Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Live από Ισπανία: Οδηγούμε το νέο Suzuki Swift Sport

Ελλάδα 8:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Live από Ισπανία: Οδηγούμε το νέο Suzuki Swift Sport

ΔΟΚΙΜΕΣ

Live από Ισπανία: Οδηγούμε το νέο Suzuki Swift Sport

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το καυτό Swift Sport αλλάζει σελίδα και ασπάζεται την υπερτροφοδότηση χωρίς όμως να αλλάξει και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του δυναμικού χαρακτήρα που το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μικρά GTiΤου ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Advertisement
Advertisement

Η γρήγορη έκδοση του Suzuki Swift είναι ίσως η μόνη περίπτωση που δεν ακολούθησε την εξελικτική και συνεχώς πιο πληθωρική πορεία των mini GTi. Και αυτό δεν είναι κάτι κακό, καθώς κατάφερε να συσπειρώσει αυτό το κοινό που δεν ζητά την οδηγική απόλαυση μέσα από εκατοντάδες ίππους, εξεζητημένες γεωμετρίες και high tech μεταδόσεις. Τα GTi ξεκίνησαν ως η προσιτή προσέγγιση της ταχύτητας και το Swift Sport μέσα στο πέρασμα του χρόνου έμεινε σταθερό σε αυτή την εικόνα κρατώντας μάλιστα ένα από τα τελευταία προπύργια των ατμοσφαιρικών κινητήρων στον κόσμο της ταχύτητας.

003swiftsport45654harpi530

Όμως ήρθε η ώρα της αλλαγής και το νέο Swift Sport γυρίζει σελίδα χωρίς όμως να γυρνά την πλάτη στην ιστορία του. Τι εννοούμε; Πολύ απλά εναρμονίστηκε με όσα επιβάλουν οι σύγχρονοι κανόνες της αυτοκίνησης χωρίς όμως να αφήσει την διαφορετικότητα που έχει γίνει συνώνυμο του χαρακτήρα του. Η εικόνα πάντως δεν ξεφεύγει από την λογική που μας έχει συνηθίσει το Swift Sport, δηλώνοντας τον δυναμισμό του χωρίς όμως να προκαλεί. Η αισθητική έχει αποκτήσει μια πιο μυώδη αποτύπωση χάρη στον πιο βαθύ εμπρός προφυλακτήρα, την κυψελωτή τραπεζοειδή μάσκα, τα αεροδυναμικά βοηθήματα σε απομίμηση ανθρακονήματος περιμετρικά του αμαξώματος, τον διαχύτη με τις ενσωματωμένες διπλές απολήξεις της εξάτμισης και τις ειδικά σχεδιασμένες για το Swift Sport ζάντες 17 ιντσών. Αντίστοιχα εσωτερικά η σπορ διάθεση δηλώνεται από την κόκκινη απόχρωση σε στοιχεία του διάκοσμου στο ταμπλό, την κεντρική κονσόλα και τις πόρτες, από το κόκκινο στροφόμετρο, το παχύ δερμάτινο τιμόνι και φυσικά τα εξαιρετικά σε στήριξη μπάκετ καθίσματα με την ανάγλυφη επιγραφή Sport. Και βέβαια όλα τα παραπάνω συνοδεύονται και από έναν πλουσιοπάροχο εξοπλισμό που περιλαμβάνει όλα τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού που διαθέτει η Suzuki καθώς και ένα σύγχρονο σύστημα πολυμέσων που είναι συμβατό με τις πλατφόρμες Apple Car Play και Android Auto.

