Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Οριακή επικράτηση Verstappen

Ελλάδα 2:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Καναδά: Οριακή επικράτηση Verstappen

FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Οριακή επικράτηση Verstappen

FORMULA 1

Ο Max Verstappen είχε απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις του του παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του καναδικού Grand Prix. Ο πρωταθλητής ήταν αλάνθαστος και στο τέλος αμύνθηκε άψογα στις επιθέσεις του ταχύτατου Carlos Sainz Jr. Τρίτος ήταν ο Hamilton ενώ ο Leclerc τερμάτισε πέμπτος.

Advertisement
Advertisement

Ο αγώνας στο Μόντρεαλ ήταν αρκετά επεισοδιακός αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Verstappen από το να εξαργυρώσει απολύτως την χθεσινή του pole. Το Safety car που προκάλεσε ο Tsunoda προς το τέλος του αγώνα έφερε τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος σε δύσκολη θέση αναγκάζοντάς τον να αμυνθεί του Sainz ο οποίος είχε πιο φρέσκα ελαστικά.

Όμως, ο Max κράτησε την ψυχραιμία του μέχρι το τέλος παίρνοντας μία εξαιρετικά σημαντική νίκη στην οικονομία του πρωταθλήματος. Ο Sainz οδήγησε εξαιρετικά, όμως, το αργό πρώτο του stint με τα medium αποδείχτηκε κρίσιμο. Εξαιρετική εμφάνιση για τον 3ο Hamilton.

Advertisement
Advertisement

Η εκκίνηση ήταν καθαρή με τους περισσότερους οδηγούς στην πρώτη δεκάδα να κρατούν τις θέσεις τους. Ο poleman Verstappen έστριψε πρώτος με τον Alonso να μην μπορεί να τον προβληματίσει.  Ο μόνος που έχασε σημαντικά ήταν ο Mick Schumacher ο οποίος έπεσε δύο θέσεις στον πρώτο γύρο πέφτοντας στην 8η. Κερδισμένοι οι Ocon και Russell.

Πολύ σύντομα ο Carlos Sainz Jr άρχισε να πιέζει τον Alonso. Το προσπέρασμα θα ερχόταν με σχετική ευκολία στην πίσω ευθεία κατά τον τρίτο γύρο. Ο Russell επίσης ξεκίνησε δυναμικά παίρνοντας την 6η θέση από τον Ocon στον 4ο γύρο. Το race control έδειξε την μαύρη-πορτοκαλί σημαία στον Magnussen λόγω του ότι κομμάτια από το μονοθέσιο του αποκολλούνταν έπειτα από μικρή επαφή που είχε με τον Hamilton στον πρώτο γύρο.

Advertisement

Το κακό τριήμερο του Perez λαμβάνει τέλος

Στον 9ο γύρο θα είχαμε την πρώτη σημαντική εξέλιξη με τον Perez να εγκαταλείπει μάλλον από πρόβλημα στο κιβώτιο. Η παρκαρισμένη RB18 του Checo προκάλεσε το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν τόσο ο Verstappen όσο και ο Hamilton για να περάσουν στα hard.

Advertisement

Με το τέλος του VSC η σειρά ήταν Sainz, Alonso, Verstappen, Russell, Ocon, Hamilton, Schumacher, Zhou, Ricciardo και Albon. O Leclerc είχε ανέβει 13ος έχοντας ξεκινήσει επίσης στα hard. Η σκληρή γόμα της Pirelli δούλεψε αμέσως στην W13 του Hamilton, με τον Βρετανό να περνάει γρήγορα τον Ocon. Εν τω μεταξύ ο Leclerc εξακολουθούσε να ανεβαίνει περνώντας τον Norris στον 13ο γύρο για την 12η θέση.

Advertisement

Η RB18 του Max με τα hard ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο στην πίστα. Αντιθέτως,  η medium γόμα παρουσίαζε έντονο graining στα περισσότερα αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών και στην F1-75 του Sainz. Στον 18ο γύρο ο Leclerc θα ανέβαινε 11ος εκμεταλλευόμενος την μάχη των Bottas-Albon για την δέκατη θέση.

