Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 12:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Το καλοκαιρινό διάλειμμα τελείωσε και η Formula 1 επιστρέφει. Και μάλιστα στο ιερό τέμενός της, την πίστα του Spa-Francorchamps!

Advertisement
Advertisement

Η αγαπημένη πίστα των περισσότερων οδηγών -αλλά και θεατών- ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, μπορούμε να αισιοδοξούμε για την παραμονή της και μελλοντικά στο καλεντάρι.

Αισιόδοξες εμφανίζονται επίσης οι Red Bull και Mercedes. Η πρώτη επειδή έχει κυριαρχήσει μέχρι στιγμής στη σεζόν και προβάλει με τον Verstappen ως το μεγάλο φαβορί και για αυτόν τον αγώνα. Η δεύτερη λόγω της ανόδου της κατά τα τελευταία Grand Prix. Οι υψηλοί τερματισμοί της Mercedes, βέβαια, προήλθαν σε μεγάλο βαθμό και από τα λάθη της Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Η Scuderia είναι πολύ πιθανό να πάρει νέα στοιχεία για τις PU στο Βέλγιο. Πληροφορίες από την Ιταλία κάνουν λόγο για μία αναβαθμισμένη εκδοχή της Ιταλικής PU, η οποία θα είναι και η τελική πριν το ολικό πάγωμα της εξέλιξης από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι αλλαγές που έχουν γίνει σε ICE και Turbo αφορούν αποκλειστικά στον ευαίσθητο τομέα της αξιοπιστίας. Όμως, το ERS μπορεί να είναι αναβαθμισμένο και σε απόδοση.

Ίσως, με δεδομένη και την πρόγνωση για βροχή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αυτή να είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τους Leclerc-Sainz ώστε να πάρουν μαζεμένες τις ποινές τους. Στο Spa τα προσπεράσματα είναι αρκετά εύκολα, ενώ σε περίπτωση βροχής μπορεί να έχουμε και κάποιον αναπάντεχο νικητή.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Advertisement

Η σημερινή πίστα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της τμήμα της αρχικής διαδρομής των 15 χιλιομέτρων. Αυτή χρησιμοποιήθηκε από το 1921 ως και το 1978 οπότε και κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη. Το βορεινό κομμάτι του αρχικού σιρκουί διατηρήθηκε ενώ προστέθηκε ένα εσωτερικό τμήμα από την Les Combes ως τη Stavelot. Έπειτα από αρκετές μικρές αλλαγές προέκυψε η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Παρά ταύτα η σύγχρονη έκδοση του Spa δεν υστερεί καθόλου έναντι της αρχικής τόσο σε ομορφιά όσο και σε δυσκολία. Μπορεί το θρυλικό Masta kink να απουσιάζει αλλά η διαδρομή των 7,004  χιλιομέτρων εξακολουθεί να φιλοξενεί μερικές από τις πιο διάσημες στροφές στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το κλειστό hairpin La Source οδηγεί στο θεαματικό και εξαιρετικά επικίνδυνο σύμπλεγμα Eau Rouge-Radillion. Η διπλή τεχνική αριστερή Pouhon όπως και η επίσης αριστερή Blanchimont συγκαταλέγονται διαχρονικά ανάμεσα στα αγαπημένα σημεία οδηγών και θεατών.

Advertisement

Οι ζώνες DRS είναι δύο, με την πρώτη να βρίσκεται στην κεντρική ευθεία και τη δεύτερη στην ευθεία Kemmel που είναι και η μεγαλύτερη της πίστας. Εξαιρετικό σημείο για προσπέρασμα είναι και η ευθεία πριν το chicane Bus stop ενώ το Grand Prix ολοκληρώνεται ύστερα από 44 γύρους. Η βροχή κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή της διαχρονικά, κάποιες φορές σε σημεία μόνο της διαδρομής, άλλες φορές καταρρακτωδώς με αποτέλεσμα οι αγώνες στο σιρκουί των Αρδενών να έχουν συνήθως απρόβλεπτη εξέλιξη.

Ελαστικά

Η Pirelli φέρνει τις C2, C3 και C4 γόμες της στο Βέλγιο. Η καταπόνηση των ελαστικών προκύπτει κυρίως από τα πλευρικά φορτία που ασκούνται στις πολλές γρήγορες στροφές της πίστας. Το σιρκουί έχει καινούργια άσφαλτο στο ανασχεδιασμένο τμήμα Eau Rouge-Radillion αλλά και από την Rivage μέχρι την κατηφορική αριστερή πριν την Pouhon.

Advertisement

Οι αμμοπαγίδες που έχουν προστεθεί σε αρκετά σημεία αλλά και τα “αιχμηρά” κερμπ της πίστας επίσης αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία τα ελαστικά. Όλα αυτά, φυσικά, σε περίπτωση που ο αγώνας διεξαχθεί στο στεγνό. Η συνήθης στρατηγική είναι της μίας στάσης με συνδυασμό soft-medium.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ αλλά και την Cosmote TV. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 26/08
    15:00: FP1
    18:00: FP2
  • Σάββατο 27/08
    14:00: FP3
    17:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 28/08
    16:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
De la Rosa: Ο Verstappen μπορεί να γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών!
Audi: Εξαγοράζει το 75% της Sauber!
Montoya: Η Mercedes θα είναι δυνατή από εδώ και πέρα