Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Arnoux: Verstappen… σφαγέας, Binotto ασυγχώρητος!

Ελλάδα 18:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Arnoux: Verstappen… σφαγέας, Binotto ασυγχώρητος!

FORMULA 1

Arnoux: Verstappen… σφαγέας, Binotto ασυγχώρητος!

FORMULA 1

Ο πρώην οδηγός της F1, Rene Arnoux μίλησε με… ύμνους για τον Max Verstappen. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι κατά την τελευταία σεζόν εκείνος και η ομάδα του διέλυσαν τους πάντες!

Advertisement
Advertisement

Η φυσιογνωμία τους Γάλλου είναι γνώριμη σε όσους παρακολουθούν την F1 από την δεκαετία του ογδόντα. Ο Arnoux συμμετείχε στα πρωταθλήματα της F1 από το 1978 έως το 1989. Για αρκετές σεζόν, μάλιστα, με κορυφαίες ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο Arnoux ήταν οδηγός των Renault και Ferrari από το 1979 έως το 1985. Φημιζόταν για την ταχύτητά του στις κατατακτήριες δοκιμές. Ωστόσο, στους αγώνες ήταν αρκετά συχνά επιρρεπής στο λάθος. Κατά την διάρκεια της καριέρας του πήρε 18 poles και 7 νίκες. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη ταχύτητά του, ο Arnoux είχε μία ακόμη σταθερά: Δεν φοβόταν να πει την άποψή του.

Advertisement
Advertisement

Έτσι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Gazzetta dello Sport μίλησε για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην F1 με το δικό του, χαρακτηριστικό στιλ. Αρχικά, αναφέρθηκε στο περσινό φινάλε του Άμπου Ντάμπι. «Ο Verstappen έκλεψε τον τίτλο το 2021. Δεν υπήρξε ποτέ πριν στην ιστορία του σπορ τέτοια χαζή απόφαση για Safety Car. Επρόκειτο για σκάνδαλο».

Βέβαια, για τον Arnoux το 2022 ήταν μία τελείως διαφορετική ιστορία. «Φέτος, ο Verstappen και η Red Bull ήταν αχτύπητοι. Υπήρξαν αγώνες, όπως εκείνος του Zandvoort, στους οποίους ο Verstappen… έσφαξε τους υπόλοιπους οδηγούς».

Advertisement

Για τον Γάλλο οι Verstappen και Leclerc είναι οι καλύτεροι οδηγοί στο σημερινό grid. «Θα έλεγα ότι ο Max και ο Leclerc είναι πολύ κοντά, αλλά ο Max έχει το κάτι παραπάνω. Ιδίως στην πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση. Είναι ο τρόπος που τοποθετεί το αυτοκίνητο και αναγκάζει τους άλλος να σηκώσουν το πόδι από το γκάζι. Θέλει κότσια να το κάνεις. Αυτό που έκανε για παράδειγμα στην εκκίνηση της Suzuka ήταν απίστευτο».

Ο Binotto έκανε ασυγχώρητα λάθη

Ο Arnoux δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί, όμως, και στην αλλαγή ηγεσίας στην Ferrari. Για τον Γάλλο η αλλαγή αυτή ήταν δικαιολογημένη. «Δεν μου άρεσε που είδα την Ferrari να βγαίνει νωρίς από την μάχη του πρωταθλήματος. Ιδίως αφού είχαμε ξεκινήσει τόσο καλά. Σίγουρα υπήρξε αναξιοπιστία. Αλλά χάναμε κάποια Grand Prix λες και το κάναμε επίτηδες».

Advertisement

Η ευθύνη βαραίνει, σύμφωνα με τον Arnoux, τον Mattia Binotto. «Ποτέ μου δεν τον υποστήριξα. Έκανε κάποια ασυγχώρητα λάθη. Κάποιος ο οποίος λέει συνεχώς ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτερα δεν αξίζει αυτήν τη θέση. Θα τον είχα απολύσει εδώ και χρόνια. Η συμπεριφορά του ήταν ανυπόφορη. Και ήταν στην ηγεσία της πιο όμορφης ομάδας του κόσμου».

Ο πρώην οδηγός της Ferrari πιστεύει ότι ήταν λάθος του Binotto να κρατήσει δύο ρόλους για τον εαυτό του. «Σήμερα τα πάντα είναι υπέρ-εξειδικευμένα. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα». Παρά το ότι είναι Γάλλος, ο Arnoux δεν έχει συναντήσει πολλές φορές στη ζωή του τον νέο επικεφαλής της Ferrari, Fred Vasseur. Όμως, πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που είχε πάρει ο Jean Todt στην Scuderia. «Πρέπει να βρει τους σωστούς ανθρώπους για κάθε θέση. Όπως είχε κάνει ο Todt με τους Brawn, Byrne και Martinelli».

Advertisement

«Σίγουρα έχει τεράστια εμπειρία στον χώρο. Άλλο, όμως, να διευθύνεις την Alfa Romeo στην Ελβετία και άλλο να ηγείσαι της Ferrari. Το σασί και ο κινητήρας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Όμως, κάναμε πάρα πολλά λάθη στρατηγικής. Και στον τομέα αυτό πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές». Τι προτείνει ο Arnoux; «Να φτιάξουμε το τμήμα στρατηγικής από την αρχή. Και να φέρουμε κάποιον που είναι ικανός στην λήψη αυτών των αποφάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Οι πιο… value for money οδηγοί του 2022!
Ecclestone: Γιατί πρέπει να δεις το Lucky! (+video)
F1: Οι καλύτεροι οδηγοί σύμφωνα με τους επικεφαλής των ομάδων