Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Horner (Red Bull): Εκτός πραγματικότητας όσοι μιλάνε για κλεψιά (+video)

Ελλάδα 17:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Horner (Red Bull): Εκτός πραγματικότητας όσοι μιλάνε για κλεψιά (+video)

FORMULA 1

Horner (Red Bull): Εκτός πραγματικότητας όσοι μιλάνε για κλεψιά (+video)

FORMULA 1

Εναντίον των κατηγόρων της Red Bull στράφηκε ο Christian Horner στο Austin. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες για κλεψιά λόγω του ορίου μπάτζετ εκτός πραγματικότητας.

Advertisement
Advertisement

Ο επικοινωνιακός πόλεμος ενάντια στην Red Bull είχε ξεκινήσει αρχικά από ΜΜΕ της Ιταλίας και της Γερμανίας. Η σύνδεσή τους με συγκεκριμένες ομάδες του grid είναι προφανής. Όμως, καθώς οι ημέρες περνούσαν χωρίς η FIA να ανακοινώνει λεπτομέρειες σχετικά με την παρατυπία της Red Bull και άλλοι “μπήκαν στον χορό”.

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η επιστολή του Zak Brown νωρίτερα στην εβδομάδα προς την FIA. Σε αυτήν, ο επικεφαλής της McLaren είχε εξομοιώσει την παραβίαση του ορίου μπάτζετ με κλεψιά. Επιπλέον, είχε προτείνει και τις ποινές που θα έπρεπε να επιβληθούν ανά περίπτωση.

Advertisement
Advertisement

Οι Horner-Brown βρέθηκαν μαζί στην συνέντευξη τύπου των επικεφαλής ομάδων στα πλαίσια του Grand Prix στο Τέξας. Δεν ήταν καθόλου άβολη η κατάσταση, είμαστε σίγουροι. Εκεί, ο Christian Horner αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.

“Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να σε κατηγορούν οι ανταγωνιστές σου για κλεψιά” δήλωσε ο Horner. “Είναι σοκαριστικές τέτοιου είδους κατηγορίες χωρίς στοιχεία και χωρίς γνώση των λεπτομερειών. Από την Σιγκαπούρη βρισκόμαστε σε “δίκη” με πολλά ΜΜΕ να διαδίδουν αριθμούς οι οποίοι απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα” συμπλήρωσε.

Advertisement

Ο Horner αναφέρθηκε στην ζημιά που έχει κάνει η όλη ιστορία στην εικόνα της ομάδας και στους εργαζόμενούς της. Ολοκλήρωσε δε, λέγοντας ότι “Έχουμε μείνει άναυδοι από την συμπεριφορά ορισμένων εκ των ανταγωνιστών μας”.

Από την άλλη ο Brown υπεραμύνθηκε της επιστολής του. Ο Αμερικανός δήλωσε ότι δεν κατονόμασε κάποια ομάδα, ούτε και εξέφρασε άποψη για το αν η Red Bull έκλεψε ή όχι. “Ήταν μία γενική εκτίμηση για το ποιες θα πρέπει να είναι οι συνέπειες της παραβίασης του ορίου μπάτζετ” σημείωσε ο επικεφαλής της McLaren.

Ο καβγάς για το 2023

Advertisement

Ασφαλώς και η εξήγηση Brown δεν είναι ιδιαίτερα πειστική. Προφανώς και η επιστολή του είχε ως στόχο την Red Bull. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η AlphaTauri ήταν η μόνη από τις ομάδες που είχαν πιστοποιητικό συμμόρφωσης στην οποίαν δεν κοινοποιήθηκε.

Η McLaren -όπως και οι Ferrari-Mercedes- δεν ενδιαφέρονται για κάποια αφαίρεση βαθμών στην Red Bull από το περσινό πρωτάθλημα. Ενδιαφέρονται, όμως, για την επόμενη σεζόν και το πώς θα ανακόψουν την πορεία των Red Bull και Verstappen.

