Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

CX-30 & CX-5: Τα SUV της Mazda που ξεχωρίζουν

Ελλάδα 11:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CX-30 & CX-5: Τα SUV της Mazda που ξεχωρίζουν

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

CX-30 & CX-5: Τα SUV της Mazda που ξεχωρίζουν

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Mazda βλέπει… μακριά, έχει όραμα και χαράζει τη μοναδική της πορεία στον χώρο του αυτοκινήτου, ασπάζοντας τη νέα τάση της εποχής και εφαρμόζοντας την κορυφαία τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda είναι εκ φύσεως ανήσυχη και εκ πεποιθήσεως πρωτοπόρα ως εταιρία εδώ και δεκαετίες, ενώ δεν ακολουθεί την… πεπατημένη. Αντιθέτως, δίνει στον χώρο του αυτοκινήτου τη ξεχωριστή της πινελιά.

Τα ζωντανά χρώματα, η βραβευμένη σχεδιαστική γλώσσα KODO design, οι δεξιοτέχνες Takumi και η φιλοσοφία Jinba Ittai είναι λίγα από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Mazda έχει τη δική της αντισυμβατική οπτική γωνία, την ακολουθεί πολλά χρόνια.

Όλες αυτές τις αξίες συγκεντρώνει και το νέο Mazda CX-30.

Advertisement
Advertisement

Το νέο compact SUV διαθέτει εκλεπτυσμένο αμάξωμα, με κορυφαία ποιότητα στην κατασκευή του και ένα πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων για την ασφάλεια των επιβατών. Μα, πάνω και πιο πολύ απ’ όλα, με ένα μηχανολογικό υπόβαθρο που δείχνει για άλλη μια φορά ότι η Mazda έχει πάντα τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να αλλάζει την τεχνολογική ατζέντα κάθε εποχής.

Τεχνολογία e-Skyactiv X

Advertisement

Mε βάση την μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης τεχνολογίας της Mazda, το Sustainable Zoom-Zoom 2030, και με δεδομένο ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα βρίσκονται μαζί μας για πολλά χρόνια, η εταιρία έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στο να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 στους βενζινοκινητήρες. Με το Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI), μια αποκλειστική μέθοδο καύσης της Mazda, ο κινητήρας e-Skyactiv X είναι ένας πρωτοποριακός νέος κινητήρας, αποκλειστικότητα της Mazda, στον οποίο η ανάφλεξη με μπουζί χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ανάφλεξης με συμπίεση, με αποτέλεσμα τις δραστικές βελτιώσεις σε μια σειρά σημαντικών τομέων απόδοσης.

Advertisement

Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα τόσο των βενζινοκινητήρων όσο και των πετρελαιοκινητήρων, το SPCCI προσφέρει εξαιρετική ισχύ, δυναμικές επιδόσεις και περιβαλλοντική απόδοση, καθιστώντας το e-Skyactiv X μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους προτιμούν τους βενζινοκινητήρες, εξασφαλίζοντας παράλληλα και όλα τα πλεονεκτήματα ενός diesel.

Η αναβαθμισμένη του έκδοση e-Skyactiv X SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) που εφοδιάζει το CX-30 έχει αυξημένη κατά 6 ίππους ισχύ και κατά 16 Nm ροπή. Έτσι το CX-30 e-Skyactiv X αποδίδει τώρα 186 PS στις 6.000 rpm και μέγιστη ροπή 240 Nm στις 4.000 rpm Οι βελτιώσεις στον κινητήρα έχουν αναβαθμίσει και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, με την ισχύ πλέον να αποδίδεται σε ένα μεγαλύτερο εύρος και την ροπή να γίνεται άμεσα αντιληπτή από πολύ χαμηλά. Υπάρχει επίσης βελτίωση στις τιμές κατανάλωσης βάσει του πρωτοκόλλου WLTP, η οποία εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,4 lt/100 km, αλλά και των εκπομπών CO2 που έχουν περιοριστεί κατά 8 gr/km.

Το CX-30 έχει μήκος 4.395 μ., πλάτος 1,795 μ, ύψος 1,540 μ., ενώ το μεταξόνιό του φτάνει τα 2,655 μ. Όπως αναφέρει η Mazda, το μοντέλο διαθέτει περισσότερους χώρους και κομψό στιλ μέσω μιας μινιμαλιστικής αισθητικής, ενώ έμφαση έχει δοθεί στην εργονομία.

Advertisement

Οι νέες τεχνολογίες όπως το ηχοσύστημα Mazda Harmonic Accustics των 8 ηχείων ή το Bose premium των 12 ηχείων, έχουν ενσωματωθεί προσεκτικά με τα κορυφαίας ποιότητας υλικά ώστε για να δημιουργήσουν μια εσωτερική ατμόσφαιρα υψηλής ποιότητας και ένα ιδανικό περιβάλλον για τους επιβάτες.

Το μοντέλο ενσωματώνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις της νέας γενιάς των μοντέλων Mazda που βασίζονται στη σχεδιαστική αρχιτεκτονική Skyactiv-Vehicle, μειώνει το φαινόμενο NVH (κραδασμοί, τριγμοί, θόρυβοι), και εξασφαλίζει μια μοναδική «ποιότητα ησυχίας» στην καμπίνα.

Σε συνδυασμό με τις έξυπνες τεχνολογίες όπως το σύστημα 4κίνησης i-Activ all-wheel-drive (AWD) που λειτουργεί σε συνδυασμό με το G-Vectoring Control (GVC) και το GVC Plus για τον έλεγχο της κατανομής ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, επιτυγχάνεται μια ομοιόμορφη και πιο συναρπαστική εμπειρία οδήγησης του Jinba Ittai, όταν δηλαδή οδηγός και αυτοκίνητο λειτουργούν ως ένα.

