Live Κίνηση
Περισσότερα
Mazda 2021

Mazda: 10 χρόνια KODO Design (video)

Ελλάδα 7:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mazda: 10 χρόνια KODO Design (video)

Mazda 2021

Mazda: 10 χρόνια KODO Design (video)

Mazda 2021

O Ikuo Maeda, ο «πατέρας» της σχεδιαστικής φιλοσοφίας KODO Design, ήθελε να ξεχωρίζουν τα αυτοκίνητα της Mazda από όλες τις υπόλοιπες μάρκες του πλανήτη και τα κατάφερε.

Advertisement
Advertisement

Στα τέλη του 2010, ο Ikuo Maeda δημιούργησε το Mazda KODO Design, ενθουσιάζοντας ολόκληρο τον χώρο του αυτοκινήτου, μιας και πρόκειται για μια μοναδική προοπτική. Η σχεδιαστική γλώσσα –Soul of Motion (Ψυχή της Κίνησης) υπογράφει στα μοντέλα της Mazda την ελκυστικότητα, μεταδίδοντας -ταυτόχρονα- ένα ξεχωριστό και απόλυτα συνεπές μήνυμα.

Οι σχεδιαστές της Mazda μετουσιώνουν ένα έργο τέχνης σε σχέδιο αυτοκινήτου. Η διαδικασία σχεδιασμού δεν ξεκινάει από το σχεδιασμό αυτού καθαυτού αυτοκινήτου. Δημιουργούν αντικείμενα διαφόρων μορφών και προσπαθούν να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο αυτές οι μορφές αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων. Στη συνέχεια, στη Mazda, όπως και στη… μαγειρική, η «φόρμα» πρέπει να έχει μέσα τα συστατικά σε σωστή αναλογία, ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη η συνταγή.

Advertisement
Advertisement

Με τον όρο KODO Design εννοούν τη δημιουργία αυτοκινήτων που ενσωματώνουν τη δυναμική ομορφιά της ζωής. Αυτοκίνητα που μετουσιώνουν αισθητικά τις διάφορες εκφάνσεις αυτής της ενέργειας. Στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι οι χειροτέχνες δίνουν πνοή σε ότι φτιάχνουν, για αυτό και αντικείμενα που έχουν φτιαχτεί με αγάπη και φροντίδα από αυτούς τους δημιουργούς, έχουν μία ζωτική δύναμη. Έχουν ψυχή.

Πώς κατέληξαν στην ονομασία KODO;

Advertisement

Η ονομασία KODO Design δεν δημιουργήθηκε «εν μία νυκτί»! O δρόμος μέχρι να βρεθεί το σωστό όνομα ήταν εξαιρετικά δύσκολος και μακρύς. Κάποιος θα σκεφτεί… «μα είναι απλά ένα όνομα». Αλλά -σύμφωνα με την εταιρεία- αυτό είναι το όνομα που εμπνέει και θα εμπνέει τους σχεδιαστές.

Επιλέγοντας λοιπόν το σωστό όνομα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Αρχικά οι σχεδιαστές βρήκαν 3 ιαπωνικές λέξεις που εκφράζουν το όραμά τους – “rin”, “dou” και “en”. Η λέξη “rin” φανερώνει μία ανόθευτη και εκλεπτυσμένη παρουσία, η “dou” σημαίνει δυναμική κίνηση που αποτελεί και σχεδιαστική παράδοση της Mazda, και η “en” παραπέμπει στον αισθησιασμό ενός ζωντανού πλάσματος.

Advertisement

Στη συνέχεια προσπάθησαν να εξισορροπήσουν αυτές τις τρείς λέξεις και να προσδιορίσουν το νόημα του design. Ήθελαν να δημιουργήσουν μία και μόνο λέξη και χρειαστήκαν πάνω από 12 μήνες για να καταλήξουν στη λέξη “KODO”. Η λέξη είναι στην πραγματικότητα γραμμένη διαφορετικά από όπως γράφεται συνήθως στα γιαπωνέζικα. Άλλαξαν τη σειρά των γραμμάτων ώστε να δώσουν μία διαφορετική έννοια στη λέξη Kodo. Ο συνδυασμός που προέκυψε, παίρνει την κανονική ερμηνεία του Kodo, που σημαίνει «χτύπος καρδιάς» και προσθέτει την ιδέα του «δίνω πνοή σε κάτι», του δίνω ψυχή.

Advertisement

Κύριος λόγος διακρίσεων –>KODO Design

Μία από τις πρώτες εφαρμογές του KODO Design είναι αυτή του RX-Vision, το οποίο η ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε το πρωτότυπο μοντέλο στην έκθεση του Τόκιο το 2015. Εντύπωση είχε προκαλέσει και ο περιστροφικός κινητήρας SkyActiv-R. Περίπου 3 χρόνια αργότερα, η Mazda παρουσίασε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το Vision Coupe, το οποίο απέσπασε -παράλληλα- το βραβείο του καλύτερου πρωτότυπου αυτοκινήτου της χρονιάς. Οι διακρίσεις όμως συνεχίζουν λόγω της μοναδικής σχεδίασης που φέρουν τα μοντέλα της εταιρείας.

Η Mazda κατέκτησε το βραβείο «Red Dot: Best of the Best» και αναδείχθηκε World Car Design of the Year για το 2020 για το νέο Mazda3, χάρη στο μινιμαλιστικό στυλ που εκφράζει την ιαπωνική αισθητική σχεδίασης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Mazda3 είναι το δεύτερο μοντέλο της φίρμας που κερδίζει τον τίτλο του World Car Design of the Year, μετά το Mazda MX-5 το 2016. Τέλος, η πιο πρόσφατη εξέλιξη της σχεδιαστικής φιλοσοφίας Kodo κατακτά διπλή διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό προϊοντικού σχεδιασμού Red Dot. Τα νέα Mazda CX-30 και MX-30 κατακτούν το βραβείο για το 2020. Αυτή είναι η όγδοη και ένατη φορά, που μοντέλα της Mazda, κατακτούν το βραβείο σχεδιασμού Red Dot.

Θέλετε να οδηγήσετε κάποιο από τα μοντέλα της MAZDA; Αν ναι, πατήστε εδώ : https://www.mazda.gr/Test-drive

Διαβάστε επίσης:
To Mazda RX-3 γίνεται 50 χρονών
Νέο Mazda MX-30: Οι 5 πυλώνες δημιουργίας του (video)
Mazda: Η ιστορία του σήματός της