Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Λάθη του Musk που μπορεί να φέρουν το τέλος της Tesla

Ελλάδα 7:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Λάθη του Musk που μπορεί να φέρουν το τέλος της Tesla

ΝΕΑ

Λάθη του Musk που μπορεί να φέρουν το τέλος της Tesla

ΝΕΑ

H γρήγορη επιτυχία έχει πολλές φορές και μία ταχεία πτώση. Και το παράδειγμα της BlackBerry που χάθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δείχνουν ότι και η Tesla ίσως να βρίσκεται σε αυτόν τον δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ισχυρή προσωπικότητα του Musk και την τεράστια επιτυχία που έχει σε οτιδήποτε βάλει το χέρι του. Όμως για την Tesla έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν κάποια καμπανάκια.

Αναλυτές της αγοράς βλέπουν ότι υπάρχουν πολλές αναλογίες με σημαντικά sucess stories του παρελθόντος. Όπως για παράδειγμα την εταιρία κινητών τηλεφώνων BlackBerry η οποία πριν την εμφάνιση των iPhone και των Android ήταν μία κυρίαρχη δύναμη, ιδίως στους premium καταναλωτές.

Κάποιοι αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία της Tesla βρίσκουν πολλά κοινά στοιχεία με την BlackBerry. Όπως σημειώνουν, η άλλοτε ισχυρή εταιρία τηλεφωνίας ήταν η αγαπημένη των επενδυτών και των καταναλωτών για πολλά χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Όπως απέτυχε να διατηρήσει μία συνεχή ροή κεφαλαίων σε νέα προϊόντα και καινοτόμες τεχνολογίες, και αγνόησε τις τάσεις της αγοράς μέχρι να την ξεπεράσουν οι ανταγωνιστές της.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την Tesla. Για καιρό τώρα δεν έχει κάποιο πραγματικά νέο μοντέλο. Και αυτά που έχει στα -συνήθως καθυστερημένα πλάνα της- δεν είναι κάποια που θα αλλάξουν τον χάρτη, ούτε το Cybertruck ούτε το Semi Truck.

Όπως φαίνεται, έχουν περάσει αρκετά χρόνια χωρίς σημαντική έρευνα και εξέλιξη ενώ οι περικοπές στην παραγωγική διαδικασία, έχουν αφήσει την Tesla με έναν γερασμένο στόλο που αντιμετωπίζει προβλήματα ποιότητας και αξιοπιστίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές των οργανώσεων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Η “ειρωνεία” της υπόθεσης είναι ότι η Tesla είναι θύμα της δικής της επιτυχίας και της ικανότητάς της να κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μία καθημερινότητα για όλους. Όμως οι παραδοσιακοί κατασκευαστές ανακτούν γρήγορα το χαμένο έδαφος και οι Κινέζοι παράγουν μαζικά και σε χαμηλές τιμές.

Και όλα αυτά χωρίς η Tesla να έχει κάτι δραματικά καινούργιο στα πλάνα της για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ χάνει και μερίδια αγοράς σε όλες τις μεγάλες αγορές του κόσμου.

Advertisement

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εξαγορά του Twitter θα βλάψει μακροπρόθεσμα την Tesla. Και αυτό γιατί ο Musk χρησιμοποιεί τις ήδη επιτυχημένες εταιρίες του για να χρηματοδοτήσει νέα εγχειρήματα, συχνά με μικρή αντίληψη για το πως κινούνται τα χρήματα από το ένα σημείο στο άλλο.

Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα ο Musk να χρησιμοποιήσει πόρους της Tesla για να κρατήσει όρθιο το Twitter. Το οποίο το ξεκίνησε και το οδηγεί με έναν πολύ γρήγορο τρόπο σε μία νέα μορφή λειτουργίας η οποία δεν φαίνεται να είναι ακόμα αποδοτική.

Advertisement

Το γεγονός ότι πούλησε μετοχές της Tesla για την εξαγορά του Twitter έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες μεταξύ των μετόχων της εταιρίας, με την μετοχή να σημειώνει σημαντική πτώση.

Το μοτίβο μιας προδιαγεγραμμένης αποτυχίας μοιάζει αναπόφευκτο, αν κρίνουμε από αντίστοιχους “γίγαντες” του παρελθόντος, για τους οποίους αρκούσε μία λάθος κίνηση ώστε να κατρακυλήσουν στην πλήρη απαξίωση. Έχει την δύναμη και την φαντασία ο Musk να αποφύγει μια τέτοια κατάληξη για την Tesla;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αφγανοί «Elon Musk» ετοιμάζουν το δικό τους… Tesla
Tesla: Η πτώση μιας αυτοκρατορίας;
Η Tesla θέλει να ανανεώσει τα γερασμένα μοντέλα της