Η δέσμη συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας i-Activense του Mazda CX-30, περιλαμβάνει σύστημα παρακολούθησης οδηγού, που εξασφαλίζει στο compact SUV μια ακόμα πιο εξελιγμένη λειτουργία και παρέχει σε όλους τους επιβάτες μια ασφαλή και ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Το Mazda CX-30 είναι ένα από τα μοντέλα της ιαπωνικής φίρμας που επιτυγχάνει -και αυτό με τη σειρά του- την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης του οργανισμού Euro NCAP.

Με το εκπληκτικό 99% στον τομέα της προστασίας των Ενηλίκων Επιβατών, το Mazda CX-30 πέτυχε την ανώτατη βαθμολογία στη δοκιμή μετωπικής σύγκρουσης πλήρους πλάτους, αλλά και σε πλευρική σύγκρουση με κινούμενο εμπόδιο και κολώνα. Το έξυπνο σύστημα υποβοήθησης πέδησης της Mazda κατέκτησε επίσης την ανώτατη βαθμολογία σε δοκιμές χαμηλής ταχύτητας, αποτρέποντας τη σύγκρουση σε κάθε σενάριο δοκιμών που υποβλήθηκε.

To νέο και δυναμικό Mazda CX-5

Το κομψό και ευρύχωρο Mazda CX-5 αποτελεί και αυτό με τη σειρά του μια τρανή επιβεβαίωση της ιαπωνικής εταιρείας, η οποία συνεχώς εξελίσσεται είτε αισθητικά είτε τεχνολογικά. Ειδικά στην περίπτωση της πρόσφατης ανανέωσης του CX-5, η φιλοσοφία της φίρμας είναι ακόμα πιο έντονη.

Με αρκετά βραβεία στο… καταστατικό του, το CX-5 διαθέτει αναβαθμισμένη τεχνολογία Human Machine Interface (HMI) για μεγαλύτερη ευκολία, ηρεμία και ασφάλεια, καθώς και ενημερώσεις για τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων για μια πιο ευαίσθητη οδηγική εμπειρία και μειώσεις των εκπομπών CO2.

Μέχρι σήμερα, 490.870 μονάδες έχουν πωληθεί στην Ευρώπη, και συνολικά περίπου 3.190.000 σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το αναβαθμισμένο σύστημα HMI συνδυάζει μια νέα, ταχύτερη, καθαρότερη κεντρική οθόνη 10,25 ιντσών και ακόμη πιο διαισθητική λειτουργία ελέγχου Commander με μια εκτεταμένη γκάμα Συνδεδεμένων Υπηρεσιών που λειτουργεί από την τελευταία εφαρμογή MyMazda. Οι πολυάριθμες λειτουργίες για την ευκολία στην οδήγηση και την καθημερινή πρακτικότητα περιλαμβάνουν: Remote Door Locking, Vehicle Finder, τον απομακρυσμένο προγραμματισμό πολλαπλών προορισμών πλοήγησης, έλεγχο λειτουργιών οχήματος, επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο και Roadside Assistance (οδική βοήθεια) με ειδοποίηση SOS.

Οι βελτιώσεις στον κινητήρα (χαρτογράφηση) έχουν ως αποτέλεσμα μια καλύτερη, πιο φιλική προς το περιβάλλον εμπειρία οδήγησης. Αυτά περιλαμβάνουν βελτιστοποιημένη λειτουργία πεντάλ γκαζιού για καλύτερη απόκριση και έλεγχο του οχήματος, βελτιωμένη απόκριση κινητήρα, βελτιωμένη απόκριση του εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου και μειώσεις των εκπομπών CO2 . Επιπλέον, ο κινητήρας ντίζελ 184 ίππων Skyactiv-D 2.2 προσφέρεται τώρα με κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Το CX-5 διατηρεί τα εξαιρετικά πρότυπα παθητικής και ενεργητικής ασφαλείας που περιμένουν όλοι από ένα Mazda. Η ολοκληρωμένη γκάμα των προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense, εξασφαλίζει κορυφαίο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σημειώσει την υψηλότερη βαθμολογία των 5 αστέρων στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP.

Ειδικές εκδόσεις Mazda CX-5

Τέλος η ειδική έκδοση «Homura» προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και πάθος στη σειρά μοντέλων Mazda CX-5 2021. Το Homura σημαίνει φωτιά ή φλόγα στα ιαπωνικά, και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μοναδική μαύρη λεπτομέρεια εξωτερικά και εσωτερικά του μοντέλου, κατά παραγγελία ταπετσαρία με κόκκινες ραφές και τροχούς από κράμα 19 ιντσών.

Εμπνευσμένο από το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της Mazda – το R360 Coupe, το χρωματικό σχήμα της περιορισμένης έκδοσης CX-5 100th Anniversary διαθέτει εξωτερική βαφή Snowflake White Pearlescent σε αντίθεση με τα μπορντό εσωτερικά χαλιά και δερμάτινα καθίσματα και την επιγραφή εφαρμογή του 100ου επετείου της Mazda σε διάφορες βασικές τοποθεσίες.

Θέλετε να οδηγήσετε κάποιο από τα μοντέλα της MAZDA; Αν ναι, πατήστε εδώ: https://www.mazda.gr/Test-drive

Διαβάστε επίσης:
Mazda: 10 χρόνια KODO Design (video)
Στην Ελλάδα το ανανεωμένο Mazda CX-30 (+τιμές)
Νέο Mazda MX-30: Οι 5 πυλώνες δημιουργίας του (video)