Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Θρίαμβος της Red Bull στην Imola!

Ελλάδα 22:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Θρίαμβος της Red Bull στην Imola!

FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Θρίαμβος της Red Bull στην Imola!

FORMULA 1

Η Red Bull κυριάρχησε στον εντός έδρας αγώνα της Ferrari. Ο Max Verstappen επικράτησε εμφατικά έναντι του ανταγωνισμού, ενώ τον θρίαμβο της Red Bull ολοκλήρωσε ο Perez με την 2η θέση. Άσχημη εμφάνιση για τις Ferrari με τον Sainz να εγκαταλείπει και πάλι, ενώ ο Leclerc έπειτα από λάθος έχασε μια σίγουρη 3η θέση.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλη ήταν η εμφάνιση του Max Verstappen αλλά και της Red Bull στο GP της Emilia-Romagna. Ο πρωταθλητής οδήγησε αψεγάδιαστα και κυριάρχησε στον αγώνα από το σβήσιμο των κόκκινων φώτων μέχρι την καρό σημαία. Ο Perez οδήγησε κι εκείνος εξαιρετικά και ανάγκασε τον Leclerc να ρισκάρει για να τον περάσει μέσω στρατηγικής.

Τελικά, όμως, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος θα το πλήρωνε με ένα λάθος στους τελευταίους γύρους του αγώνα. Η Ferrari είχε την χειρότερη δυνατή εμφάνιση εντός έδρας, φεύγοντας από τον αγώνα με την μικρότερη βαθμολογική συγκομιδή φέτος. Εξαιρετική η τρίτη θέση του Norris όπως και η εμφάνιση του Russell.

Εκκίνηση

Η εκκίνηση των Red Bull ήταν ιδανική. Ο Verstappen έφυγε εξαιρετικά κρατώντας την πρωτοπορία ενώ εξίσου όμορφα ξεκίνησε και ο Perez περνώντας τον Leclerc. Ο Μονεγάσκος θα έχανε και την τρίτη θέση στο φρενάρισμα για την Tamburello από τον Norris.

Advertisement
Advertisement

Ακριβώς πίσω τους οι ομόσταβλοί τους μάχονταν για την πέμπτη θέση. Ο Sainz κατάφερε να κρατηθεί μπροστά στην είσοδο του chicane αλλά ο Ricciardo από την εσωτερική τον ακούμπησε στέλνοντάς τον στα χαλίκια. Ο αγώνας του Ισπανού έλαβε τέλος για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Το περιστατικό θεωρήθηκε ως αγωνιστικό συμβάν. Ωστόσο, ο Ricciardo πιστεύουμε ότι ήταν ο κυρίως υπεύθυνος για την επαφή. Ο Sainz του είχε αφήσει άπλετο χώρο στην εσωτερική, αλλά ο οδηγός της McLaren έκανε το λάθος να ακουμπήσει στο κερμπ. Αυτό προκάλεσε και το γλίστρημα που εν τέλει οδήγησε στην επαφή.

Advertisement

Στην ίδια στροφή θα ερχόταν και η αρχή του τέλους για τον αγώνα του Alonso. Ο Schumacher γλίστρησε μετά την είσοδο του στην στροφή 3 και ο πίσω αριστερά τροχός του χτύπησε τα πλαϊνά της Alpine του Ισπανού. Η ζημιά δεν μπορούσε να διορθωθεί και ο Fernando θα εγκατέλειπε στον 7ο γύρο.

Αυτοκίνητο ασφαλείας

Advertisement

Το Safety Car είχε βγει λόγω των συγκρούσεων του πρώτου γύρου. Η επανεκκίνηση ήταν σχετικά άνετη για τον Verstappen καθώς είχε πίσω του τον Perez. Στον 5ο γύρο πίσω από τις Red Bull βρίσκονταν οι Norris, Leclerc, Magnussen, Russell, Bottas, Vettel, Tsunoda και Stroll.

Στην κορυφή ο Verstappen με καθαρό πεδίο σημείωνε ταχύτερους γύρους την στιγμή που ο Leclerc έχανε χρόνο πίσω από τον Norris. Ο οδηγός της Ferrari έπρεπε να ξεπεράσει γρήγορα το εμπόδιο της McLaren ώστε να κρατήσει επαφή με τις Red Bull. Θα το έπραττε με σχετική άνεση στην αρχή του 8ου γύρου.

Advertisement

Εξαιρετικές εκκινήσει είχαν κάνει, όμως, ο Magnussen και o Russell. Η μεταξύ τους μονομαχία ήταν πολύ όμορφη αλλά και δύσκολη καθώς υπό βροχή δεν ενεργοποιείται το DRS. Τελικά ο Russell θα κατάφερνε έπειτα από πολλές προσπάθειες να πάρει την 5η θέση στο chicane της Variante Alta.

Πέρασμα σε slicks

Στον 17ο γύρο ο Ricciardo από το τέλος της κατάταξης θα έπαιρνε το ρίσκο να περάσει σε slicks, φορώντας την medium γόμα. Οι χρόνοι του Ricciardo θα προκαλούσαν ένα ντόμινο pit-stops. Ο Perez έχοντας τον Leclerc ακριβώς πίσω του μπήκε στον 19ο γύρο, ενώ ο Leclerc θα το έπραττε στον επόμενο γύρο ταυτόχρονα με τον Verstappen.