Advertisement

Από την Imola και μετά είχε γίνει εμφανές ότι η Red Bull είχε κάνει την καλύτερη δουλειά με τα μονοθέσια του 2022. Τα αυτοκίνητα των υπόλοιπων ομάδων, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, υστερούσαν σε απόδοση της RB18. Έτσι, έπρεπε με κάποιον τρόπο, να “δημιουργηθεί κλίμα” εναντίον της Red Bull με διάφορες προφάσεις.

Αρχικά ήταν το “παράνομο πάτωμα” που υποτίθεται ότι είχε η RB18. Μια ιστορία που υποκινήθηκε από την Mercedes. Ακόμη θυμόμαστε εκείνο το κακόγουστο θέατρο που έστησαν με τον Hamilton στο Baku, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η τεχνική ντιρεκτίβα νο39 της FIA.

Οι επιπλέον αισθητήρες μπήκαν στα μονοθέσια από το Βέλγιο και η RB18 όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αρνητικά αλλά κέρδισε κιόλας σε σχέση με τις αντιπάλους της. Περισσότερο από όλες τις ομάδες επλήγη τελικά η Ferrari, εάν κρίνουμε από την πτώση στην απόδοση της F1-75 μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Το κλίμα οξύνεται

Έπειτα ανέκυψε το θέμα με το όριο μπάτζετ. Με κάποιον τρόπο “διέρρευσε” από την ομοσπονδία ότι η Red Bull είχε παραβιάσει “σημαντικά” το όριο του 2021. Στο ζήτημα αυτό οι Ferrari και Mercedes βρέθηκαν σε θαυμαστή σύμπνοια. Εσχάτως, μπήκε και η McLaren σε αυτό το γκρουπ.

Η υπέρβαση της Red Bull τελικά, σύμφωνα με την ομοσπονδία, ήταν “μικρή”. Πόσο μικρή; Ουδείς γνωρίζει ακόμη. Ο Horner λέει ότι η διαφωνία της ομάδας με την FIA είναι για 200.000 δολάρια περίπου. Άλλοι ισχυρίζονται ότι το ποσό αγγίζει τα δύο εκατομμύρια.

Εδώ, όμως, πρέπει να αναφέρουμε τις ευθύνες που έχει η FIA για την όλη ιστορία. Έχουν περάσει τόσες ημέρες και ακόμη δεν έχουμε δημοσιοποιημένα τα επίσημα στοιχεία της επιτροπής. Κατά συνέπεια ο καθένας λέει ότι θέλει. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η διαφωνία τους βρίσκεται στο εάν ο Newey θεωρείται εργαζόμενος της Red Bull ή όχι. Άλλοι λένε ότι το πρόβλημα ήταν έξοδα… catering και άδειες ασθενείας του προσωπικού.

Η υπόθεση του ορίου μπάτζετ αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα φαρσοκωμωδία. Και όπως είναι επόμενο μία -ευτυχώς μικρή- μερίδα οπαδών δεν θέλει και πολύ για να φανατιστεί. Και όσο και εάν όλοι οι επικεφαλής των ομάδων καταδικάζουν φαινόμενα όπως αυτό που συνέβη στο Austin, είναι ξεκάθαρο πώς η δημόσια ρητορική τους έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτές τις συμπεριφορές.

Αναμφίβολα η πολιτική αποτελεί μέρος του σπορ. Και η κάθε ομάδα οφείλει να κοιτάει πρωτίστως τα συμφέροντά της. Καλό θα ήταν, όμως, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να επικεντρωθούμε και πάλι στους αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
FIA: Προσφορά στην Red Bull σχετικά με την παραβίαση του ορίου μπάτζετ
Red Bull: Πέθανε ο Dietrich Mateschitz
F1 GP ΗΠΑ: Εξαίρεση ή μία νέα τάση; (+video)