Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Aston Martin: Παρουσίαση της AMR24 (+video)

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Aston Martin: Παρουσίαση της AMR24 (+video)

FORMULA 1

Aston Martin: Παρουσίαση της AMR24 (+video)

FORMULA 1

Η Aston Martin έγινε η πρώτη ομάδα από εκείνες του πρώτου μισού της βαθμολογίας που παρουσιάζει το μονοθέσιο της για το 2024.

Advertisement
Advertisement

Κατά την συνήθη πρακτική της ομάδας, το αγωνιστικό θα φέρει την ονομασία AMR24. Η παρουσίαση έγινε στην έδρα της ομάδας, στο Σίλβερστοουν. Εκεί θα λάβει χώρα και το πρώτο shakedown αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας το φετινό μονοθέσιο είναι μία πολύ πιο εξελιγμένη εκδοχή του περσινού. Στόχος της Aston Martin είναι η καθιέρωση στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξη και -ει δυνατόν- η τακτική διεκδίκηση τερματισμών στο podium. Πέρυσι η ομάδα είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά, διαθέτοντας σε πολλούς αγώνες το δεύτερο ταχύτερο μονοθέσιο μετά από την Red Bull.

Advertisement

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν μπόρεσε να εξελίξει την AMR23 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν οι Αλόνσο-Στρολ να μείνουν εκτός δεκάδας σε αρκετούς αγώνες στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Το μεγάλο πακέτο αναβαθμίσεων που έφτασε στο Ώστιν δεν είχε δουλέψει αρχικά. Όμως οι άνθρωποι της ομάδας κατάφεραν να ανατρέψουν μερικώς την κατάσταση στα δύο τελευταία GP της χρονιάς.

Ο τεχνικός διευθυντής της Aston Martin, Νταν Φάλοους δήλωσε αισιόδοξος για το νέο μονοθέσιο. «Κάναμε αλλαγές παντού στο μονοθέσιο. Συνεχίσαμε από το τελευταίο στάδιο εξέλιξης της AMR23 και προχωρήσαμε όσο ήταν δυνατόν» δήλωσε ο Φάλοους.

«Υπάρχουν σημεία όπως το ρύγχος και η εμπρός πτέρυγα τα οποία είναι εμφανώς διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που έχουν αλλάξει δεν φαίνονται. Θα προσπαθήσουμε να μην τα αποκαλύψουμε μέχρι τον πρώτο αγώνα» συμπλήρωσε ο Βρετανός.

Πρόγευση Mercedes

Ο Φάλοους αναφέρεται μάλλον στην νέα διάταξη που έχει η πίσω ανάρτηση της Aston Martin. Η AMR24 χρησιμοποιεί ράβδους ώσης -για καλύτερη εκμετάλλευση του ground effect- στα πρότυπα των Red Bull και McLaren. Διαφορετικό είναι και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Καθώς η Aston Martin είναι πελατειακή ομάδα της Mercedes, προμηθεύεται τα παραπάνω στοιχεία από την ίδια την γερμανική ομάδα. Συνεπώς η σημερινή παρουσίαση της AMR24 μας δίνει και μία πρόγευση για το τι θα δούμε στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και θα αποκαλυφθεί η Wo5 δια χειρός Τζέιμς Άλισον.

Ένα μειονέκτημα της περσινής AMR23 ήταν η αδυναμία επίτευξης υψηλών τελικών ταχυτήτων. Πράγμα κρίσιμο καθώς με τους κανονισμούς του 2022, η σημασία των κατατακτήριων έχει μειωθεί αρκετά και στους αγώνες οι υψηλές τελικές είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Ο Φάλοους ισχυρίζεται ότι -χάρη και στη συμβολή του Αλόνσο– το θέμα αυτό έχει λυθεί για το 2024. «Ο Φερνάντο λέει άμεσα αυτό που πιστεύει για τις επιδόσεις του αυτοκινήτου. Και αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ. Πιστεύω ότι έχουμε διορθώσει το μειονέκτημα των χαμηλών τελικών ταχυτήτων χάρη στο δουλειά που κάναμε μέσα στον χειμώνα. Ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το μονοθέσιο να αποτελέσει μία καλή βάση για τις περαιτέρω εξελίξεις concept» σημείωσε ο Φάλοους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Honda: Με την Aston Martin από το 2026!
McLaren-Aston Martin: Οι ευχάριστες εκπλήξεις
VCARB F1: Παρουσίασε το μονοθέσιο της για το 2024 (+video)