Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη Verstappen και πρωταθλήτρια η Red Bull!

Ελλάδα 1:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη Verstappen και πρωταθλήτρια η Red Bull!

FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη Verstappen και πρωταθλήτρια η Red Bull!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen υπερκέρασε κάθε πρόκληση που του παρουσιάστηκε στο Austin για να πάρει την 13η φετινή του νίκη. Η Red Bull εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Advertisement
Advertisement

Το κατόρθωμα αυτό, αφιερώθηκε, όπως αναμενόταν, στον Dietrich Mateschitz. Ο Verstappen έπειτα από ένα καταστροφικό pit-stop κατάφερε να ανακτήσει την πρωτοπορία από τον Hamilton στους τελευταίους γύρους.Τρίτος ο Leclerc και τέταρτος ο Perez. Ηρωική η έβδομη θέση του Alonso.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών επέλεξε την medium γόμα για την εκκίνηση του αγώνα. Οι μόνοι που προτίμησαν την hard ήταν οι οδηγοί των Alpine και Haas. Ο Esteban Ocon ξεκίνησε, μάλιστα, από τα pits παίρνοντας νέα στοιχεία PU.

Εκκίνηση

Advertisement
Advertisement

Η Red Bull του Verstappen ξεκίνησε ιδανικά σε αντίθεση με τον Sainz ο οποίος έχασε την πρωτοπορία ήδη από τα πρώτα μέτρα του αγώνα. Όμως, ο αγώνας του Ισπανού επρόκειτο να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Ο Carlos έστριψε δεύτερος στην στροφή 1, όμως ο Russell βρισκόταν πίσω και αριστερά του στην εσωτερική.

Καθώς ο Ισπανός έκοψε ταχύτητα και έστριβε αριστερά για να αποφύγει τον Verstappen, έκοψε τον δρόμο του Russell και τα δύο μονοθέσια ακούμπησαν. Η Mercedes του Russell συνέχισε αλλά η Ferrari του Sainz υπέστη ζημία που τον ώθησε σε εγκατάλειψη στο τέλος του πρώτου γύρου. Στον Russell επιβλήθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων για την επαφή.

Advertisement

Η επαφή έφερε τον Hamilton στην δεύτερη θέση με το Stroll ακριβώς πίσω του. Τέταρτος ήταν ο Russell ενώ καταπληκτική εκκίνηση έκανε και ο Vettel ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση. Σύντομα ο Russell θα προσπερνούσε τον Stroll την στιγμή που οι Perez και Leclerc ανέβαιναν επίσης από τις χαμηλές θέσεις εκκίνησής τους. Στο τέλος του έβδομου γύρου η σειρά ήταν Verstappen, Hamilton, Russell, Perez, Stroll, Vettel, Leclerc, Gasly, Norris και Bottas.

Μάχη με τον αέρα και τα ελαστικά

Advertisement

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο άνεμος έπνεε έντονα -ταχύτητα 21,6 χλμ/ώρα- και πλευρικά προς τα Esses της πίστας. Αυτό δυσκόλευε ιδιαίτερα το έργο των οδηγών, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την επίτευξη ενός σταθερού πρώτου stint. Μία επιπλέον πρόκληση ήταν και η αναμενόμενα έντονη φθορά των Pirelli.

Στον 10ο γύρο άρχισαν οι πρώτες στάσεις. Ο Leclerc -ο οποίος παρέμενε στο αρχικό σετ medium- είχε ανέβει στη δεύτερη θέση ενώ ο Perez είχε περάσει κι εκείνος στα hard στον 15ο γύρο. Η Ferrari προσπαθούσε να παρατείνει το stint του Leclerc. Ο Stroll σταμάτησε στον 16ο γύρο αλλά παρέμεινε στην μεσαία γόμα της Pirelli. Οι Leclerc και Vettel παρέμεναν οι μόνοι οδηγοί εντός πεντάδας που δεν είχαν κάνει ακόμη αλλαγή ελαστικών.

Advertisement

Οι μάχες των οδηγών με τους έντονους πλευρικούς ανέμους στην COTA θα είχαν το πρώτο θύμα τους στον 18ο γύρο. Ο Bottas έχασε τον έλεγχο της Alfa Romeo καθώς έστριβε για την προτελευταία στροφή της πίστας. Το μονοθέσιο κόλλησε στην αμμοπαγίδα και ο αγώνας του Φιλανδού τελείωσε εκεί.

Πρώτο αυτοκίνητο ασφαλείας

Το αποτέλεσμα ήταν να βγει το αυτοκίνητο ασφαλείας. Η εξέλιξη αυτή ευνόησε όσους οδηγούς δεν είχαν κάνει ακόμη pit-stop. Οι Leclerc-Vettel καθώς και οι οδηγοί των Alpine, Haas και Williams εκμεταλλεύτηκαν το Safety car για να κάνουν “φθηνά” πρώτα pit-stops.

Με τους οδηγούς να έχουν αλλάξει όλοι ελαστικά η σειρά ήταν Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc και Russell, και οι πέντε στην hard γόμα. Στην επανεκκίνηση ο Verstappen κρατήθηκε μπροστά. Ο Alonso -έχοντας τα medium- κατάφερε να περάσει τον Gasly στην πρώτη στροφή. Ο Ισπανός είχε ανώτερο ρυθμό από τα αυτοκίνητα που ήταν στα hard.

Ενώ έβγαινε στην πίσω ευθεία προσπάθησε να προσπεράσει και τον Stroll. Όμως, ο Καναδός έστριψε απότομα προς τον Alonso ενώ ο δεύτερος έβγαινε από το slip-stream της Aston Martin. Η επαφή ήταν σφοδρή με κομμάτια των δύο μονοθέσιων να πετάγονται παντού. Ο Stroll εγκατέλειψε επί τόπου ενώ ο Alonso, ως εκ θαύματος, κατάφερε να επιστρέψει στα pits και να αλλάξει ελαστικά.

