Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Φέρτε πίσω τους V12! (+video)

Ελλάδα 5:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Φέρτε πίσω τους V12! (+video)

FORMULA 1

F1: Φέρτε πίσω τους V12! (+video)

FORMULA 1

Είναι ένα… λαϊκό αίτημα δεκαετίας! Αρκετοί από τους παλιότερους φίλους του σπορ νοσταλγούν τους ατμοσφαιρικούς V12, V10 ή έστω V8. Έχουν, άραγε, λόγους να ελπίζουν;

Advertisement
Advertisement

Το μονοθέσιο στην κεντρική φωτογραφία είναι η Ferrari 412 T2 του 1995. Ήταν το αγωνιστικό της Scuderia για την σεζόν του 1995 με οδηγούς τους Ζαν Αλεζί και Γκέρχαρντ Μπέργκερ.

Η 412 Τ2 μπορεί να μην κέρδισε το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Υπήρξε, εντούτοις, ένα εμβληματικό μονοθέσιο για την Scuderia. Έδωσε στον Ζαν Αλεζί την μοναδική νίκη της καριέρας του στο Μόντρεαλ φέροντας τον αριθμό 27 του θρυλικού Ζιλ Βιλνέβ στο ρύγχος. Η νίκη εκείνη του Αλεζί, όμως, ήταν συμβολική και για έναν ακόμη λόγο.

Advertisement
Advertisement

Θα ήταν η τελευταία στην ιστορία του σπορ για μονοθέσιο το οποίο είχε ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα στο πίσω μέρος του! Ο Tipo 044/1 της Ferrari ήταν η τελευταία εξέλιξη μιας γενιάς κινητήρων η οποία άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ιστορία της F1. Βλέπετε, μετά την κατάργηση των turbo κινητήρων στο τέλος του 1988, η επιλογή για την αρχιτεκτονική του ατμοσφαιρικού κινητήρα ήταν ελεύθερη για τις ομάδες.

Η Ferrari από την αρχή επέλεξε τους V12 το 1989, ενώ δύο χρόνια μετά θα ακολουθούσε και η Honda με τον RA121E. Ο Άιρτον Σένα θα γινόταν ο πρώτος και ο τελευταίος οδηγός, μάλιστα, που θα κατακτούσε το πρωτάθλημα οδηγώντας μονοθέσιο με κινητήρα V12.

Ηχητική απόλαυση

Advertisement

Ασφαλώς το… σήμα κατατεθέν των V12 κινητήρων ήταν ο συγκλονιστικός τους ήχος. Ένας ήχος τον οποίον οι φίλοι του σπορ δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν και ούτε θα άκουγαν ξανά στο μέλλον. Το ουρλιαχτό των Ferrari στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν αναγνωρίσιμο από χιλιόμετρα μακριά!

Advertisement

Μπορεί οι V10 κινητήρες -με πρωτοπόρο τον RS1 της Renault και τις μετέπειτα εξελίξεις του- να κέρδισαν τελικά τη μάχη στις πίστες. Ωστόσο οι V12 κέρδισαν τις καρδιές των πιο… αφοσιωμένων petrolheads!

Οι V10 θα επικρατούσαν πλήρως στο σπορ από το 1996 έως και το 2005 με την χρήση τους να καθίσταται υποχρεωτική από την FIA μέσα σε αυτό το διάστημα. Και ήταν ταιριαστό το ότι η εταιρία που πόνταρε από την αρχή στην συγκεκριμένη αρχιτεκτονική θα είχε και τον τελευταίο λόγο. Το πρώτο πρωτάθλημα του Αλόνσο με την Renault θα ήταν και το τελευταίο για V10 κινητήρα.

Advertisement

Ακολούθησε η εποχή των V8 η οποία θα διαρκούσε μέχρι και το 2013. Ο ήχος μπορεί να μην ήταν στο επίπεδο των V12 και V10. Ωστόσο ακόμη και εκείνοι οι κινητήρες έδιναν σήμα αρκετά δευτερόλεπτα πριν ότι κάποιο πολύ ιδιαίτερο όχημα θα περνούσε μπροστά από τους θεατές.

Η υβριδική εποχή

Και φτάνουμε στο σήμερα. Από το 2014 διανύουμε την υβριδική εποχή της F1. Οι μονάδες ισχύος που φέρουν τα μονοθέσια σήμερα εμπεριέχουν και κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Ωστόσο μεγάλο μέρος της παραγόμενης ισχύος προέρχεται από τους δύο ηλεκτροκινητήρες MGU-K και MGU-H.

Ο βαθμός εξάρτησης των PU από τον MGU-Κ (o MGU-H θα καταργηθεί) το 2026 θα μεγαλώσει. Η μισή παραγόμενη ισχύς θα προέρχεται από εκείνον. Φυσικά δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει αυτή η εξέλιξη. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ωθεί συνεχώς τα πράγματα προς τα εμπρός. Ιδίως σε ένα σπορ το οποίο οφείλει να παραμένει συνεχώς επίκαιρο από τεχνολογικής απόψεως.

Οι PU του σήμερα είναι πολύ πιο εξελιγμένες τεχνολογικά. Παράγουν περισσότερη ισχύ με λιγότερα καύσιμα, είναι πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Επιπλέον, ο ήχος τους -μετά το αρχικό… σοκ των πρώτων ετών- είναι πολύ πιο ευχάριστος για τα αυτιά σήμερα.

Δεν θα ήταν λογικό για την F1 να παραμείνει προσκολλημένη σε μία ξεπερασμένη εδώ και χρόνια τεχνολογία. Εντούτοις θα υπάρχουν πάντα στιγμές που οι πιο παλιοί φίλοι του σπορ θα αναπολούν τα ουρλιαχτά των V12 μέσα από το δάσος του Hockenheim ή στις μεγάλες ευθείες της Monza.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Pirelli: Αποκλειστική προμηθεύτρια της F1 μέχρι και το 2028
Alpine: Καμία συμφωνία με Andretti!
Σουλαγιέμ: Περισσότερες ομάδες και λιγότεροι αγώνες!