Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ισπανίας: Κυρίαρχος Φερστάπεν

Ελλάδα 13:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ισπανίας: Κυρίαρχος Φερστάπεν

FORMULA 1

F1 GP Ισπανίας: Κυρίαρχος Φερστάπεν

FORMULA 1

Σε μία δύσκολη διαδικασία κατατακτήριων όλοι οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα. Όλοι εκτός από τον Μαξ Φερστάπεν.

Advertisement
Advertisement

Ο Ολλανδός ήταν σε δική του κατηγορία και πήρε εύκολα την pole. Ήταν εμφατικά ταχύτερος όλων ενώ εξαιρετικά τα πήγαν οι Σάινθ και Νόρις.

Αντιθέτως τόσο ο 8ος -τελικά- Αλόνσο όσο και οι Λεκλέρ, Πέρεζ και Ράσελ είχαν δύσκολες κατατακτήριες. Τέταρτος ήταν ο Γκασλί ο οποίος, όμως, βρέθηκε υπό διερεύνηση για παρεμπόδιση των Σάινθ και Φερστάπεν. Λίγες ώρες αργότερα οι αγωνοδίκες του επέβαλαν ποινή 6 θέσεων στην αυριανή εκκίνηση, τρεις για κάθε παράβαση. Έτσι, τέταρτος θα ξεκινήσει αύριο ο Χάμιλτον.

Advertisement
Advertisement

Η διαδικασία ξεκίνησε με το οδόστρωμα στεγνό στο μεγαλύτερο μέρος του. Ωστόσο πριν από την αρχή του Q1 άρχισε να ψιχαλίζει ελαφρώς στο pit-lane. Κατά συνέπεια όλοι οι οδηγοί βγήκαν αμέσως για να σημειώσουν χρόνο με την μαλακή γόμα για να προλάβουν πιθανή βροχόπτωση.

Q1: Σοκ για Λεκλέρ!

Ο τρίτος τομέας είχε τα περισσότερα σημεία με νερό. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε ιδιαίτερα αρκετούς οδηγούς. Οι Τσουνόντα, Ντε Βρις, Μπότας, Ζου και Αλόνσο είχαν όλοι τις στιγμές τους εκεί. Ωστόσο ήταν η έξοδος του Άλμπόν στην στροφή 5 που προκάλεσε την κόκκινη σημαία στο πρώτο πεντάλεπτο.

Advertisement

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγα λεπτά αργότερα με αρκετούς οδηγούς να μην έχουν σημειώσει ακόμη χρόνο. Ο Φερστάπεν πήρε τον πρώτο χρόνο, με τον Πιάστρι, όμως, να παίρνει εντυπωσιακά την δεύτερη θέση προσωρινά όντας μόλις 31 χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερος.

Ο Φερστάπεν θα κατέβαζε ακόμη λίγο τον πρώτο χρόνο, ενώ αντιθέτως ο Πέρεζ δεν μπορούσε να φέρει τα ελαστικά του σε θερμοκρασία λειτουργίας. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και ο Λεκλέρ που αδυνατούσε να μπει εντός 15άδας.

Advertisement

Με δυόμισι λεπτά να απομένουν τόσο ο Πέρεζ όσο και ο Λεκλέρ θα έπρεπε να τα δώσουν όλα για να μην αποκλειστούν από την συνέχεια. Ο Τσέκο κατάφερε να περάσει οριακά, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τον Λεκλέρ ο οποίος σημείωσε χρόνο αρκετό μόλις για την 19η θέση! Με τον Μονεγάσκο θα έμεναν εκτός και οι Μπότας, Μάγκνουσεν, Άλμπον και Σάρτζεντ.

Q2: Έξω και οι Πέρεζ-Ράσελ!

