Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Haas: Κατηγορείται ότι αψήφησε τις κυρώσεις στην Ρωσία

Ελλάδα 9:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Haas: Κατηγορείται ότι αψήφησε τις κυρώσεις στην Ρωσία

FORMULA 1

Haas: Κατηγορείται ότι αψήφησε τις κυρώσεις στην Ρωσία

FORMULA 1

Αναφερόμαστε, βέβαια, στην Haas Automation στην οποία ανήκει και η ομώνυμη ομάδα της F1. Σύμφωνα με το pbs η Haas συνεργαζόταν με τους Ρώσους μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022.

Advertisement
Advertisement

Η Haas Automation είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως μηχανοκίνητων εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανικές γραμμές παραγωγής. Μία από αυτές είναι και εκείνη της παραγωγής όπλων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό pbs, η Haas προμήθευε με τα εργαλεία αυτά την κατασκευάστρια όπλων RATEP η οποία ανήκει στην Almaz-Antey. Η τελευταία είναι η κρατική εταιρία κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων της Ρωσίας. Από το 2014 οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Almaz-Antey είναι από τις εταιρίες που βρίσκονται εντός της λίστας.

Advertisement
Advertisement

Φαίνεται, όμως, ότι η Haas συνέχισε να συνεργάζεται εμμέσως με την Almaz-Antey ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η εταιρία του Gene Haas κατηγορείται ότι εξακολούθησε να στέλνει υλικό στην RATEP μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022.

Οι σχέσεις του Αμερικανού μεγιστάνα με τους Ρώσους είχε επεκταθεί και στην F1. To 2021, ο Ρώσος Nikita Mazepin οδηγούσε για λογαριασμό της Haas F1. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία καθώς ο κύριος χορηγός της ομάδας ήταν η Uralkali, ρωσική εταιρία παραγωγής λιπασμάτων η οποία ανήκει στον πατέρα του Mazepin.

Advertisement

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Hass διέκοψε, βέβαια, την συνεργασία της με τους Ρώσους. Υπάρχει, μάλιστα, και δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών που αφορά στην επιστροφή των χρημάτων που είχαν προκαταβληθεί στην Haas.

Η Haas αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συναλλαγή με ρωσική εταιρία το 2022. Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες. Όπως και το εάν οι όποιες πιθανές κυρώσεις στην Haas Automation επηρεάσουν την ομάδα της F1.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Lewis Hamilton: Δεν με άκουσαν!
F1: Πατρίκιοι και πληβείοι
Andretti: Έχει αρχίσει την στρατολόγηση;