Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Τα αφεντικά (+video)

Ελλάδα 4:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Τα αφεντικά (+video)

FORMULA 1

F1: Τα αφεντικά (+video)

FORMULA 1

Μπορεί οι οδηγοί της F1 να παίρνουν την μερίδα του λέοντος στην προβολή από τα ΜΜΕ. Ωστόσο έχουν κι εκείνοι τα αφεντικά τους. Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Advertisement
Advertisement

Ο ρόλος του επικεφαλής μίας ομάδας F1 είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Απαιτεί έναν συνδυασμό σπάνιων ικανοτήτων σημαντικότερη από τις οποίες είναι μάλλον η ψυχραιμία.

Το αφεντικό μιας ομάδας δεν πρέπει να παρασύρεται από τις στιγμές έντασης που θα υπάρξουν αναπόφευκτα στη διάρκεια ενός αγώνα. Αντιθέτως οφείλει να έχει πάντα καθαρή σκέψη και να παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις προς όφελος της ομάδας του. Επιπλέον πρέπει να είναι εξοπλισμένος με σπάνιες επικοινωνιακές δεξιότητες.

Advertisement
Advertisement

Όχι μόνο για να διατηρεί τις λεπτές ισορροπίες εντός του οργανισμού που διευθύνει αλλά και να δημιουργεί τις απαραίτητε συμμαχίες με σημαντικούς παράγοντες του σπορ. Η καλύτερη ένδειξη επιτυχίας ενός αφεντικού F1, λοιπόν, είναι μάλλον η… μακροβιότητά του σε αυτήν την θέση ευθύνης.

Χάρη στο Drive to Survive (Στάινερ λείπεις ήδη!) μπορέσαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα αφεντικά των ομάδων. Είδαμε την ανθρώπινη πλευρά τους ενός σε πολλές περιπτώσεις αντιληφθήκαμε το σκεπτικό τους και τον τρόπο με τον οποίον λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε ορισμένες ακόμη πτυχές αυτών των ενδιαφερουσών προσωπικοτήτων.

Ο μεγαλύτερος

Advertisement

Ο Φρεντ Βασέρ μπορεί να έχει μόλις κλείσει έναν χρόνο στο τιμόνι της Ferrari. Ωστόσο είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά από όλους τους team principals στο grid. Στα 55 του έτη ο Γάλλος έχει δει τα… πάντα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Advertisement

Η ηλικία του Βασέρ, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα. Προδίδει την τεράστια εμπειρία που έχει στον χώρο. Εμπειρία η οποία είναι απαραίτητη σε όποιον θέλει να κουμαντάρει ένα τόσο δύσκολο «καράβι» όπως αυτό της Ferrari.

Ο νεότερος

Ο μόλις 44 ετών Τζέιμς Βόουλς είναι το νεαρότερο αφεντικό σε ομάδα F1. Μπορεί να είναι μόλις 44 ετών, ωστόσο έχει… αριστεύσει επί σειρά ετών σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον όπως εκείνο της Mercedes.

Advertisement

Έτσι όταν ανέλαβε πέρσι την δύσκολη θέση του επικεφαλής της Williams λίγοι εξεπλάγησαν. Ο Βόουλς τα πηγαίνει περίφημα μέχρι στιγμής στην πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Και αν κρίνουμε από τις πολύ εύστοχες κατά καιρούς κινήσεις του, έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θα επαναφέρει την Williams στο προσκήνιο.

Ο παλιός

Μπορεί ο Βασέρ να είναι ο μεγαλύτερος επικεφαλής ομάδας F1. Ωστόσο εκείνος που βρίσκεται για περισσότερα χρόνια στο τιμόνι της ομάδας του δεν είναι άλλος από τον κύριο Κρίστιαν Χόρνερ. Από το 2005 ο Βρετανός κρατάει τις τύχες της Red Bull στα χέρια του.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πορεία του Χόρνερ. Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι ήταν μόλις 32 ετών όταν αναλάμβανε μία τόσο κρίσιμη θέση ευθύνης. Εντούτοις η πορεία της Red Bull διαχρονικά έχει δικαιώσει τόσο τον ίδιο όσο και εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν.

Ο νέος

Κανονικά θα έπρεπε να μπει σε αυτήν την θέση ο Αγιάο Κομάτσου ο οποίος πριν λίγες ημέρες αντικατέστησε τον Γκουένθερ Στάινερ στο τιμόνι της Haas. Ωστόσο ο Ιάπωνας θα μοιράζεται τις ευθύνες που είχε ο Στάινερ με ένα ακόμη στέλεχος υπεύθυνο για το εμπορικό-οικονομικό κομμάτι.

Το ίδιο ισχύει και για το δίδυμο των Μεκίζ-Μπάγιερ στην Racing Bulls (πρώην AlphaTauri) που αντικατέστησε τον Φραντς Τοστ τον Δεκέμβριο. Έτσι θα πρέπει να θεωρήσουμε τον Μπρούνο Φαμίν της Alpine ως το αφεντικό που ανέβηκε στην θέση του πιο πρόσφατα. Βέβαια ο Φαμίν θεωρείται «υπηρεσιακός» team principal. Ωστόσο ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Ιδίως όταν μιλάμε για την Alpine F1.

Ο πλουσιότερος

Αυτός δεν είναι άλλος από τον πολύ κύριο Βολφ. Ο Αυστριακός έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους του σπορ και σίγουρα είναι ένας από τους πλουσιότερους. Το Forbes αποτιμά την περιουσία του Τότο στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Το ποσό είναι εξωφρενικό ακόμη και για ιδιοκτήτη ομάδας F1! Μόνο οι Μαλόουν (Liberty), Στρολ (πατήρ), Έκλεστοουν (ο γνωστός) και Έλκαν (Ferrari) έχουν μεγαλύτερες περιουσίες από τον Βολφ στην F1! Βέβαια να σημειώσουμε ότι ο Τότο κατέχει και το 33% των μετοχών της ομάδας του. Πράγμα το οποίο του δίνει ένα επιπλέον… boost!

Οι πιο επιτυχημένοι

Εδώ έχουμε… ισοπαλία! Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι δύο κύριοι της παρακάτω φωτογραφίας είναι οι πιο επιτυχημένοι team principals στο παρόν grid. Ωστόσο ορισμένοι μπορεί να διαφωνήσουν αναλόγως του πώς αντιλαμβάνονται την επιτυχία.

Οι Βολφ-Χόρνερ έχουν αναδείξει οδηγούς τους 7 φορές παγκόσμιους πρωταθλητές. Ο Βολφ έχει ένα πρωτάθλημα κατασκευαστών παραπάνω από τον Χόρνερ. Όμως ο Βρετανός επικρατεί (οριακά) του Αυστριακού σε νίκες και pole positions. Οπότε για να μην.. μαλώνετε αποφασίσαμε να τους βάλουμε μαζί. Άλλωστε η «συμπάθεια» που τρέφουν ο ένας για τον άλλον είναι… πασίδηλη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Red Bull: Ανανέωσε ο Χέλμουτ Μάρκο
Ferrari: Πως θα βάλει κάτω την Red Bull
Χάας: Ντροπιαστική η 10η θέση!