Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χαλαρώνει η Μεγάλη Βρετανία το χρονοδιάγραμμα των EVs;

Ελλάδα 21:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χαλαρώνει η Μεγάλη Βρετανία το χρονοδιάγραμμα των EVs;

ΝΕΑ

Χαλαρώνει η Μεγάλη Βρετανία το χρονοδιάγραμμα των EVs;

ΝΕΑ

Δημοσιεύματα στον Τύπο του «Νησιού» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δέχεται εισηγήσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που αφορά στα αμιγώς ηλεκτρικά στη χώρα.

Advertisement
Advertisement

Η διαδικασία προώθησης των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί αρχικά η απόφαση να σταματήσει η πώληση καινούργιων αυτοκίνητων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2030.

Έπειτα από πιέσεις των εταιρειών η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την εφαρμογή του μέτρου ως το 2035. Ωστόσο, για τη νέα χρονιά, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την πώληση νέων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ποσοστό τουλάχιστον 22% επί του συνολικού αριθμού που θα πωληθούν εντός του 2024 στη χώρα.

Μάλιστα, ορίζει ότι οι πωλήσεις τους θα πρέπει να φτάσουν το 80% επί των ετήσιων συνολικών το 2030.

Advertisement
Advertisement

Όμως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται εμπορικά εκεί -και ιδίως αυτές που έχουν και εργοστάσια παραγωγής- εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο θα είναι εύκολο να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι.

Βεβαίως, οι αντιρρήσεις έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα πρότασης και δεν εναντιώνονται με σθεναρό τρόπο στην πρόθεση της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση των νέων μοντέλων με θερμικό κινητήρα.

Advertisement

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο οι Jaguar Land Rover, Nissan, Όμιλος Stellantis και Toyota είναι αυτές που ζητούν να δοθεί παράταση στην εφαρμογή της απόφασης και να υπάρξει μεγαλύτερη ευχέρεια να προσαρμοστούν στα δεδομένα.

Advertisement

Μάλιστα, η εφημερίδα «The Guardian» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι τα στελέχη της Jaguar Land Rover θεωρούν σχεδόν ανέφικτο να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός στον συγκεκριμένο χρόνο που έχει οριστεί και απομένει.

Πάντως, υπάρχουν και αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες υποστηρίζουν τα μέτρα, παρότι και αυτές τα θεωρούν σφιχτό το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη της Tesla και της Ford προτείνουν στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποχρεώσει τις εταιρείες να πωλούν περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης, αυτοί της Volkswagen θεωρούν φιλόδοξο το πρόγραμμα αλλά εφικτό, τελικώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα ηλεκτρικά που άλλαξαν το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας
H Bentley της Ελισάβετ επέστρεψε στο σπίτι!
Πόσα ηλεκτρικά οχήματα πουλήθηκαν το 2023;

Advertisement