Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Ο υπουργός της Άμυνας! (+video)

Ελλάδα 6:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Σιγκαπούρης: Ο υπουργός της Άμυνας! (+video)

FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Ο υπουργός της Άμυνας! (+video)

FORMULA 1

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο κακών εμφανίσεων ο Checo Perez επέστρεψε στις νίκες όπως εκείνος ξέρει. Με ένα masterclass αμυντικής οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Το σκηνικό είχε στηθεί ήδη από τις κατατακτήριες δοκιμές. Σιρκουί πόλης γεμάτο στροφές 90 μοιρών και οδόστρωμα με χαμηλή θερμοκρασία, το οποίο στεγνώνει αργά από την βροχή που έχει προηγηθεί. Σε ποιον οδηγό θα βάζατε τα λεφτά σας;

Μα στον Sergio Perez φυσικά! Ασφαλώς, ο Checo δεν βρίσκεται οδηγικά στο επίπεδο των Verstappen, Leclerc, Hamilton, Alonso ή Russell. Ωστόσο, έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία στον τρόπο με τον οποίον οδηγεί. Χαρακτηριστικά τα οποία ο Μεξικανός μπορεί και εκμεταλλεύεται στο έπακρο υπό συνθήκες όπως οι χθεσινές.

Advertisement
Advertisement

Ο προοδευτικός τρόπος με τον οποίον ο Sergio επιταχύνει στις εξόδους των αργών στροφών βοηθάει απίστευτα τα πίσω ελαστικά. Και σε ένα rear-limited σιρκουί όπως αυτό της Marina Bay η παράταση της ζωής τους είναι χρυσός. Επιπλέον, ο Perez είναι πολύ μετρημένος σε όλες τις κινήσεις του με το τιμόνι. Σπάνια θα τον δείτε να κάνει εντυπωσιακά “σωσίματα” όπως οι Leclerc, Sainz ή Verstappen.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο Perez δεν μπορεί να κάνει και εκείνος ανάποδο τιμόνι. Απλώς, δεν θα φέρει συχνά το μονοθέσιο του σε τέτοιου είδους οριακές καταστάσεις. Μειονέκτημα όταν οι συνθήκες στην πίστα έχουν “κλειδώσει” σε στεγνό ή βρεγμένο. Πλεονέκτημα, όμως, όταν οι συνθήκες είναι μεικτές.

Advertisement

Προσθέστε στα παραπάνω και την εκπληκτική του αντοχή υπό συνεχή πίεση και έχετε την “μαγική” φόρμουλα για το πώς θα κερδιζόταν ο αγώνας της Σιγκαπούρης εχθές. Το μόνο που χρειαζόταν ο Checo από την δεύτερη θέση του grid ήταν μια καλή εκκίνηση. Και λίγη τύχη.

Τα κρίσιμα πρώτα μέτρα

Advertisement

Δεν θα ήταν υπερβολή αν γράφαμε ότι στην εκκίνηση ο Checo κέρδισε τον μισό αγώνα. Μπορεί να είχε ακριβώς την ίδια αντίδραση στο σβήσιμο των κόκκινων φώτων με τον Leclerc. Όμως, η ελαφρώς πιο στεγνή πίστα μπροστά από την θέση εκκίνησής του -η τύχη που λέγαμε- φρόντισε να τον φέρει πρώτο αρκετά πριν το φρενάρισμα για την πρώτη στροφή.

Αμέσως, ο Perez είχε εξασφαλίσει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Την ιδανική θέση στην πίστα αλλά και το ότι δεν θα είχε πρόβλημα με την φθορά των ελαστικών του λόγω προπορευόμενων μονοθέσιων. Η πρώτη μάχη είχε κερδηθεί αλλά απέμεναν τουλάχιστον δύο ώρες ακόμη μέχρι την καρό σημαία.

