Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Grandland X 1.2 Turbo 130 PS

Ελλάδα 23:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Opel Grandland X 1.2 Turbo 130 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Grandland X 1.2 Turbo 130 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με μαγιά από την «μαμά» PSA Peugeot-Citroen, το νέο Grandland X είναι το καινούργιο μικρομεσαίο SUV της Opel, το οποίο στη βενζινοκίνητη έκδοσή του που δοκιμάζουμε προσφέρει πολύ καλή απόδοση στη χαμηλότερη τιμή της γκάμας. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου η Opel ανήκει στην PSA Peugeot-Citroen, σε μια εξαγορά η οποία στοχεύει να ενισχύσει τη γκάμα της γερμανικής εταιρείας με νέα μοντέλα που θα χρησιμοποιούν αρκετή από την τεχνογνωσία των Γάλλων σε κινητήρες, πατώματα κ.λπ. Ένα από τα πρώτα εξ αυτών είναι το Grandland X, το νέο μικρομεσαίο SUV της Opel το οποίο χτίζεται πάνω στην πλατφόρμα του Peugeot 3008, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και τους ίδιους κινητήρες.

Ο ένας από αυτούς τους κινητήρες, ο οποίος μάλιστα είναι και ο αρχικός στη γκάμα, είναι ο 1.200άρης 3κυλινδρος turbo άμεσου ψεκασμού βενζινοκινητήρας της PSA, ο οποίος στην περίπτωση του Opel Grandland X προσφέρεται στην ισχυρότερη έκδοσή του των 130 ίππων. Με αυτό το μοτέρ το νέο SUV έρχεται και στη φθηνότερη τιμή του, κοστίζοντας από 24.500 ευρώ και συνοδευόμενο από ένα πλήρες επίπεδο εξοπλισμού (στάνταρ ESP, 6 αερόσακοι, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, αυτόματα φώτα και αισθητήρας βροχής, διζωνικός κλιματισμός, ηχοσύστημα, cruise control και ζάντες αλουμινίου). Εμείς δοκιμάζουμε αυτή την έκδοση του Grandland X για να δούμε κατά πόσο «βασική» είναι.

Advertisement
Advertisement

Μοντέρνα σχεδίαση-Ποιοτικό και ευρύχωρο εσωτερικό

Το βενζινοκίνητο Opel Grandland X δεν διαφοροποιείται αισθητικά σε σχέση με την diesel έκδοσή του που δοκιμάσαμε πριν λίγες ημέρες, διαθέτοντας μια αρκετά σύγχρονη σχεδίαση με μοντέρνα LED φώτα, διχρωμία αμαξώματος-οροφής, αλλά και μαύρα πλαστικά προστατευτικά χαμηλά στο αμάξωμά του. Οι διαστάσεις του είναι από τις μεγαλύτερες της κατηγορίας, με το μήκος του να αγγίζει τα 4,5 μέτρα (4.477 χλστ.).

Opel Grandland X

Advertisement

Περνώντας στο εσωτερικό του νέου Opel Grandland X, εκεί η σχεδίαση έχει πολλά κοινά με το αντίστοιχο τμήμα του Astra, ενσωματώνοντας και κάποια απαραίτητα για την εποχή μας high-tech στοιχεία, όπως π.χ. την κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων (7 ή 8 ιντσών), μέσω της οποίας μπορεί κανείς να χειριστεί και κάποιες από τις λειτουργίες του κλιματισμού. Ποιοτικά, η Opel έχει επιλέξει να ντύσει το ταμπλό με αφρώδες υλικό πολύ καλής ποιότητας που αναβαθμίζει το εσωτερικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα η γενικότερη συναρμογή και το φινίρισμα βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα.

Opel Grandland X

Advertisement

Το νέο Opel Grandland X δεν στερείται όμως και πρακτικότητας στο εσωτερικό του, αφού διαθέτει αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα, παρότι στο τούνελ της κονσόλας μεταξύ των καθισμάτων υπάρχει μόνο μια ποτηροθήκη. Στους χώρους, το Granland Χ θα μεταφέρει με άνεση 5 ενήλικες επιβάτες, που δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα κεφάλια ή τα γόνατά τους. Παράλληλα, το πορτ-μπαγκάζ διαθέτει μια αρκετά μεγάλη χωρητικότητα 514 λίτρων, έχει χαμηλό κατώφλι φόρτωσης παρά το υπερυψωμένο αμάξωμα, ενώ μπορεί να παραγγελθεί και με ηλεκτρική πόρτα, η οποία μπορεί να ανοίξει και με μια χαρακτηριστική κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα.

