Live Κίνηση
Περισσότερα
Mazda 2021

Jinba Ittai – «Οδηγός και αυτοκίνητο σε απόλυτη αρμονία»

Ελλάδα 3:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jinba Ittai – «Οδηγός και αυτοκίνητο σε απόλυτη αρμονία»

Mazda 2021

Jinba Ittai – «Οδηγός και αυτοκίνητο σε απόλυτη αρμονία»

Mazda 2021

Όπως η μοναδική σχέση που έχει το άλογο με τον αναβάτη, έτσι και οι σχεδιαστές της Mazda θέλουν το αυτοκίνητο να «επικοινωνεί» με τον οδηγό και το αντίστροφο.

Advertisement
Advertisement

Ο Takeo Kijima, πρώην διευθυντής προγράμματος του project «MX-5», ανέφερε ότι όταν το αυτοκίνητο και ο οδηγός είναι σε απόλυτη αρμονία, η οδήγηση είναι διασκεδαστική. Αυτή την αίσθηση ήθελε ο Kijima να περάσει στο θρυλικό roadster, χρησιμοποιώντας τη σχέση που είχε ο αναβάτης με το άλογό του.

Πιο συγκεκριμένα, τo Jinba Ittai έχει τις ρίζες του σε ένα ιαπωνικό τελετουργικό του 12ου αιώνα, το Υabusame, τοξοβολία πάνω σε άλογο. Το άλογο προσαρμόζει το βάδισμά του για να επιτρέψει στον τοξότη να απελευθερώσει το βέλος του και να βρει τον στόχο.

Με το τιμόνι, το φρένο, το γκάζι, το λεβιέ ταχυτήτων ο οδηγός δίνει εντολές. Το αυτοκίνητο ακολουθεί.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον Kijima, η θέση του λεβιέ -για παράδειγμα- παίζει σημαντικό ρόλο πόσο μπροστά ή πίσω βρίσκεται, μιας και θα καθορίσει ποιους μύες θα χρησιμοποιεί το χέρι του οδηγού. Συνεπώς, η Mazda αναζητά την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα ενέργειας, που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της δράσης. Ταυτόχρονα, το αυτοκίνητο πρέπει να επικοινωνεί με τον οδηγό και του δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεται για το καλύτερο και πιο απολαυστικό αποτέλεσμα.

Advertisement

Το «φαινόμενο» MX-5

Το Mazda MX-5 είναι το best seller σε παγκόσμιο επίπεδο για την κατηγορία των roadsters και ακολουθεί τη φιλοσοφία Jinba Ittai. Όταν το MX-5 έκανε ντεμπούτο το 1989 ακολούθησε όλες τις βασικές αρχές που έχουν τα roadsters, ωστόσο μια βασική διαφορά ήταν η αξιοπιστία του. Χωρίς… διαρροές λαδιών και υπερθερμάνσεις, το Mazda MX-5 ξεχώρισε εκείνη την εποχή, αποτελώντας μια μικρή επανάσταση στην κατηγορία.

Advertisement

Το MX-5 ήταν ένα ελαφρύ, ευέλικτο και προσιτό roadster. Μπορεί οι περισσότεροι να αγόρασαν το αυτοκίνητο λόγω της ελκυστικής του εμφάνισης, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι είναι -παράλληλα- ένα πρόθυμο και διασκεδαστικό όχημα. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά πέρασαν και στην τελευταία γενιά του επιτυχημένου roadster, χαρίζοντας τη μοναδική σχέση οδηγού-αυτοκινήτου (Jinba Ittai).

Advertisement

Μπορεί το MX-5 να είναι η τρανή απόδειξη της ιδιαίτερης φιλοσοφίας, αλλά δεν έχει καμία σημασία για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Το MX-30, που είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό crossover μοντέλο της φίρμας, εφαρμόζει το Jinba Ittai, καθώς και ολόκληρη η σύγχρονη γκάμα αυτοκινήτων της ιαπωνικής εταιρείας.

Θέλετε να οδηγήσετε κάποιο από τα μοντέλα της MAZDA; Αν ναι, πατήστε εδώ : https://www.mazda.gr/Test-drive

Διαβάστε επίσης:
Σε δημοπρασία κλασικό Mazda MX-5 σε κατάσταση καινούργιου
Δοκιμή: Mazda MX-5 RF 1.5
Mazda MX-5 100th Anniversary: Επετειακό και πανέμορφο