Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 1:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Το πρωτάθλημα της F1 μεταφέρεται στην Σαουδική Αραβία για τον δεύτερο αγώνα της σεζόν. Και τα νέα για την Ferrari και τον Charles Leclerc δεν είναι ευχάριστα.

Advertisement
Advertisement

Όπως είχαμε γράψει και την επομένη του αγώνα στο Μπαχρέιν, ο Charles αντιμετώπιζε ήδη τον κίνδυνο ποινής τουλάχιστον 10 θέσεων για την Jeddah. Αιτία ήταν το ότι είχε χρησιμοποιήσει ήδη τον μέγιστο αριθμό των 2 στοιχείων που επιτρέπονται σε μπαταρία (ES) και μονάδα ελέγχου (CE).

Καθώς η εγκατάλειψή του στο Sakhir είχε καταστρέψει τα δύο νέα ES και CE που είχε πάρει πριν τον αγώνα, θα έπρεπε τα αρχικά στοιχεία -τα οποία είχαν μεταφερθεί για έλεγχο στο Maranello- να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Δυστυχώς, για εκείνον, ο έλεγχος της Ferrari έδειξε ότι η παλιά CE δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Advertisement
Advertisement

Έτσι, η Ferrari ανακοίνωσε χθες ότι στην Jeddah ο Leclerc θα περάσει στην τρίτη μονάδα ελέγχου για τη σεζόν. Το αποτέλεσμα είναι ποινή 10 θέσεων στο grid, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπερβαίνει το όριο στο συγκεκριμένο στοιχείο. Για κάθε επόμενη υπέρβαση στο συγκεκριμένο στοιχείο θα παίρνει ποινή 5 θέσεων.

Ασφαλώς, αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει ιδιαίτερα τα πράγματα για την Ferrari. Η Scuderia ευελπιστούσε σε μία ανταγωνιστική εμφάνιση στην Jeddah. Θεωρητική η χάραξη της πίστας βολεύει τα χαρακτηριστικά της SF-23. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς την ποινή του Leclerc η Red Bull παρέμενε το φαβορί.

Advertisement

Ο Perez αναμένεται να ανταγωνιστεί περισσότερο τον Verstappen, καθώς ο Μεξικάνος τα πηγαίνει πάντα περίφημα στα σιρκουί πόλης. Επιπλέον, θα έχει ενδιαφέρον η απόδοση της Aston Martin AMR23 σε μία πίστα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνην του Μπαχρέιν.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Ίσως το ταχύτερο αλλά και πιο επικίνδυνο σιρκουί πόλης στον κόσμο. Οι 27 στροφές της 6,175 χιλιομέτρων διαδρομής στη Jeddah επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις για όσους δεν δείξουν τον δέοντα σεβασμό. Όντας το δεύτερο μεγαλύτερο σιρκουί του πρωταθλήματος απαιτεί επίπεδα συγκέντρωσης αντίστοιχα του Μονακό. Ίσως και υψηλότερα αν συνυπολογίσουμε την εξωφρενική μέση ταχύτητα των 252+ χλμ/ώρα και την αρκετά στενή χάραξη της διαδρομής.

Advertisement

Για τον φετινό αγώνα ίσως αυτή η τιμή μέση ταχύτητας μειωθεί κατά τι. Οι υπεύθυνοι της πίστας σε συνεργασία με την FIA προχώρησαν, όπως και πέρσι, σε κάποιες αλλαγές για λόγους ασφαλείας. Οι τοίχοι εκατέρωθεν των στροφών 8, 10, 14 και 20 έχουν μετακινηθεί προς τα πίσω ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα των οδηγών. Επιπλέον τα κερμπ των στροφών 4, 8, 10, 11 ,17 και 23 έχουν αντικατασταθεί από άλλα, επικλινή διευκολύνοντας τα περάσματα υψηλών ταχυτήτων.

Τέλος, το σημείο ανίχνευσης για την ζώνη DRS της ευθείας των pits, μετακινήθηκε μετά την τελευταία στροφή. Έτσι, οι υπεύθυνοι της FIA πιστεύουν ότι θα αποφευχθούν περιστατικά όπως εκείνα των Verstappen-Hamilton το 2021 και Verstappen-Leclerc πέρσι.

Advertisement

Όπως στο Sakhir έτσι και στην Jeddah ο αγώνας διεξάγεται υπό το φως των προβολέων. Ολοκληρώνεται, δε, έπειτα από 50 γύρους. Η γρήγορη φύση του σιρκουί προσφέρει την θεωρητική δυνατότητα για έναν από τους πιο σύντομους αγώνες της χρονιάς. Ωστόσο, σε μια τόσο ιδιαίτερη και επικίνδυνη διαδρομή κανείς δεν θα στοιχημάτιζε εναντίον της εμφάνισης του Safety Car. Και όχι μόνο μία φορά…

Ελαστικά

Η Pirelli φέρνει στην Jeddah τις C2, C3 και C4 γόμες ως hard, medium και soft αντίστοιχα. Η φθορά των ελαστικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στην πίστα της Σαουδικής Αραβίας. Κατά συνέπεια ο αγώνας μπορεί να βγει εύκολα με ένα pit-stop.

Το μεγάλο στοίχημα για τους οδηγούς, ωστόσο, θα είναι να φέρουν γρήγορα τα ελαστικά τους σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτή η ιδιαιτερότητα επεφύλασσε αρκετές εκπλήξεις στις περσινές κατατακτήριες. Υπενθυμίζουμε ότι ο Hamilton είχε μείνει εκτός ήδη από το Q1 ενώ η pole είχε πάει στον Perez!

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 17/03
    15:30: FP1
    19:00: FP2
  • Σάββατο 18/03
    15:30: FP3
    19:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 19/03
    19:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Andretti: Έχει αρχίσει την στρατολόγηση;
Vasseur: Πουθενά αλλού δεν είχα περισσότερη εξουσία
Haas: Κατηγορείται ότι αψήφησε τις κυρώσεις στην Ρωσία