Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Ο Φερστάπεν ταχύτερος, η pole στον Λεκλέρ

Ελλάδα 0:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Ο Φερστάπεν ταχύτερος, η pole στον Λεκλέρ

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Ο Φερστάπεν ταχύτερος, η pole στον Λεκλέρ

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν διέλυσε τον ανταγωνισμό στο τέλος του Q3 και σημείωσε τον κορυφαίο χρόνο των κατατακτήριων. Ωστόσο λόγω της ποινής του, ο Λεκλέρ ξεκινάει από την pole.

Advertisement
Advertisement

Ήταν μία ιδιαίτερη διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε από τις μεικτές συνθήκες. Σε αυτές η Ferrari τα πήγε πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν.

Εντούτοις, ο γύρος του Φερστάπεν στο τέλος ήταν από… άλλο πλανήτη και 8 δέκατα ταχύτερος από εκείνον του Λεκλέρ. Ο Πέρεζ τα πήγε πολύ καλά έπειτα από καιρό εξασφαλίζοντας την τρίτη θέση εκκίνησης, η οποία ουσιαστικά θα γίνει δεύτερη αύριο. Οι Mclaren τα πήγαν καλά, ωστόσο στο τέλος δεν μπόρεσαν να μπουν στην πεντάδα. Αντιθέτως εκεί κατάφερε να πλασαριστεί ο Χάμιλτον, ο οποίος τελείωσε την διαδικασία τέταρτος, μπροστά από τον Σάινθ.

Advertisement
Advertisement

Η βροχή είχε σταματήσει πριν την έναρξη των κατατακτήριων. Ωστόσο το race control αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της διαδικασίας κατά 10 λεπτά. Μία αμφισβητούμενης αναγκαιότητας απόφαση καθώς ο ήλιος είχε προβάλει στον ουρανό και το σιρκουί στέγνωνε.

Q1: Ο Λεκλέρ πρώτος

Οι δύο Mercedes πήραν πρώτες θέσεις στο pitlane αρκετά λεπτά πριν ανάψει το πράσινο φως, με τον Ράσελ μπροστά. Τα ενδιάμεσα ελαστικά ήταν περασμένα σε όλα τα μονοθέσια καθώς υπήρχε ακόμη αρκετό νερό στην πίστα. Παρά ταύτα η ορατότητα ήταν αρκετά καλή.

Έπειτα από τις πρώτες προσπάθειες ο Νόρις ήταν στην κορυφή με τους Χάμιλτον-Ράσελ πίσω του. Όσο τα μονοθέσια απομάκρυναν το νερό από την πίστα τόσο κατέβαιναν και οι χρόνοι. Ωστόσο η διαδρομή έκρυβε ακόμη πολλές παγίδες. Κυρίως στα κερμπ των Pouhon και Stavelot. Αυτό ανακάλυψε ο Νόρις στην έξοδο της δεύτερης, με ένα πολύ επικίνδυνο γλίστρημα το οποία κατάφερε, ευτυχώς, να ελέγξει την τελευταία στιγμή.

Advertisement

Στα μισά του Q1 η σειρά ήταν Σάινθ, Φερστάπεν Αλόνσο, Πιάστρι και Ράσελ. Η αγωνιστική γραμμή είχε στεγνώσει σε αρκετά σημεία και αυτό κατέβασε τους χρόνους ακόμη περισσότερο. Τελικά ο Λεκλέρ τελείωσε πρώτος στην διαδικασία. Εκτός έμειναν οι Άλμπον (έκανε λάθος στο τέλος), Ζου, Σάρτζεντ, Ρικιάρντο (ακυρώθηκε η καλύτερή του προσπάθεια) και Χούλκενμπεργκ.

Q2: Εκπληκτικός Πιάστρι

Με την εκκίνηση του Q2 η πίστα ήταν στο μεταίχμιο των ενδιάμεσων σε slicks. Καθώς η βροχή δεν είχε επιστρέψει ήταν εξαιρετικά πιθανό στο τέλος της περιόδου αρκετοί οδηγοί να έπαιρναν το ρίσκο.

Advertisement

Οι Mercedes σημείωσαν και πάλι πρώτες χρόνους αλλά με χρησιμοποιημένα ενδιάμεσα. Έτσι οι περισσότεροι οδηγοί τις υποσκέλισαν εύκολα. Ο Νόρις καθυστέρησε να βγει στην πίστα καθώς οι μηχανικοί επιδιόρθωναν κάποια μικρή ζημιά στο πίσω μέρος της MCL60 από την προηγούμενη έξοδό του. Με τα ενδιάμεσα οι RB19 ήταν στο 1-2.

Advertisement

Δεν άργησε, όμως, να έρθει η ώρα για slicks. Οι τελευταίες προσπάθειες του Q2 θα γίνονταν με την μαλακή γόμα. Ο Μπότας ήταν ο πρώτος που πέρασε σε αυτήν και σύντομα ακολούθησαν και οι υπόλοιποι ώστε να έχουν δύο γρήγορες προσπάθειες.

Ο Οκόν έκανε λάθος στην πρώτη του γρήγορη προσπάθεια με τα slicks καταστρέφοντας την εμπρός του πτέρυγα. Αντιθέτως εκπληκτική ήταν η προσπάθεια του Πιάστρι ο οποίος τελείωσε το Q2 ταχύτερος όλων. Ο Φερστάπεν κατάφερε να περάσει μόλις 10ος ενώ εκτός έμειναν οι Τσουνόντα, Γκασλί, Μάγκνουσεν, Μπότας και ο Οκόν.

Q3: Και στο τέλος κερδίζει ο Φερστάπεν

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι οδηγοί των Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes και Aston Martin είχαν όλοι βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι μπορούν να κατακτήσουν την pole σε ένα από τα πιο διάσημα σιρκουί του πλανήτη.

Στον πρώτο γύρο προσπαθειών ο Λεκλέρ ήταν ταχύτερος όλων με τους Φερστάπεν και Σάινθ πίσω του. Στο τέλος, όμως, ο Φερστάπεν έκανε έναν απίστευτο γύρο για να πάρει την pole. Ο Ολλανδός ήταν 8 δέκατα (!) ταχύτερος του δεύτερου, τελικά Λεκλέρ. Οι Πέρεζ, Χάμιλτον και Σάινθ συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Βελγίου: Πρώτος ο Σάινθ-ποινή στον Φερστάπεν (+video)
F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση
Τέλος οι Σάφναουερ και Περμέιν από την Alpine!