Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Volvo EX90

Ελλάδα 7:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Volvo EX90

ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Volvo EX90

ΝΕΑ

Η ώρα για την παρουσίαση του καινούργιου EX90 από τη Volvo πλησιάζει και το ενδιαφέρον για ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της αυξάνεται. Τι θα είναι και τι θα αντιπροσωπεύει το νέο μοντέλο;

Advertisement
Advertisement

Λίγη ιστορία, για αρχή. To XC90 εμφανίστηκε στην αγορά, την αμερικανική πρωτίστως, το 2002. Είκοσι χρόνια πριν, η Volvo ήταν «υπό τη σκέπη» της Ford και προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να ξεχωρίσει τόσο από αυτή όσο και μεταξύ των Γερμανών ανταγωνιστών της.

Ήταν η εποχή όπου παρουσιάστηκαν τα μεγάλα πολυτελή SUV και η Volvo παρουσίασε το XC90, όπως ονομάστηκε τότε, με το οποίο άλλαξε ουσιαστικότερα την εταιρική εικόνα της και ενίσχυσε τη φήμη της ως ένας από τους ασφαλέστερους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Οι δύο δεκαετίες που πέρασαν από τότε ίσως είναι λίγος χρόνος για να «χωρέσουν» το μέγεθος της αλλαγής που συνετελέσθη στον κλάδο της Αυτοκινητοβιομηχανίας, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο ίδιο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα. Έτσι, η καινούργια γενιά του μεγάλου σουηδικού SUV θα είναι αμιγώς ηλεκτρική και θα αλλάξει ονομασία. Πλέον, θα ονομάζεται EX90.

Το νέο ΕX90 αναμένεται να παρουσιαστεί στις 9 Νοέμβριου, όπως έχει ανακοινωθεί, και οι πωλήσεις του θα αρχίσουν εντός των πρώτων μηνών του επόμενου έτους. Ωστόσο, για να καλυφθεί η ζήτηση για το μοντέλο, η εταιρεία θα εξακολουθεί να διαθέτει το υπάρχον σε αγορές όπου αυτή για το ηλεκτρικό θα είναι μικρή ή δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη υποδομή φόρτισης.

Advertisement

Το αυτοκίνητο θα έχει σχεδιαστικά στοιχεία από το πρωτότυπο Recharge (φωτογραφίες) που δημιούργησε η Volvo πέρυσι και το οποίο προωθεί περισσότερο την αισθητική που εφαρμόζει η σουηδική εταιρεία στα αυτοκίνητά της και ιδίως στα αμιγώς ηλεκτρικά.

Το EX90, η τρίτη γενιά τού μεγάλου SUV μοντέλου, θα παραμείνει επταθέσια, θα διαθέτει σύστημα αυτόνομης οδήγησης -στο βαθμό που επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία των χωρών στις οποίες θα διατίθεται- και θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, στο εργοστάσιο που έχει δημιουργήσει η Volvo στο Ridgeville, στη Νότια Καρολίνα.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ως τώρα η Volvo, το EX90 θα διαθέτει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Χάρη σε αυτό, το όχημα θα δύναται να «μαθαίνει» και να γίνεται πιο «έξυπνο» με την πάροδο του χρόνoυ, λαμβάνοντας δεδομένα από τον τρόπο οδήγησης, από το περιβάλλον στο οποίο κινείται συνήθως ο οδηγός του, αλλά και από τις αναβαθμίσεις που θα υπάρχουν κατά καιρούς για τα συστήματά του. Δηλαδή, είναι σαν να μελετά (το EX90) την ανθρώπινη συμπεριφορά και να προσαρμόζεται αντίστοιχα σε αυτή.

Το καινούργιο μοντέλο θα είναι το τρίτο κατά σειρά αμιγώς ηλεκτρικό στην γκάμα τής εταιρείας, έπειτα από το XC40 Recharge Full Electric και το C40 Recharge. Πριν από λίγους μήνες είχε κυκλοφορήσει μια φήμη ότι η ονομασία του θα έπαυε να είναι γραμματαριθμητική και θα αποκτούσε το όνομα «Embla».

Advertisement

Τελικά, οι άνθρωποι της Volvo αποφάσισαν να διατηρήσουν την ως τώρα πρακτική ονοματοδοσίας των μοντέλων τους, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής. Έτσι το γράμμα «C» (το οποίο χρησιμοποιείται ως προσδιοριστικό της λέξης «Cross») αντικαταστάθηκε από το γράμμα «E» (το πρώτο της λέξης «Electric»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό θα είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EXC90
Η Volvo έχει πιάσει το νόημα της επιλεκτικής ηλεκτροκίνησης
Ο δυναμικός χαρακτήρας του Volvo S60 Recharge PHEV