Δεύτερο VSC

Στον 20ο γύρο η Haas του Mick Schumacher έδωσε άδοξο τέλος στο πολύ καλό τριήμερο του Γερμανού. Για δεύτερη φορά θα είχαμε VSC το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Russell, Sainz, Ocon και Zhou για να κάνουν τις δικές τους αλλαγές σε hard.

Ο Alonso θα έμενε και πάλι έξω με τα medium. Όμως σύντομα θα τον έφτανε ο Sainz  για να πάρει πίσω την 2η θέση. Ένα γύρο μετά θα ήταν η σειρά του Hamilton να περάσει τον Alonso για να ανέβει τρίτος. Ο Leclerc με πολύ ωραίο προσπέρασμα επί του Bottas είχε ανέβει 7ος. Στον 29ο γύρο ο Alonso θα έμπαινε επιτέλους για την δική του αλλαγή βγαίνοντας στην έβδομη θέση πίσω από τον Leclerc ο οποίος σε εκείνο το σημείο πάσχιζε να περάσει τον Ocon.

Τα ελαστικά στην Alpine του Ocon ήταν πιο φρέσκα από του Leclerc και αυτό δυσκόλεψε ιδιαίτερα την προσπάθεια του Μονεγάσκου. “Δεν έχω πρόσφυση” ήταν το μήνυμα του Charles προς την ομάδα του. Αντιθέτως, ο teammate του Leclerc, έχοντας σταματήσει αργότερα σε σχέση με τον Verstappen έκλεινα αργά αλλά σταθερά τη διαφορά από τον Ολλανδό.

Η μία στάση δεν ήταν αρκετή

Καθώς συμπληρωνόταν η μισή απόσταση του αγώνα γινόταν εμφανές ότι ένα δεύτερο pit-stop για αρκετούς πρωτοπόρους ήταν εξαιρετικά πιθανό. Κυρίως για τους Verstappen και Hamilton οι οποίοι είχαν πάρει πολύ νωρίς τα hard.

Ο Leclerc παρέμενε παγιδευμένος πίσω από τον Ocon, στην 6η θέση και προσπαθούσε να επεκτείνει όσο γινόταν το stint του με τα hard. Η Ferrari ήλπιζε σε κάποιο SC ή VSC που θα έδινε την ευκαιρία στον Charles να κάνει την αλλαγή του χωρίς να χάσει χρόνο.

Στον 42ο γύρο, η Ferrari θα φώναζε τελικά τον Leclerc για την medium γόμα. To pit stop ήταν σχετικά αργό με τον Charles να βγαίνει πίσω από τον Ricciardo στην 12η θέση. Δύο γύρους μετά θα σταματούσε και ο Verstappen παίρνοντας ξανά την hard γόμα. Ο Max βγήκε ακριβώς πίσω από τον Hamilton στην 3η θέση, όμως πριν συμπληρωθεί ο γύρος ο Ολλανδός θα περνούσε εύκολα για την 2η θέση. Ο Hamilton σταμάτησε κι εκείνος περνώντας και πάλι σε σκληρή γόμα.

.

Ο Tsunoda δίνει την ευκαιρία στον Sainz

Στον 50ο γύρο ο Yuki Tsunoda είχε σταματήσει για pit stop. Κατά την έξοδό του από το pitlane, όμως, ο Ιάπωνας επιτάχυνε υπερβολικά και αυτό τον έστειλε ευθεία στα προστατευτικά ελαστικά. Αυτό προκάλεσε την έξοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας και έδωσε την ευκαιρία στον Sainz να σταματήσει για φρέσκα hard.

Ο Ισπανός, μπορεί να παραχώρησε την πρωτοπορία με την δεύτερη αλλαγή του αλλά θα είχε πολύ πιο φρέσκα ελαστικά για το τέλος του αγώνα. Οι δύο Alpine σταμάτησαν επίσης για δεύτερο pit stop με τον Ocon να παραμένει μπροστά από τον Alonso. Και οι δύο πέρασαν στην medium γόμα.

