτήσουν ένα μοντέλο της. Αιτία γι’ αυτό ήταν ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού που ψήφισε στις 7 Αυγούστου 2022 η Γερουσία της χώρας, κυρίως με τις ψήφους των Δημοκρατικών.

Η υπογραφή τού σχετικού νόμου από τον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden λίγες ημέρες αργότερα (16 Αυγούστου) σημαίνει ότι δίνεται προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και την υγειονομική περίθαλψη. Αναφορικά με το πρώτο, στον νόμο προβλέπεται έκπτωση φόρου έως και 7.500 δολάρια (περίπου 7.045 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για όσους αποφασίσουν να αποκτήσουν ένα καινούργιο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ωστόσο, ο νόμος αναφέρει ότι τα χρήματα θα πρέπει να δικαιολογηθούν από τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις των ενδιαφερόμενων οι οποίοι πρέπει να δηλώσουν και να δικαιολογήσουν τουλάχιστον ισόποσο εισόδημα (σημ.: 7.500 δολάρια) και ότι δεν υπάρχει επιστροφή τού εναπομείναντος ποσού σε αυτούς εάν δεν το χρησιμοποιήσουν στο έπακρο. Με άλλα λόγια, εάν δεν πληρούνται όλες οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις δεν θα επωφεληθούν από το σύνολο της έκπτωσης φόρου.

Advertisement

Αυτό έκανε τους Αμερικανούς να είναι πιο επιφυλακτικοί στην αγορά αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος εντός του 2022, καθώς θα έπρεπε να συνυπολογίσουν εάν προσπαθώντας να κερδίσουν από το εν λόγω μέτρο, θα έχαναν άλλα φορολογικά οφέλη. Στην καλύτερη περίπτωση, αναβάλλουν την αγορά του για εντός του 2023, όπως αναφέρεται.

Πάντως, το γεγονός ότι η Tesla δεν έχει δρομολογήσει σύντομα την παρουσίαση των νέων μοντέλων της είναι ένας αρνητικός παράγοντας ο οποίος δείχνει την εικόνα έλλειψης ενδιαφέροντος ή τη δυσκολία να ανταγωνιστεί τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Οι τελευταίοι έχουν αρχίσει και αναπτύσσουν γοργά την ηλεκτροκίνηση και γεφυρώνουν σταδιακά την απόσταση που τους χωρίζει από την αμερικανική εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνουν την Tesla οι Γερμανοί
Μέτοχοι Tesla: Γιατί θέλουν να διώξουν τον Musk;
Η Tesla δοκιμάζει ακραία το Semi (+video)