Advertisement

Όσο για τον Leclerc, πιστεύουμε ότι εάν είχε κερδίσει την εκκίνηση, μάλλον θα είχε κερδίσει και τον αγώνα. Ωστόσο, όντας αναγκασμένος να κυνηγάει τον Perez από την αρχή του αγώνα, η αποστολή του δυσκόλεψε δραματικά. Καταρχάς ήταν αναγκασμένος να κινείται πιο προσεκτικά ώστε να προστατέψει τα πίσω του ελαστικά.

Έπειτα ακόμη και να έφτανε σε θέση να προσπεράσει τον Perez, υπήρχε ο κίνδυνος του γλιστρήματος στα σημεία που βρίσκονταν εκτός αγωνιστικής γραμμής. Μόνο ρεαλιστικό σημείο για κάτι τέτοιο ήταν η ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Ή προσπέρασμα μέσω των pit-stops. Τίποτε από τα δύο δεν θα γινόταν, όμως. Για το πρώτο φρόντισε ο Perez και για το δεύτερο η ομάδα του.

Αριστοτεχνική άμυνα

Δύο ήταν τα κρίσιμα σημεία για τον αγώνα του Perez. Το πρώτο ήταν η στιγμή μετάβασης από τα ενδιάμεσα στα slicks. Η Red Bull έπραξε σωστά και δεν βιάστηκε να φωνάξει τον Checo παρά μόνον αφού ο Leclerc είχε κάνει τη δική του στάση. Βλέπετε, παρά το ότι η πίστα είχε στεγνώσει αρκετά για slicks, τα ενδιάμεσα μπορούσαν να δώσουν καλύτερο γύρο εισόδου από ότι τα medium γύρο εξόδου.

Η στρατηγική που έπρεπε να εφαρμοστεί ήταν το overcut και όχι το undercut. Η Red Bull το κατάλαβε αμέσως. Ακόμη καλύτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα, βέβαια, έκανε η McLaren η οποία φώναξε τους Norris και Ricciardo τελευταίους για τις δικές τους αλλαγές. Έτσι, εξασφάλισε το 4-5 που την έφερε μπροστά από την Alpine -η οποία είχε καταστροφικό αγώνα- στην βαθμολογία των κατασκευαστών.

Με τον Checo να έχει βγει και πάλι στην πρωτοπορία και το Safety Car -θα αναφερθούμε και σε αυτό- να αποχωρεί από την πίστα είχε έρθει η ώρα της αλήθειας. Ο Perez έπρεπε να αμυνθεί έναντι του Leclerc ο οποίος στους πρώτους γύρους με τα slicks φαινόταν να είναι αρκετά ταχύτερος.

Ο “Υπουργός Άμυνας” όμως τα κατάφερε άψογα. Δεν ήταν τόσο το ότι δεν έκανε λάθος -εκτός από δύο μπλοκαρίσματα- ή ότι κρατήθηκε μπροστά. Τα έκανε όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα έφερνε προοδευτικά τα ελαστικά του σε θερμοκρασία λειτουργίας. Δεν παρασύρθηκε από την ασφυκτική πίεση του Leclerc και επέδειξε ολύμπια ψυχραιμία για τρεις βασανιστικούς γύρους. Και στο τέλος ανταμείφθηκε.

Το καθοριστικό Safety Car

Αντιθέτως, ο Leclerc καταπόνησε υπερβολικά τα πίσω του ελαστικά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ο οδηγός της Ferrari δεν μπόρεσε ποτέ να έχει μια καλή έξοδο από το σικέιν πριν την τελευταία διπλή αριστερή στροφή ώστε να επιτεθεί με αξιώσεις. Και αυτό παρά το DRS που ενεργοποιήθηκε με 27 λεπτά αγώνα να απομένουν.

