Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

24 Ώρες του Le Mans: Η επιστροφή της Ferrari! (+video)

Ελλάδα 11:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

24 Ώρες του Le Mans: Η επιστροφή της Ferrari! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

24 Ώρες του Le Mans: Η επιστροφή της Ferrari! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Το 1973 οι 312 PB των Μερτσάριο/Πάτσε και Ιξ/Ρέντμαν καταλάμβαναν την πρώτη σειρά εκκίνησης στο Le Mans. Εκείνη ήταν η τελευταία pole της Ferrari στον φημισμένο αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι χθες. Επειδή 50 χρόνια αργότερα από εκείνη την ημέρα, οι δύο Ferrari 499P θα επαναλάμβαναν το κατόρθωμα.

Ο Αντόνιο Φουόκο πήρε την Hyperpole με χρόνο 3’22.982. Ο Ιταλός ήταν πάνω από επτά δέκατα ταχύτερος του teammate του, Αλεσάντρο Περ Γκουίντι. Την τρίτη θέση πήρε το Toyota GR010-Hybrid με τον αριθμό 8 του Μπρέντον Χάρτλι. Η Porsche 963 του Φελίπε Νάσρ κατετάγη 4η. Την διαδικασία σημάδεψε η φωτιά που ξέσπασε στην Cadillac V-Series του Σεμπαστιέν Μπουρντέ, πέντε λεπτά πριν το τέλος.

Advertisement
Advertisement

Οι 24 ώρες του Le Mans είναι ασφαλώς ένας από τους πιο φημισμένους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μία ανελέητη δοκιμασία στην οποίαν άνθρωπος και μηχανή φτάνουν στα όριά τους, για την κατάκτηση ενός εκ των διασημότερων τροπαίων στον κόσμο.

Ωστόσο ο αγώνας του Le Mans αποτελεί και τον τέταρτο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντοχής της FIA (WEC). Σε αυτό έχουν γίνει μέχρι στιγμής τρεις αγώνες, με την Toyota να τους έχει κερδίσει όλους. Το GR010-Hybrid #7 των Κόνγουεϊ/Κομπαγιάσι/Λόπεζ έχει πάρει τα 1000 μίλια του Sebring και τις 6 ώρες του Spa-Francorchamps, ενώ το Toyota #8 των Μπουεμί/Χάρτλι/Χιρακάβα έχει κατακτήσει τις 6 ώρες του Portimao.

Advertisement

Από την άλλη η Ferrari #50 των Φουόκο/Μολίνα/Νίλσεν έχει κατακτήσει την pole στο Sebring όπου και τερμάτισε 3η, ενώ στο Spa είχε τερματίσει στην δεύτερη θέση.

Αντιδράσεις για τις αλλαγές

Advertisement

Η FIA αποφάσισε πριν τον αγώνα του Le Man να προχωρήσει -όπως της επιτρέπουν οι κανονισμοί- σε κάποιες αλλαγές για την εξισορρόπηση των επιδόσεων. Από τις αλλαγές αυτές η Toyota υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά. Οι Ιάπωνες έπρεπε να προσθέσουν 37 χιλιόγραμμα βάρους στα αγωνιστικά τους. Αυτό τους κόστισε -σύμφωνα με τους ίδιους- πάνω από 1 δευτερόλεπτο ανά γύρο στο Circuit de la Sarthe.

Ο επικεφαλής της Toyota, μάλιστα, κατηγόρησε χθες την ομοσπονδία για τον τρόπο με τον οποίον έγιναν αυτές οι αλλαγές. Υποστήριξε ότι οι ομάδες δεν ερωτήθηκαν και ότι η FIA λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με το ποιος από τους συμμετέχοντες φωνάζει δυνατότερα. Ο επικεφαλής της Toyota εξέφρασε την αντίθεσή του και με το μέτρο της επαναφοράς των ηλεκτρικών κουβερτών ελαστικών ειδικά για τον αγώνα στο φετινό Le Mans.

Advertisement

Η εκκίνηση των 24 ωρών του Le Mans δίνεται αύριο στις 17:00, ώρα Ελλάδος. Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δημοπρασία για το Ιερό Δισκοπότηρο της Ferrari
Το Mazda 787B επιστρέφει στο Le Mans
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς στον αγώνα των 100 χρόνων του Le Mans