Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 2:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστρίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Ο ένατος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην έδρα της Red Bull. Και όπως όλα δείχνουν ο καιρός θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Advertisement
Advertisement

Όλες οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για βροχοπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Αυτές θα είναι αραιές την Παρασκευή και την Κυριακή ενώ το Σάββατο θα είναι έντονες.

Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο από το ότι αυτό είναι ένα τριήμερο με Sprint. Συνεπώς μία ξαφνική βροχόπτωση το απόγευμα της Παρασκευής θα επηρεάσει την σειρά εκκίνησης στο Grand Prix. Όπως είναι φυσικό ο κίνδυνος εξόδων ή ατυχημάτων υπό βροχή είναι μεγαλύτερος. Κατά συνέπεια θα έπρεπε να περιμένουμε αρκετές εκπλήξεις στο Red Bull Ring.

Advertisement
Advertisement

Υπό κανονικές συνθήκες η ισορροπία δυνάμεων εκεί θα ήταν παρόμοια με αυτήν που είδαμε στο Μόντρεαλ. Δηλαδή η Red Bull ταχύτερη αλλά όχι για πολύ και οι Ferrari-Aston Martin αρκετά κοντά ώστε να κερδίσουν από το παραμικρό στραβοπάτημα των ταύρων. Βέβαια με τα νέα δεδομένα η στρατηγική των ομάδων αλλά και η ικανότητα των οδηγών στο βρεγμένο θα έχουν αυξημένη βαρύτητα.

Πάντως εάν η Ferrari αποφύγει τα λάθη στη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών έχει το δυναμικό ώστε να προβληματίσει την Red Bull στον αγώνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η Aston Martin -ή ακόμη και η Mercedes- θα απέχουν πολύ από την κορυφή.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Advertisement

Το 4,318 χιλιομέτρων Red Bull Ring βρίσκεται 677 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας βορείως της πόλης Zeltweg. Η πίστα στην αρχική της μορφή των 5,911 χιλιομέτρων φιλοξένησε για πρώτη φορά Grand Prix το 1970  (το 1977  η πρώτη στροφή έγινε σικέιν) μέχρι και το 1987. Έπειτα βγήκε από το πρόγραμμα λόγω της επικινδυνότητάς της.

Advertisement

Ανασχεδιάστηκε από τον Χέρμαν Τίλκε και επέστρεψε στο καλεντάρι το 1997 ως A1-Ring έχοντας λίγο πολύ τη σημερινή της χάραξη. Περιλαμβάνει τμήματα της αυθεντικής πίστας αλλά όχι η στροφή Bosch ή οι μεγάλες ευθείες της αρχικής διαδρομής. Ο αγώνας διεξήχθη μέχρι και το 2003, λίγο αργότερα η Red Bull αγόρασε την πίστα προχωρώντας σε εκτεταμένες ανακατασκευές στο σύμπλεγμα των pits και στις κερκίδες, ώστε να πληροί τα σύγχρονα στάνταρ ασφαλείας.

Επανήλθε το 2014 και φιλοξενεί το Αυστριακό Grand Prix μέχρι και σήμερα. Αποτελούμενη από 10 στροφές συνδυάζει τους ταχύτατους δύο πρώτους τομείς με τον πιο τεχνικό 3ο συνθέτοντας έναν γύρο που εκτελείται σε κάτω από 70 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι και ο πιο σύντομος -χρονικά- γύρος στο καλεντάρι. Κατά συνέπεια οι διαφορές -ιδίως στις κατατακτήριες- είναι συνήθως μικρές. Το χαμηλότερο από το υψηλότερο σημείο της πίστας απέχουν 65 μέτρα ενώ η μέγιστη κλίση αγγίζει το 12%.

Advertisement

Τρεις είναι οι πιο σημαντικές ζώνες φρεναρίσματος πριν τις στροφές 1,3 και 9, ενώ το εσωτερικό τμήμα με τις στροφές 6 και 7 δοκιμάζει την αεροδυναμική σταθερότητα των μονοθέσιων. Τρεις θα είναι και οι (συνεχόμενες) ζώνες DRS από την ευθεία των pits μέχρι και πριν την στροφή 4. Το 70% του γύρου είναι με τέρμα το γκάζι. Η καρό σημαία πέφτει έπειτα από 71 γύρους.

Ελαστικά

Η επιλογή της Pirelli να φέρει τις τρεις μαλακότερες γόμες του φάσματός της μάλλον καθιστά υποχρεωτικά τα δύο pit-stops στο Spielberg. Η άσφαλτος της πίστας είναι αρκετά τραχιά. Επιπλέον αρκετά υψηλά είναι και τα φορτία που ασκούνται στα ελαστικά τόσο στο φρενάρισμα όσο και στις γρήγορες στροφές του τρίτου sector.

Βέβαια, οι φετινές γόμες είναι αρκετά πιο σκληρές. Έτσι, ίσως ορισμένες ομάδες να επιλέξουν και την soft γόμα στον αγώνα. Ωστόσο λόγω του sprint θα έχουν λιγότερο χρόνο για να συλλέξουν τα απαραίτητα δεδομένα. Όλα αυτά σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει σε στεγνό οδόστρωμα. Ειδάλλως τον πρώτο λόγο θα έχουν τα ενδιάμεσα και βρόχινα ελαστικά της Pirelli.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+(όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 30/06
    14:30:FP1
    18:00: Κατατακτήριες Αγώνα
  • Σάββατο 01/07
    13:00: Sprint Shootout
    17:30: Sprint
  • Κυριακή 02/07
    16:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alpine: Αέρας… Hollywood με Ράιαν Ρέινολντς!
Mercedes: Έχουν «κολλήσει» οι συζητήσεις με Χάμιλτον;
Red Bull: Supermax εναντίον… Yukinator! (+video)