Δεύτερο αυτοκίνητο ασφαλείας

Μετά την δεύτερη επανεκκίνηση ο Leclerc ξεκίνησε αμέσως να ασκεί πίεση στον Perez. Χάρη στα πιο φρέσκα ελαστικά του, αλλά και χάρη στη λαβωμένη RB18 -λόγω επαφής στην εκκίνηση- του Checo, ο οδηγός της Ferrari έμοιαζε ικανός για το προσπέρασμα. Αυτό θα ερχόταν με εντυπωσιακό τρόπο στον 30ο γύρο.

Η διαφορά των Verstappen-Hamilton ήταν κάτω από τα δύο δευτερόλεπτα, ενώ ο Leclerc βρισκόταν ακόμη 5 πιο πίσω από τον Βρετανό. Στον 35ο γύρο η Mercedes φώναξε για δεύτερο pit-stop τον Hamilton επιχειρώντας το undercut στον Verstappen.

Η Red Bull θα απαντούσε στον αμέσως επόμενο γύρο, όπως και η Ferrari με τον Leclerc. Tο αερόκλειδο του εμπρός αριστερά τροχού του Verstappen δεν λειτούργησε, όμως, Το αποτέλεσμα ήταν ο Max να χάσει τη θέση του τόσο από τον Hamilton όσο και από τον Leclerc στα pits.

Σκληρή εναντίον μεσαίας γόμας

Ο Hamitlon μπορεί να βρισκόταν στην τρίτη θέση. Όμως, έχοντας ολοκληρώσει τα pit-stops του είχε ουσιαστικά την πρωτοπορία του αγώνα. Ο Βρετανός είχε βάλει την hard γόμα ξανά. Οι Leclerc-Verstappen που μάχονταν πίσω του είχαν επιλέξει τα medium.

Η μάχη των δύο οδηγών ήταν εντυπωσιακή. Στον 39ο γύρο, όμως, ο Verstappen θα έκανε την κίνησή του στο τέλος της πίσω ευθείας. Εν τω μεταξύ και οι Perez-Russell έκαναν τις τελευταίες τους αλλαγές με τον Μεξικανό να κρατιέται οριακά μπροστά από την Mercedes.

Ο Hamilton πήρε και τυπικά την πρωτοπορία στον 41ο γύρο προσπερνώντας τον Vettel ο οποίος λίγο μετά μπήκε στα pits. Καθώς απέμεναν 14 γύροι ο Verstappen ήταν 3,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Hamilton και είχε τον Leclerc κολλημένο στη σκιά του.

Όσο περνούσαν οι γύροι ο Verstappen έκλεινε την διαφορά από τον Hamilton. Όμως, ο Leclerc δεν μπορούσε να κρατήσει επαφή. Δέκα γύρους πριν το τέλος ο Verstappen βρισκόταν δύο δευτερόλεπτα πίσω από τον Hamilton.

Για τον Dietrich

Με επτά γύρους να απομένουν ο Verstappen μπήκε στο DRS του Hamilton, ξυπνώντας μνήμες 2021. Ο Verstappen κατάφερε με μία αποφασιστική κίνηση να πάρει την πρωτοπορία στον 50ο γύρο. Η μάχη των δύο οδηγών κράτησε και σε όλον τον τρίτο τομέα, με τον Verstappen να παραμένει πρώτος.

Ο Hamilton πάλευε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στο DRS του Verstappen. Τα hard ελαστικά που είχε του επέτρεπαν να πιέζει περισσότερο ακόμη και έπειτα από αρκετούς γύρους. Στον 54ο γύρο, όμως, ο Βρετανός θα έκανε ένα μικρό λάθος που θα τον έβγαζε εκτός DRS του αντιπάλου του.

Οι δύο οδηγοί θα δέχονταν προειδοποιήσεις με την μαύρη-άσπρη σημαία για τήρηση των ορίων της πίστας. Όμως, ο Verstappen θα κρατιόταν στην κορυφή παίρνοντας την 13η νίκη του στη σεζόν. Έτσι, ισοφάρισε το ρεκόρ περισσότερων σε μια σεζόν των Michael Schumacher και Sebastian Vettel. Ο Hamilton ήταν δεύτερος και ο Leclerc τρίτος.

Με το αποτέλεσμα αυτό η Red Bull πήρε το πρωτάθλημα κατασκευαστών σπάζοντας το σερί της Mercedes. Ένα κατόρθωμα το οποίο όλοι οι άνθρωποι της ομάδας αφιέρωσαν στον εκλιπόντα Dietrich Mateschitz.


Η τελική κατάταξη του GP των ΗΠΑ

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 391
2 Charles Leclerc FERRARI 267
3 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 265
4 George Russell MERCEDES 218
5 Carlos Sainz FERRARI 202
6 Lewis Hamilton MERCEDES 198
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 109
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 78
9 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 71
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 46

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 656
2 FERRARI 469
3 MERCEDES 416
4 ALPINE RENAULT 149
5 MCLAREN MERCEDES 138
6 ALFA ROMEO FERRARI 52
7 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 49
8 HAAS FERRARI 36
9 ALPHATAURI RBPT 35
10 WILLIAMS MERCEDES 8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Red Bull: Πέθανε ο Dietrich Mateschitz
F1 GP ΗΠΑ: Εξαίρεση ή μία νέα τάση; (+video)
Horner (Red Bull): Εκτός πραγματικότητας όσοι μιλάνε για κλεψιά (+video)