Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Ο Verstappen την pole για χιλιοστά!

Ελλάδα 5:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ολλανδίας: Ο Verstappen την pole για χιλιοστά!

FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Ο Verstappen την pole για χιλιοστά!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen κατάφερε να πάρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την pole στον αγώνα της πατρίδας του. Δεύτερος ο Leclerc για 21 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Advertisement
Advertisement

Μία pole του Max Verstappen με την φετινή Red Bull δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβώς και έκπληξη. Ωστόσο, ο Ολλανδός σίγουρα δεν ήταν το φαβορί στις σημερινές κατατακτήριες δοκιμές. Παρά ταύτα, ο πρωταθλητής έκανε έναν φανταστικό γύρο στο τέλος, ο οποίος του έδωσε έστω και οριακά μία μεγάλη pole.

Από την άλλη, οι Ferrari θα λέγαμε ότι μάλλον είχαν ένα μικρό πλεονέκτημα, κυρίως με τον Leclerc. Ωστόσο, η τελευταία προσπάθεια του Charles στο Q3 δεν ήταν πολύ καθαρή και αυτό ο Μονεγάσκος το πλήρωσε. Τρίτος ήταν ο Carlos Sainz Jr μέσα στο ίδιο δέκατο με τους δύο πρώτους.

Q1: Καθοριστικά λάθη

Advertisement
Advertisement

Οι οδηγοί των ομάδων που θα πάλευαν για τις τελευταίες θέσεις του Q1 βγήκαν πρώτοι στην πίστα. Οι Williams, Haas και Alfa Romeo βρίσκονταν όλες πολύ κοντά στους χρόνους. Από την άλλη, οι Aston Martin και AlphaTauri φαίνονταν ένα κλικ πιο γρήγορες.

O Verstappen θα σημείωνε πρώτος χρόνο από τους οδηγούς των κορυφαίων ομάδων. Το 1:11,317 τον έφερε στην πρώτη θέση με τους Sainz και Leclerc αρκετά πιο αργούς στις πρώτες τους προσπάθειες. Οι Mercedes των Russell-Hamilton θα υποσκέλιζαν αμέσως τις Ferrari με τον Russell δύο δέκατα αργότερο του Verstappen. Ο Leclerc θα ανέβαινε στην δεύτερη θέση με την επόμενη προσπάθειά του.

Advertisement

Η υψηλή θερμοκρασία οδοστρώματος αύξανε όλο και περισσότερο την πρόσφυση από το οδόστρωμα. Έτσι, οι χρόνοι κατέβαιναν συνεχώς όσο πλησιάζαμε προς το τέλος της διαδικασίας. Τελικά, όλες οι ομάδες θα περνούσαν με ένα αυτοκίνητο τουλάχιστον στο Q2. Εκτός έμειναν οι Bottas, Magnussen (λάθος στην στροφή 3), Ricciardo, Vettel (έξοδος στην στροφή 13) και Latifi.

Q2: Καπνογόνα, περιστέρια και Mick

Advertisement

Η δεύτερη περίοδος των κατατακτήριων ξεκίνησε με κόκκινη σημαία. Ο λόγος ήταν ένα καπνογόνο που κάποιος ανεγκέφαλος είχε πετάξει στην πίστα πριν την στροφή 13. Το άλλο “εμπόδιο” που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί από την αρχή του τριημέρου είναι τα… περιστέρια, τα οποία για κάποιον λόγο μαζεύονται συνεχώς στις στροφές του δεύτερου τομέα. Καμιά φορά ακόμη και πάνω στην άσφαλτο!

Με την επανέναρξη της διαδικασίας ο Verstappen -ο οποίος για το GP της πατρίδας του έχει βάψει το κράνος του στα χρώματα εκείνου που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του– βγήκε και πάλι νωρίς στην πίστα. Θα σημείωνε τον πρώτο χρόνο με 1:10,9, ενώ ο Perez θα ήταν δεύτερος τέσσερα δέκατα αργότερος.

Advertisement

Ο Hamilton πέρασε δεύτερος με πολύ ανταγωνιστικό χρόνο, ενώ και πάλι οι πρώτες προσπάθειες των Ferrari δεν ήταν εντυπωσιακές, με την Scuderia και πάλι να μην χρησιμοποιεί φρέσκα soft.

Αντιθέτως, εντυπωσιακή ήταν η προσπάθεια του Stroll που τον έφερε στην τέταρτη θέση! Όλοι οι οδηγοί πλην του Verstappen βγήκαν ξανά στο τέλος για να διασφαλίσουν την παρουσία τους στο Q3. Ο Sainz ανέβηκε πρώτος ενώ εντυπωσιακοί ήταν οι Mick Schumacher και Yuki Tsunoda που σημείωσαν τον ένατο και δέκατο χρόνο αντίστοιχα. Εκτός έμειναν οι Gasly, Ocon, Alonso (άσχημη εμφάνιση από τις Alpine), Zhou και Albon.

Q3: Ο Verstappen την pole στο όριο

Ο Verstappen παρά το ότι δεν είχε τον απόλυτα καθαρό γύρο κατάφερε να φτάσει στο 1:10,5 με την πρώτη του προσπάθεια. Ο Leclerc τον υποσκέλισε λίγο μετά για 59 χιλιοστά του δευτερολέπτου ενώ και ο Hamilton από την τρίτη θέση ήταν αρκετά κοντά στον χρόνο του Ολλανδού.

Οι Sainz, Perez και Russell ήταν αρκετά πιο αργοί αν και ο τελευταίος χρησιμοποίησε παλιά soft. O Stroll αντιμετώπισε πρόβλημα με το μονοθέσιο και δεν μπόρεσε να κάνει προσπάθεια με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην δέκατη θέση. Με δύο λεπτά να απομένουν, όλοι οι υπόλοιποι βγήκαν στην πίστα με τα πάντα να παραμένουν ανοιχτά για την pole position.

Ο Leclerc βελτίωσε, παραμένοντας πρώτος στην δεύτερη προσπάθειά του. Όμως, φαίνεται ότι είχε περιθώριο στον δεύτερο τομέα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τον χρόνο του. Έτσι, ο Verstappen κατάφερε με μία εκπληκτική προσπάθεια να πάρει την pole! Ο Sainz πήρε την τρίτη θέση επίσης με έναν πολύ καλό γύρο.

Τελευταίες στην πίστα είχαν βγει οι δύο Mercedes. Όμως, στην στροφή 13, ο Perez που βρισκόταν μπροστά τους έκανε λάθος και βγήκε εκτός. Οι κίτρινες σημαίες που βγήκαν ανάγκασαν τους Hamilton και Russell να σταματήσουν τις προσπάθειές τους. Είναι εξαιρετικά πιθανό ο Hamilton να μπορούσε να πάρει την τρίτη θέση, τουλάχιστον, από τον Sainz. Δεν θα το μάθουμε, όμως, ποτέ. Οι κατατακτήριες ολοκληρώθηκαν με τους Verstappen, Leclerc, Sainz, Hamilton και Perez να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Di Grassi: Προσποιητή η οικολογική συνείδηση του Vettel
F1 GP Ολλανδίας: Όλα ανοιχτά-Το φιάσκο της Alpine
F1 GP Ολλανδίας: Ο Leclerc ταχύτερος και στο FP3