Ο Φερστάπεν συμπλήρωσε πρώτος γύρο στο Q2 όντας ταχύτερος των Πέρεζ και Σάινθ οι οποίοι, όμως, είχαν χρησιμοποιημένα ελαστικά. Αντιθέτως φρέσκα ελαστικά είχαν οι Mercedes, αλλά οι πρώτοι γύροι των Ράσελ-Χάμιλτον δεν ήταν καλοί. Παρά ταύτα οι δύο W14 είχαν δείξει από το Q1 ότι θα ήταν ανταγωνιστικές υπό αυτές τις συνθήκες.

Advertisement

Ο Χάμιλτον στην δεύτερη προσπάθειά του θα έκανε τον καλύτερο τρίτο τομέα και θα ανέβαινε δεύτερος. Με τρία λεπτά να απομένουν οι Φερεστάπεν, Χάμιλτον και Αλόνσο έδειχναν να έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Q3. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να δώσουν μάχη. Ιδιαίτερα οι McLaren με τους Ζου, Πέρεζ, Σάινθ και Γκασλί.

Όπως στην Αυστραλία έτσι και εδώ ο Πέρεζ έκανε λάθος υπό πίεση. Πλησιάζοντας στην στροφή 5 πάτησε επάνω στο βρεγμένο κερμπ χάνοντας τον έλεγχο της RB19. Βγήκε στα χαλίκια αλλά κατάφερε να επανέλθει στην πίστα έχοντας χρόνο για μία ακόμη προσπάθεια. Δεν θα ήταν αρκετή, όμως, για να περάσει στο Q3 και ο Μεξικανός θα έμενε με τους Ράσελ, Ζου, Ντε Βρις και Τσουνόντα εκτός.

Σε ότι αφορά τον Ράσελ, ο Βρετανός είχε ένα πολύ περίεργο συμβάν με τον Χάμιλτον στο τέλος του Q2. Οι δύο οδηγοί βρέθηκαν να ξεκινούν μαζί τους γρήγορους γύρους τους, ακουμπώντας μάλιστα πριν τη στροφή 1. Ο Χάμιλτον έχασε και κομμάτι από την εμπρός του πτέρυγα στην επαφή που είχε με τον Ράσελ.

Q3: Ο Φερστάπεν και οι υπόλοιποι

Οι Φερστάπεν και Χάμιλτον ήταν οι μόνοι που έκαναν τις πρώτες τους προσπάθειες με φρέσκα ελαστικά. Ο Ολλανδός ήταν σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερος του Βρετανού. Οι υπόλοιποι βγήκαν με χρησιμοποιημένα με τον Νόρις να πετυχαίνει τον τρίτο καλύτερο χρόνο μπροστά από τους Οκόν και Σάινθ.

Οι Χούλκενμπεργκ και Αλόνσο θα έκαναν από μία και μοναδική προσπάθεια στο Q3. Ο Γερμανός της Haas έκανε εξαιρετική προσπάθεια ανεβαίνοντας προσωρινά στην τρίτη θέση. Προσωρινά τέταρτος ανέβηκε και ο Αλόνσο, αλλά ο χρόνος του δεν ήταν εντυπωσιακός. Η AMR23 του Ισπανού είχε ζημιά στο πάτωμα έπειτα από έξοδο του Αλόνσο στο Q1.

Στο τέλος της διαδικασίας ο Σάινθ κατάφερε με έναν εξαιρετικό γύρο να πάρει την δεύτερη θέση. Τρίτος ήταν ο Νόρις ενώ οι Γκασλί και Χάμιλτον συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα. Λόγω της ποινής στον Γκασλί, όμως, η σειρά εκκίνησης άλλαξε. Ο Γάλλος θα ξεκινήσει 10ος ενώ οι Χάμιλτον, Στρολ, Οκόν, Χούλκενμπεργκ, Αλόνσο και Πιάστρι κέρδισαν όλοι από μία θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αντρέτι: Θα πείσω τον Φερστάπεν για το Indy500!
F1 GP Ισπανίας: Προεπισκόπηση
F1 GP Ισπανίας: Ο Φερστάπεν και πάλι ταχύτερος