Advertisement
Advertisement

003swiftsport45654harpi640_3

Το σημαντικό νέο του νέου Swift Sport αφορά τον κινητήρα καθώς για πρώτη φορά το μοντέλο αποκτά υπερτροφοδότηση. Συγκεκριμένα τον ατμοσφαιρικό 1.600αρη της προηγούμενης γενιάς έχει διαδεχθεί ο 1.4 Boosterjet turbo κινητήρας που έχουμε δει και στο Vitara. Οι 140 ίπποι και τα 23,4 kg ροπής που αποδίδει αρκούν για να επιταχύνουν το Swift Sport από τα 0-100 km/h σε 8,1’’ και σε συνδυασμό με το καλά κλιμακωμένο 6αρι κιβώτιο να του χαρίσουν μια ευχάριστη ζωντάνια σε επίπεδο επιδόσεων. Βέβαια για αυτό υπαίτιος δεν είναι μόνο ο κινητήρας, αλλά και το γεγονός πως η νέα γενιά του Swift που είναι χτισμένη στην πλατφόρμα HEARTECH της Suzuki έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο βάρους. Έτσι το νέο Swift Sport καταφέρνει να είναι κατά 80 κιλά ελαφρύτερο από τον πρόγονό του, σταματώντας τη ζυγαριά μόλις στα 975 κιλά. Και είναι γνωστό πως το βάρος είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους που μπορεί να έχει η αναζήτηση για επιδόσεις και σπορ χαρακτήρα. Το Swift Sport μάλιστα δεν έχει μόνο αυτό καθώς δεν λείπουν και οι κατάλληλες επεμβάσεις στο στήσιμο. Εκτός από την αναθεωρημένη γεωμετρία η ανάρτηση έχει και πιο σφικτά χαρακτηριστικά με αμορτισέρ που φέρουν την υπογραφή της Monroe, οι ελαστικοί σύνδεσμοι είναι περισσότερο άκαμπτοι ενώ μεγαλύτερα σε σχέση με τις απλές εκδόσεις είναι και τα φρένα με τους εμπρός αεριζόμενους δίσκους να φθάνουν τα 285 χιλιοστά.

003swiftsport45654harpi640_4

Advertisement

Στα χαρτιά όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα πικάντικο αποτέλεσμα, και η πράξη επιβεβαιώνει πως η αλήθεια δεν απέχει από αυτό. Οι μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν έχει να κάνει φυσικά με την ζωντάνια που χαρίζει στο πάτημα του γκαζιού η πλούσια ροπή του Boosterjet από χαμηλά. Και αυτή η ευχάριστη νότα από τον κινητήρα έρχεται σε απόλυτη αντιστοιχία και με το πάτημα του Swift Sport που δείχνει πως έχει διατηρήσει στο ακέραιο τον ευχάριστο και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του. Η ανάρτηση μάλιστα σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με την εξαιρετικά ποιοτική κύλιση που ξεπερνά σε ικανότητα φιλτραρίσματος των ανωμαλιών ακόμα και αυτή των απλών μοντέλων. Την ίδια στιγμή το χαμηλό βάρος κάνει φανερό το πλεονέκτημά του στην αμεσότητα και την ευκολία με την οποία το Swift Sport αλλάζει κατεύθυνση. Χωρίς μάλιστα οι ρυθμίσεις να είναι ιδιαίτερα σφικτές ουδέποτε θα νιώσεις έλλειψη στην ακρίβεια με την οποία σημαδεύεις και διαγράφεις τροχιές. Το μόνο ίσως που θα λείψει είναι η επιπλέον πληροφόρηση από το τιμόνι που αν και σχετικά βαρύ έχει μια τεχνητή αίσθηση.

003swiftsport45654harpi640_1

Advertisement

Το σίγουρο είναι πως το νέο Swift Sport συνεχίζει με απόλυτο σεβασμό την παράδοση των προκατόχων του. Είναι το απόλυτα γήινο μικρό GTI με τον ευχάριστο και ζωντανό χαρακτήρα που επιμένει να φωνάζει πως η χαρά της οδήγησης δεν είναι συνυφασμένη με τις τεράστιες ιπποδυνάμεις και τις εντυπωσιακές προδιαγραφές. Μας άρεσε στους δρόμους της Ανδαλουσίας και περιμένουμε να το ζήσουμε και στις διαδρομές της χώρας μας όπου αναμένεται να έρθει στα τέλη του Μαΐου με κόστος που κυμαίνεται κοντά στις 20.000 ευρώ.

003swiftsport45654harpi640_2

Suzuki Swift Sport

Advertisement

Κινητήρας (cc): 1.373

Ισχύς (PS/rpm): 140/5.500

Ροπή (kgm/rpm): 23,4/ 2.500 – 3.500

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

Τελική ταχύτητα: 210 km/h

Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,1 sec

Μεικτή κατανάλωση:  5,6  lt./100 km (εργοστασιακή)

Εκπομπές CO2: 125 g/km

Βάρος: 975 kg

Διαστάσεις Μ/Π/Y: 3.890 x 1.735 x 1.495 mm

Μεταξόνιο: 2.450mm

Χώρος αποσκευών: 265 lt