Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Οριακή pole Verstappen

Ελλάδα 4:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ιαπωνίας: Οριακή pole Verstappen

FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Οριακή pole Verstappen

FORMULA 1

Ο Max Verstappen πήρε την pole στην έδρα της Honda έπειτα από μεγάλη μάχη με τις Ferrari. Μεγάλες εμφανίσεις από Ocon και Vettel.

Advertisement
Advertisement

Αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες φετινές μονομαχίες για την pole. Οι δύο Ferrari παρουσιάστηκαν εξόχως ανταγωνιστικές από την αρχή δείχνοντας ικανές για την πρώτη σειρά εκκίνησης. Ο Verstappen ήταν ο μόνος που μπόρεσε να τις ανταγωνιστεί.

Τελικά, ο πρωταθλητής κατάφερε να πάρει μια εκπληκτική pole παρά το ότι έχασε κομμάτι από το πίσω μέρος της RB18 στην τελευταία προσπάθεια του. Η διαδικασία ήταν γενικά επεισοδιακή για τον Verstappen. Ο Ολλανδός ενεπλάκη σε ένα επικίνδυνο περιστατικό με τον Norris στο Q3 για το οποίο και βρέθηκε υπό διερεύνηση.

Advertisement
Advertisement

Οι οδηγοί κλήθηκαν μετά τη λήξη της διαδικασίας να δώσουν τις εξηγήσεις τους σχετικά με το περιστατικό. Τελικά, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν απλώς να επιπλήξουν τον Ολλανδό. Έτσι, ο Verstappen κράτησε την pole.

Q1: Προβλήματα με τα φρένα των AlphaTauri

Η Mercedes ήταν η μόνη ομάδα που επέλεξε να στείλει τους οδηγούς της με την medium γόμα για τις πρώτες προσπάθειες. Όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί έβαλαν τα soft. Ο Verstappen σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, με τις Ferrari, όμως, αρκετά κοντά του στις επόμενες δύο θέσεις.

Σε ένα σιρκουί στο οποίο οι κινητήρες παίζουν σημαντικό ρόλο, οι Alpine εξακολούθησαν να είναι ανταγωνιστικές. Ο Alonso ανέβηκε μέχρι και την 4η θέση ενώ ο Ocon ήταν 7ος. Με πέντε λεπτέ να απομένουν οι δύο W13 βγήκαν και εκείνες με τα soft, για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους στο Q2.

Advertisement

Η πρώτη έκπληξη της ημέρας ήταν ο αποκλεισμός του Gasly από το Q2. Τόσο ο Γάλλος όσο και ο Tsunoda αντιμετώπισαν προβλήματα με τα φρένα από την αρχή. Ο Ιάπωνας, όμως, κατάφερε να περάσει στο δεύτερο κομμάτι της διαδικασίας. Με τον Gasly αποκλείστηκαν επίσης οι δύο Williams, ο Stroll και ο Magnussen. Αντιθέτως, εξαιρετικά τα πήγαν οι Mick Schumacher και Guanyu Zhou.

Q2: Φανταστικός γύρος Vettel

Advertisement

Οι δύο Ferrari βγήκαν πρώτες στην πίστα με τον Sainz να είναι για άλλη μια φορά σήμερα ταχύτερος του Leclerc. Όμως, ο Verstappen κατάφερε και πάλι να τις ξεπεράσει, μόλις για ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Εξαιρετικά ανταγωνιστικός ήταν και ο χρόνος του 4ου Ocon. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα με τα φρένα στην AlphaTauri συνεχίζονταν.

Οι Red Bull, Ferrari, Alpine, Mercedes και Mclaren έδειχναν ότι μπορούσαν να καταλάβουν τις δέκα θέσεις που οδηγούν στο Q3. Οι υπόλοιποι πέντε οδηγοί θα έπρεπε να κάνουν κάτι πολύ εξαιρετικό για να καταφέρουν να περάσουν στην τελική φάση. Ή να περιμένουν κάποια λάθη από τους οδηγούς των παραπάνω ομάδων.

Advertisement

Τελικά εκείνος που θα έκανε το κάτι παραπάνω ήταν ο Sebastian Vettel. Ο Γερμανός έκανε έναν καταπληκτικό γύρο σε ένα σιρκουί που λατρεύει. Έτσι, κατάφερε να περάσει για τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου στο Q3 εις βάρος του Ricciardo. Με τον Αυστραλό έμειναν εκτός οι δύο Alfa Romeo και οι Tsunoda-Schumacher.

Q3: Ο Verstappen την pole ακόμη και με ζημιά!

Ο Verstappen βρέθηκε στην κορυφή μετά τον πρώτο γύρο προσπαθειών. Πίσω του οι δύο Ferrari με τον Leclerc για πρώτη φορά ταχύτερο του Sainz σήμερα. Ο Perez ήταν τέταρτος ενώ ο Alonso πήρε προσωρινά για την Alpine την “δεύτερη κατηγορία” με έναν πολύ δυνατό γύρο.

Πριν τις προσπάθειες οι Verstappen-Norris είχαν μία πολύ επικίνδυνη στιγμή μετά την 130R. Ο Norris προσπάθησε να βρεθεί μπροστά από τον Ολλανδό, ο οποίος ζέσταινε τα ελαστικά του. Ο Max, όμως, είχε ένα γλίστρημα το οποίο εξώθησε τον Norris στο γρασίδι, χωρίς, ευτυχώς, περαιτέρω συνέπειες.

Η μοναδική προσπάθεια του Vettel στο Q3 ήταν και αυτή εξαιρετική και έφερε τον Γερμανό προσωρινά στην 6η θέση. Στον τελευταίο γύρο προσπαθειών οι οδηγοί των Ferrari τα έδωσαν όλα, όμως δεν κατάφεραν να υποσκελίσουν τον Verstappen. Ο δε Ολλανδός είχε ένα άτσαλο πέρασμα πάνω από το κερμπ της δεύτερης στροφής, όπου και αποκολλήθηκε κομμάτι από τον διαχύτη της RB18.

Έτσι, η pole παρέμεινε στον Verstappen, με τον Leclerc δεύτερο για 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου και τον Sainz τρίτο για λιγότερο από 6 εκατοστά.  Ο Esteban Ocon κατάφερε να εξασφαλίσει την 5η θέση πίσω από τον Perez σε μία πίστα στην οποίαν ο οδηγός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι Hamilton, Alonso, Russell, Vettel και Norris συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δημοπρασία για την πρωταθλήτρια Ferrari του Michael Schumacher
F1 GP Ιαπωνίας: Ο Russell πρώτος στο FP2
F1 GP Ιαπωνίας: Ταχύτερος ο Verstappen στo FP3-Ανακοινώθηκαν επίσημα οι Gasly-De Vries