Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι κερδίζει μία εταιρία από τα αυτοκίνητα ασφαλείας στην F1;

Ελλάδα 9:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι κερδίζει μία εταιρία από τα αυτοκίνητα ασφαλείας στην F1;

ΝΕΑ

Τι κερδίζει μία εταιρία από τα αυτοκίνητα ασφαλείας στην F1;

ΝΕΑ

Η εμπλοκή μιας εταιρείας στη Formula 1 προϋποθέτει πολλά χρήματα αλλά έχει και το ανάλογο όφελος. Ωστόσο, ποιος είναι ο λόγος να έχει και κάποιο όχημά της ως αυτοκίνητο ασφαλείας στον θεσμό;

Advertisement
Advertisement

Το βλέπουμε στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια ενός Grand Prix (ή και από κοντά, όσοι έχουν παραβρεθεί στην πίστα) και δείχνουν «παράταιρα» με το περιβάλλον. Το αυτοκίνητο ασφαλείας (safety car) έχει συγκεκριμένο ρόλο και μοιάζει να κινείται… «αργά» μέσα στη πίστα.

Όμως, για τη δημιουργία τους η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία ξοδεύει πολλά χρήματα για την εξέλιξή του, τη συντήρησή του και τη μεταφορά του σε όλους τους αγώνες του θεσμού, χρήματα διόλου ευκαταφρόνητα. Γιατί οι εταιρείες επιδιώκουν -και διαγκωνίζονται μεταξύ τους- για να είναι κάποιο δικό τους μοντέλο αυτό που θα είναι το safety car στη Formula 1;

Την απάντηση την δίνει ο Λόρενς Στρολ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aston Martin. Ως γνωστόν, η βρετανική εταιρεία δεν συμμετέχει απλώς στον κορυφαίο θεσμό τού motorsport αλλά διαθέτει και τα αυτοκίνητα ασφαλείας.

Advertisement
Advertisement

Ο Στρολ δήλωσε σχετικά: «Άκουγα τη φράση αλλά δεν την πίστευα μέχρι που τη βίωσα. Πρόκειται για την “τρέχουμε την Κυριακή, πουλάμε τη Δευτέρα”. Από τότε που έχουμε τα αυτοκίνητα ασφαλείας οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν κατά 300-400 αυτοκίνητα. Μπορεί να ακούγεται μικρός ο αριθμός αλλά για μια εταιρεία όπως η δική μας είναι αρκετά σημαντικός».

Η Aston Martin διαθέτει ως αυτοκίνητα ασφαλείας στη Formula 1 τόσο τη Vantage όσο και την DBX. Έτσι, δημιούργησε τις σχετικές εξοπλιστικές εκδόσεις «Formula 1 Edition» για τα οχήματα παραγωγής τα οποία έχουν αναβαθμισμένο επίπεδο εξοπλισμού και φυσικά πωλούνται ακριβότερα.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα είπε ο Στρολ οι πελάτες της Aston Martin είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 150.000 λίρες στερλίνες (περίπου 173.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) ή και περισσότερο, για να αποκτήσουν ένα από τα οχήματα της συγκεκριμένης έκδοσης.

Άρα, η εταιρεία έχει χρηματικό κέρδος από το να διαθέτει μοντέλα της ως αυτοκίνητα ασφαλείας, πέραν από το όποιο κύρος το οποίο απορρέει από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιος είναι η αιτία για την Aston Martin DBX707 AMR23;
Aston Martin: Κοντά σε συμφωνία με Honda;
Ο Τσιτσιπάς βολτάρει με σούπερ αυτοκίνητο