Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι γίνεται εάν απορριφθεί η ηλεκτροκίνηση;

Ελλάδα 18:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι γίνεται εάν απορριφθεί η ηλεκτροκίνηση;

ΝΕΑ

Τι γίνεται εάν απορριφθεί η ηλεκτροκίνηση;

ΝΕΑ

Τα τελευταία χρόνια ο βιομηχανικός κλάδος της Αυτοκίνησης στις χώρες της Δύσης κινείται στο ρυθμό και στον «μονόδρομο» της ηλεκτροκίνησης. Άραγε τι θα συμβεί εάν για κάποιο λόγο εκτροχιαστεί της συγκεκριμένης «πορείας»;

Advertisement
Advertisement

Είναι γνωστό ότι η αλλαγή της ατζέντας στην Αυτοκινητοβιομηχανία ήταν απόφαση των πολιτικών και όχι των στελεχών του κλάδου. Επίσης, ήταν και ένα «όπλο» στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ «Δύσης» και «Ανατολής».

Πάντως, δεν ήταν συνειδητή επιλογή των ανθρώπων και των επιχειρηματιών των εταιρειών παραγωγής αυτοκινήτων.

Οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κάτι που προκάλεσε πρόβλημα και τους έκανε να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Advertisement
Advertisement

Πλέον, η Αυτοκινητοβιομηχανία έχει μπει σε μια τροχιά όπου τα αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα θα είναι η αποκλειστική παραγωγή σε λίγα χρόνια. Οι επενδύσεις των εταιρειών γι’ αυτό τον σκοπό είναι μεγάλες σε παγκόσμια κλίμακα, το ίδιο και αυτές για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργίας δικτύου δημόσιων φορτιστών.

Όμως τι πρόκειται να συμβεί εάν για κάποιον λόγο οι πολιτικοί αποφασίσουν να αλλάξουν τα δεδομένα; Τι θα γίνει εάν επιλεγεί τροποποίηση των αποφάσεων είτε προς τη χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος ως το 2035, είτε προς επίσπευσής του, είτε ακόμα και μερικής ακύρωσής του;

Advertisement

Θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Το 2024 είναι χρονιά ευρωεκλογών (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιούνιο), αλλά και διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ (τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς).

Το αποτέλεσμα της κάλπης ενδεχομένως να αναδείξει πολιτικούς σχηματισμούς και  πρόσωπα τα οποία να έχουν την πρόθεση να διαφοροποιήσουν τις ληφθείσες αποφάσεις ή να ακυρώσουν ή να επιβάλλουν νέες.

Advertisement

Συνεπώς, τα στελέχη των εταιρειών θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις διαφαινόμενες τάσεις, ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Ένας από αυτούς είναι ο Κάρλος Ταβάρες (φωτογραφία), ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Stellantis.

Σε επίσκεψη του στην Ιταλία, στο εργοστάσιο Mirafiori της Fiat Chrysler Automobiles, αναφέρθηκε σχετικά λέγοντας: «Θα υπάρξουν δύο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις την επόμενη χρονιά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις ΗΠΑ. Ένα από τα καθήκοντά μου είναι να προετοιμάσω την εταιρεία για το νέο πλαίσιο συνθηκών. Έχουμε έτοιμα διάφορα εναλλακτικά σχέδια».

Advertisement

Ο Ταβάρες διευκρίνισε ότι η Stellantis θα παραμείνει πιστή στο επιχειρηματικό πλάνο της το οποίο ονομάζεται «Dare Forward 2030».

Θυμίζουμε ότι αυτό προβλέπει την παραγωγή και πώληση αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικών νέων μοντέλων στην Ευρώπη από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και έπειτα. Για τις ΗΠΑ, αυτό θα αφορά στο 50% των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι ετοιμάζουν Stellantis και CATL στην Ευρώπη;
H Stellantis συμμαχεί με Κινέζους!
Η Stellantis παρουσίασε 12 ηλεκτρικά βαν με τη μια