Το pit stop της Ferrari δεν ήταν καλό. Ο Leclerc βγήκε μπροστά από τον Perez αλλά μέχρι να ανεβάσουν θερμοκρασία τα ελαστικά ο Perez τον είχε περάσει και πάλι. Άσχημο pit stop είχε και ο Hamilton ο οποίος, μάλιστα, είχε και μια μικρή επαφή με τον Ocon την στιγμή που ο Γάλλος έβγαινε από το δικό του box. Ο Ocon θα έπαιρνε ποινή 5 δευτερολέπτων για το περιστατικό.

Στον 21ο γύρο όλα τα μονοθέσια φορούσαν τα medium και η σειρά ήταν: Verstappen, Perez, Leclerc, Norris, Russell, Bottas, Vettel, Magnussen, Tsunoda και Stroll. Ο Hamilton είχε υποχωρήσει στην 14η θέση. Σύντομα ο Leclerc άρχισε να ασκεί πίεση στον Perez. H Ferrari ήταν εμφανώς ταχύτερη αλλά ο Perez αμυνόταν έξυπνα βοηθούμενος και από την απουσία του DRS.

Ενεργοποίηση DRS

Στον 35ο γύρο ενεργοποιήθηκε το DRS από το Race control. Ο Perez, όμως, είχε καταφέρει να κρατήσει τον Leclerc εκτός της ζώνης. Η φθορά των medium στην Red Bull ήταν μικρότερη ενώ και ο Checo οδήγησε εξαιρετικά μην αφήνοντας περιθώρια επίθεσης στην Ferrari.

Πιο πίσω ο Hamilton μαχόταν με τον Gasly εκτός δεκάδας. Η Mercedes ήταν ελαφρώς ταχύτερη αλλά ο Gasly -έχοντας και εκείνος DRS λόγω του Albon- κατάφερνε να έχει απάντηση σε κάθε επίθεση του Hamilton.  Στον 41ο γύρο το μίζερο τριήμερο του Βρετανού θα έφτανε στο ναδίρ, με τον επτάκις πρωταθλητή να δέχεται γύρο από τον Verstappen.

Με είκοσι γύρους να απομένουν η κατάσταση στην κορυφή έμοιαζε παγιωμένη. Ο Verstappen ήταν άνετα πρώτος, έχοντας και τον ταχύτερο γύρο, ενώ ο Leclerc έμοιαζε ανήμπορος να απειλήσει τον Perez. Οι  Tsunoda-Bottas και Gasly-Hamilton ήταν οι μόνοι που εξακολουθούσαν να μάχονται για θέσεις. Ο Ιάπωνας της Alpha Tauri θα κατάφερνε το προσπέρασμα, τελικά, επί του Magnussen στον 48ο γύρο περνώντας 8ος.

Plan D και καταστροφή για Leclerc

Στον 50ο γύρο ο Leclerc μπήκε για soft, με σκοπό να πάρει τον ταχύτερο γύρο. Η Red Bull αντέδρασε και έφερε και τους δύο οδηγούς της στα pits, επίσης για soft ελαστικά. Ο Μονεγάσκος σημείωσε αρχικά τον ταχύτερο γύρο ενώ βρέθηκε πολύ κοντά και στον Perez. Και πάλι, όμως, η άμυνα του Checo ήταν αποτελεσματική.

Ο Leclerc προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρεθεί πιο κοντά στον Perez πριν το σημείο ανίχνευσης του DRS. Στον 55ο γύρο καθώς περνούσε από την Variante Alta, ο Leclerc έκανε λάθος και καβάλησε απότομα το κερμπ της εσωτερικής. Η F1-75 σηκώθηκε στον αέρα και κατέληξε στα προστατευτικά ελαστικά που βρίσκονται στην εξωτερική. Η τρίτη θέση μόλις είχε κάνει φτερά.

Ο Leclerc βγήκε ένατος και μπόρεσε να προσπεράσει τους Magnussen και Vettel για να τερματίσει 6ος. Όμως, σίγουρα αυτό ήταν ένα λάθος που μπορούσε να αποφευχθεί. Τελικά δεν θα έπαιρνε ούτε τον ταχύτερο γύρο. Στους τελευταίους γύρους είχαμε και ένα remake της περσινής μονομαχίας Bottas-Russell, αυτή τη φορά με αντεστραμμένες θέσεις στην πίστα. Ο Russell τελικά θα κρατούσε την τέταρτη θέση πίσω από τον Norris.

Η νίκη αυτή του Verstappen όπως και το λάθος του Leclerc αλλάζουν άρδην τα πράγματα στη βαθμολογία. Ο Max σε ένα ονειρικό για εκείνον τριήμερο, κατάφερε με το δεύτερο Grand Slam της καριέρας του να μειώσει την διαφορά από τον Leclerc στους 27 βαθμούς. Φέτος ο Ολλανδός έχει κερδίσει και τους δύο αγώνες στους οποίους έχει τερματίσει. Και το κυριότερο: είναι μέχρι στιγμής αλάνθαστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Τυχερός μεν, ικανός δε.
FIA: Τι επιτρέπεται κατά τη διάρκεια ενός προσπεράσματος;
F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Η δικαίωση του Sprint;