Έπειτα, καθώς τα ελαστικά του Checo “ζωντάνευαν” εκείνα του Charles έφθιναν. Έτσι εξηγείται και η μεγάλη διαφορά που μπόρεσε να χτίσει ο Perez στους τελευταίους γύρους και η οποία ουσιαστικά εξουδετέρωσε την ποινή των 5 δευτερολέπτων που του επιβλήθηκε μετά τον αγώνα.

Εδώ, όμως, θα ήταν καλό να σταθούμε σε μία λεπτομέρεια. Ο Perez παραβίασε τρεις φορές τα 10 μήκη αυτοκινήτου που έπρεπε να τηρεί ως μέγιστη απόσταση από το SC ενώ τα φώτα στον φάρο του ήταν αναμμένα. Να δεχτούμε ότι η ποινή των 5 δευτερολέπτων ήταν δίκαιη. Υπήρχε άλλωστε το προηγούμενο του Vettel στον Καναδά στον οποίον είχε γίνει σύσταση πρώτα από το race control.

Αφού, όμως, ο Perez παραβίασε τον κανονισμό επανειλημμένα, για ποιον λόγο η ποινή δεν του επιβλήθηκε αυτόματα παρά έπρεπε το ζήτημα να εξεταστεί μετά τον αγώνα; Το race control έχει στη διάθεσή του δεδομένα τηλεμετρίας από όλα τα αυτοκίνητα και πλάνα από επιπλέον κάμερες. Τι ακριβώς θα εξέταζαν μετά τον αγώνα σε ένα περιστατικό στο οποίο δεν εμπλέκονταν δύο ή περισσότεροι οδηγοί ώστε να πρέπει να πει ο καθένας την δική του άποψη;

Θα ήταν υπερβολή να γράψουμε ότι εάν η ποινή είχε επιβληθεί στην διάρκεια του αγώνα, ο Leclerc θα είχε κάνει διαφορετική διαχείριση στα ελαστικά του; Θα ήταν υπερβολή να γράψουμε ότι στον τρόπο επιβολής των ποινών -εδώ και αρκετά χρόνια- οι άνθρωποι της FIA λαμβάνουν υπόψη τους πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με τους κανονισμούς;

Ο διαφορετικός αγώνας

Ασφαλώς και όλοι επιθυμούμε οι αγώνες να κρίνονται στην πίστα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να υπάρχει μία συνέπεια στον τρόπο επιβολής των ποινών. Ιδίως σε έναν αγώνα ο οποίος λόγω συνθηκών θα είχε σίγουρα πολλές “αμφισβητούμενες” φάσεις.

Είχαμε γράψει το Σάββατο ότι ο αγώνας αυτός επρόκειτο να είναι διαφορετικός. Και από πολλές απόψεις ήταν, καθώς είδαμε πράγματα που δύσκολα θα επαναληφθούν μέχρι το τέλος της σεζόν. Είδαμε τους Hamilton και Verstappen να κάνουν χοντρά λάθη στην προσπάθειά τους να κερδίσουν θέσεις. Λίγο αργότερα, μάλιστα, είχαμε και ένα “τρενάκι” πρωταθλητών με τους Vettel-Hamilton-Verstappen από το οποίο ο τελευταίος βγήκε νικητής.

Είδαμε τον Stroll να τερματίζει έκτος και την Mercedes να χρησιμοποιεί τον Russell ως πειραματόζωο για τα στεγνά ελαστικά. Και τέλος, είδαμε μία κυριαρχική εμφάνιση από έναν οδηγό ο οποίος παρά το ότι αγωνίζεται εδώ και 11 χρόνια στην F1 δεν παύει να μας εκπλήσσει. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Είδαμε τον Sergio Perez να οδηγεί -έστω και για έναν αγώνα- ως ο πρώτος οδηγός της Red Bull!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
De Vries: Υπέγραψε στην AlphaTauri;
F1 GP Σιγκαπούρης: Η κατάλληλη στιγμή (+video)
F1 GP Σιγκαπούρης: Μεγάλη νίκη Perez!