Στο τέλος του 54ου γύρου το Safety Car αποχώρησε από την πίστα. Ο Verstappen επιτάχυνε στην μέση του τελευταίου σικέιν κρατώντας την πρωτοπορία. Όμως ο Sainz παρέμενε κοντά του στους δύο πρώτους γύρους και κατά συνέπεια πήρε το DRS στον 57ο γύρο. Αμέσως άρχισε να πιέζει ασφυκτικά τον Verstappen για την πρώτη θέση. Εν τω μεταξύ ο Leclerc έπαιρνε την 6η θέση από τον Alonso στην στροφή 10.

Ο Sainz έκανε συνεχώς ταχύτατα sectors και παρέμενε κολλημένος στον διαχύτη της RB18 του παλιού του teammate. Όμως, η υψηλότερη τελική της Red Bull βοηθούσε τον Verstappen να κρατηθεί μπροστά. Στον 60ο γύρο ο Leclerc θα έπαιρνε και την 5η θέση από τον Ocon και πάλι στο hairpin της 10.

Ο Sainz δοκίμασε τα πάντα, αλλά ο πρωταθλητής δεν θα λύγιζε. Πήρε πρώτος την καρό σημαία για έκτη φορά φέτος μεγαλώνοντας την πρωτοπορία του στο πρωτάθλημα. Ο Sainz θα έπρεπε να αρκεστεί στην δεύτερη θέση μπροστά από τους Hamilton, Russell και Leclerc.

Έκτος τερμάτισε ο Ocon και έβδομος ο Alonso. Όμως, στον Ισπανό επιβλήθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων λόγω πολλαπλών αλλαγών διεύθυνσης στους τελευταίους γύρους ενώ προσπαθούσε να αμυνθεί από τον Bottas. Έτσι, ο Fernando υποβιβάστηκε στην ένατη θέση τελικά με τις δύο Alfa Romeo των Bottas και Zhou να παίρνουν κατάταξη μπροστά του. Την βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσε ο Lance Stroll.


Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Θέση Νο ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Γύροι Χρόνος Βαθμοί
1 1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 70 1:36:21.757 25
2 55 Carlos Sainz FERRARI 70 +0.993s 19
3 44 Lewis Hamilton MERCEDES 70 +7.006s 15
4 63 George Russell MERCEDES 70 +12.313s 12
5 16 Charles Leclerc FERRARI 70 +15.168s 10
6 31 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 70 +23.890s 8
7 77 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 70 +25.247s 6
8 24 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 70 +26.952s 4
9 14 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 70 +29.945s 2
10 18 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 70 +38.222s 1
11 3 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 70 +43.047s 0
12 5 Sebastian Vettel ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 70 +44.245s 0
13 23 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 70 +44.893s 0
14 10 Pierre Gasly ALPHATAURI RBPT 70 +45.183s 0
15 4 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 70 +52.145s 0
16 6 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 70 +59.978s 0
17 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 70 +68.180s 0
NC 22 Yuki Tsunoda ALPHATAURI RBPT 47 DNF 0
NC 47 Mick Schumacher HAAS FERRARI 18 DNF 0
NC 11 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 7 DNF 0

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΔΗΓΩΝ

Θέση ΟΔΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑ Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 175
2 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 129
3 Charles Leclerc FERRARI 126
4 George Russell MERCEDES 111
5 Carlos Sainz FERRARI 102
6 Lewis Hamilton MERCEDES 77
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 50
8 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 46
9 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 39
10 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 18

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

Θέση ΟΜΑΔΑ Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 304
2 FERRARI 228
3 MERCEDES 188
4 MCLAREN MERCEDES 65
5 ALPINE RENAULT 57
6 ALFA ROMEO FERRARI 51
7 ALPHATAURI RBPT 27
8 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 16
9 HAAS FERRARI 15
10 WILLIAMS MERCEDES 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Gasly: Παραμένει στην Alpha Tauri
F1 GP Καναδά: Κυρίαρχος ο Verstappen, έλαμψε ο Alonso!
F1 GP Καναδά: El Plan