Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ταβάρες: Η Stellantis δεν θα μειώνει άκριτα τις τιμές στα ηλεκτρικά

Ελλάδα 8:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταβάρες: Η Stellantis δεν θα μειώνει άκριτα τις τιμές στα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Ταβάρες: Η Stellantis δεν θα μειώνει άκριτα τις τιμές στα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Την πρακτική κάποιων εταιρειών -και κυρίως της Tesla– να μειώνουν σημαντικά και απροειδοποίητα την τιμή πώλησης των ηλεκτρικών μοντέλων τους σχολίασε ο Κάρλος Ταβάρες.

Advertisement
Advertisement

Ο Όμιλος Stellantis είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στα καινούργια μοντέλα του.

Οι 16 εταιρείες που τον συνιστούν, συνολικά, έχουν πολυάριθμα οχήματα αυτής της τεχνολογίας κίνησης και πολλά ακόμα που πρόκειται να παρουσιαστούν, βάσει χρονοδιαγράμματος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των νέων μοντέλων του Ομίλου θα διαδραματίσει η καινούργια πλατφόρμα «STLA» που έχει δημιουργήσει γι’ αυτόν τον σκοπό. Πρόσφατα, ο Κάρλος Ταβάρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, παρουσίασε την «STLA Large», την εκδοχή της η οποία προορίζεται για τα καινούργια ηλεκτρικά που θα ανήκουν στις μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για το εάν ο Όμιλος πρόκειται να μειώσει σημαντικά την τιμή πώλησης των παρόντων ηλεκτροκίνητων μοντέλων του, με σκοπό να γίνουν πιο προσιτά και να αυξηθούν οι πωλήσεις τους, συγκριτικά.

Το κορυφαίο στέλεχος του Ομίλου απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο. Όπως, δήλωσε, η Stellantis είναι «καλά προστατευμένη από την ανάγκη μείωσης των τιμών πώλησης (των αυτοκινήτων της) χάρη στο ότι είναι μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κλάδο».

Advertisement

Ο Ταβάρες (φωτογραφία) χαρακτήρισε την πρακτική μεγάλης και απροειδοποίητης μείωσης της τιμής των αυτοκινήτων ως «κούρσα προς τον πυθμένα», θέλοντας να διευκρινίσει τους κινδύνους που ενυπάρχουν για τις εταιρείες που την εφαρμόζουν και για τους πελάτες τους.

Advertisement

Συγκεκριμένα, επισήμανε: «Εάν προχωρήσεις σε μείωση τιμής χωρίς να συνυπολογίσεις το κόστος που θα συνεπάγεται αυτό, τότε έχεις ένα “λουτρό αίματος”. Προσπαθώ να αποφύγω μια κούρσα προς τον πυθμένα. Γνωρίζω μια εταιρεία η οποία μείωσε βιαίως τις τιμές πώλησης (των μοντέλων της). Όμως, μειώθηκε βιαίως και η κερδοφορία της».

Επιπλέον, ο Ταβάρες είπε ότι μια τέτοια πρακτική καθιστά την εταιρεία που την εφαρμόζει ως πιθανό στόχο εξαγοράς της, κάτι που σημαίνει την απώλεια της επιχειρηματικής ανεξαρτησίας της.

Advertisement

Θυμίζουμε ότι τη συγκεκριμένη μέθοδο εφαρμόζει σχετικά συχνά η Tesla τον τελευταίο χρόνο με σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις της παγκοσμίως και να βρεθεί στην πρώτη θέση των πωλήσεων.

Ο Κάρλος Ταβάρες αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός των πολεμικών περιστατικών προς τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στην αναγκαιότητα να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Όπως είπε, ο Όμιλος Stellantis δεν έχει επηρεαστεί από την αναγκαστική καθυστέρηση στην παράδοση την αγαθών. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Το ταξίδι (των πλοίων) θα είναι μακρύτερο, αυτό είναι αλήθεια όταν κάνεις τον γύρο της Αφρικής. Ίσως επηρεαστεί το κόστος και πιθανόν να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση γι’ αυτό και πώς θα πρέπει να το μετριάσουμε.

»Ωστόσο, προς το παρόν, δεν βλέπουμε κάποια άλλη επίπτωση (εξαιτίας της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα). Φυσικά, κάποιοι από τους ανταγωνιστές μας πιθανόν να έχουν θέματα. Δεν μας αφορά, μέχρι ώρας όλα είναι καλά για εμάς», κατέληξε ο Ταβάρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η νέα πλατφόρμα της Stellantis αλλάζει τα δεδομένα (+video)
Φθηνές μπαταρίες από τις Stellantis και Tiamat
Κλείνει οριστικά το ιστορικό εργοστάσιο της Fiat στην Πολωνία