Opel Grandland X

Turbo μοτέρ χαμηλού κυβισμού που του πάει πολύ

Advertisement

Μπορεί να έχει χωρητικότητα μόλις 1.199 κ.εκ., όμως ο εκ Γαλλίας βραβευμένος βενζινοκινητήρας Puretech των 130 ίππων του Grandland X, καταφέρνει να αναδειχθεί σε μια επιλογή που δεν θα απαιτήσει κανέναν συμβιβασμό απόδοσης ή επιδόσεων από τον οδηγό του. Σε «σοφή» συνεργασία λοιπόν με το πολύ καλά κλιμακωμένο 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ο βενζινοκινητήρας του μοντέλου της Opel τραβάει από χαμηλά, ξεχωρίζει για την ευστροφία του και κινεί με εξαιρετική ευκολία το βάρους 1.350 κιλών αμάξωμα του Grandland X. Παράλληλα, ο κινητήρας αυτός παραμένει άκρως πολιτισμένος και «ήσυχος» στη λειτουργία του, εμφανίζοντας την 3κύλινδρη υπόστασή του μόνο με ένα χαμηλής έντασης «γουργούρισμα» σε καταστάσεις πλήρους επιτάχυνσης. Στο πεδίο της κατανάλωσης από την άλλη, σε σχέση με τα 5,1 λτ./100 χλμ. που ανακοινώνει η Opel η πραγματικότητα απέχει αρκετά, αφού εμείς είδαμε μια μέση τιμή 7,7 λτ./100 χλμ. κινούμενοι σε πόλη και εθνική.

Opel Grandland X

Ευχάριστο στο δρόμο, ευκολοδήγητο και άνετο

Βασισμένο σε ένα εγνωσμένης αξίας πλαίσιο (EMP2) που γνωρίσαμε στο Peugeot 3008, το Opel Grandland X στο δρόμο εμφανίζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά άνεσης και ποιότητας κύλισης, χωρίς βέβαια να υπολείπεται και σε σταθερότητα, αλλά και γενικότερη σε ασφάλεια. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται και η ευκολία στην οδήγηση που προσφέρει η υψηλή θέση οδήγησης, σε συνδυασμό με την γενικότερη πολύ καλή ορατότητα, αλλά και την ανάρτηση που δεν αφήνει τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να «ενοχλήσουν» τους επιβάτες. Στην εθνική, το Grandland Χ παραμένει σίγουρο και σταθερό, δείχνοντας παράλληλα να μην επηρεάζεται από πλευρικούς ανέμους. Στις στροφές, το μικρό σε μέγεθος τιμόνι δίνει μια σπορτίφ διάσταση χωρίς όμως να απαραίτητα να ξεχωρίζει σε ακρίβεια και πληροφόρηση.

Opel Grandland X

Για τους λάτρεις των εκτός δρόμου διαδρομών, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Opel δεν συνδυάζει το Grandland Χ με τετρακίνηση. Ωστόσο το παρών δίνει το σύστημα IntelliGrip (έξτρα κόστος 600 ευρώ), το γνωστό μας Grip Control του Ομίλου PSA, το οποίο επεμβαίνοντας στη λειτουργία του ESP προσαρμόζει την πρόσφυση των εμπρός τροχών του αυτοκινήτου σε σαθρά εδάφη (χιόνι, άμμο, χώμα κ.λπ.). Μπορεί φυσικά να μην φθάνει τις δυνατότητες μιας τετρακίνησης, μαζί όμως με τα M+S ελαστικά με τα οποία συνδυάζεται το IntelliGrip θα προσφέρει μια λίγο παραπάνω σιγουριά στον οδηγό του Grandland X σε μια light εκτός δρόμου αναζήτηση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.199 cc
Ισχύς: 130 PS/4.000 rpm
Ροπή: 23.5 kgm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11.1 sec
Τελική ταχύτητα: 188 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5.1 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 117 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 114,7 €
Βάρος:  1.350 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.477/1.856/1.609 mm
Μεταξόνιο: 2.675 mm
Χώρος αποσκευών: 514 lt
Τιμή: 24.500€