Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO PHEV 2022

Volvo XC90 Recharge PHEV: Πολυτέλεια και προηγμένη υβριδική τεχνολογία

Ελλάδα 7:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo XC90 Recharge PHEV: Πολυτέλεια και προηγμένη υβριδική τεχνολογία

VOLVO PHEV 2022

Volvo XC90 Recharge PHEV: Πολυτέλεια και προηγμένη υβριδική τεχνολογία

VOLVO PHEV 2022

Η ναυαρχίδα των μοντέλων της Volvo διατίθεται με το ανανεωμένο plug-in υβριδικό σύστημα, αποκτώντας πέρα από την μοναδική πολυτέλεια και την σχεδιαστική υπεροχή και την μοναδική αίσθηση ενός προηγμένου εξηλεκτρισμένου μεγάλου SUV.

Advertisement
Advertisement

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι κάτι καινούργιο για την Volvo. H Σουηδική εταιρία ήδη από την δεκαετία του 1970 μελετά επισταμένα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και υπήρξε η πρώτη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που πρόσθεσε στην γκάμα της εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Ήδη, η εταιρία προχωρά τα σχέδιά της για την κατάργηση των θερμικών κινητήρων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπου θα παράγει πλέον μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στοχεύοντας παράλληλα να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2040.

Σταθμός σε αυτή την πορεία είναι η στρατηγική της απόφαση να προσφέρει όλα τα μοντέλα της γκάμας της και με plug-in υβριδικές εκδόσεις, πρώτη από όλους τους κατασκευαστές που κάνουν μία τέτοια κίνηση.

Advertisement
Advertisement

Η πορεία αυτή βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιο της εξέλιξης, καθώς πριν λίγους μήνες η Volvo ανανέωσε το plug-in υβριδικό της σύνολο, σε όλη την γκάμα των μοντέλων με την επωνυμία Recharge. Μία ανανέωση που περιλαμβάνει μεγαλύτερη σε χωρητικότητα μπαταρία, αυξημένη ισχύ αλλά και επέκταση της ηλεκτρικής αυτονομίας του κάθε μοντέλου της.

Στην κορυφή της γκάμας ήταν και παραμένει το XC90 Recharge Plug-in. Πρόκειται για ένα πολυτελές και μεγάλο σε διαστάσεις SUV, το οποίο ήταν το πρώτο που βασίστηκε στην πλατφόρμα SPA της εταιρίας, με όλα τα σημαντικά πλεονεκτήματα που αυτό φέρνει στην ενσωμάτωση ηλεκτρικών και υβριδικών συστημάτων.

Advertisement

Η σχεδίαση του αμαξώματος διακρίνεται για την κομψή αίσθηση πολυτέλειας και τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την προσωπικότητα των Volvo, όπως για παράδειγμα τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED ή την μεγάλη μάσκα.

Στην καμπίνα επικρατεί μία ήρεμη αίσθηση πολυτέλειας και καλού γούστου, με μινιμαλιστικές σχεδιαστικές πινελιές και κορυφαίας ποιότητας υλικά όπως το ξύλο, το κρύσταλλο και το μέταλλο.

Advertisement

Μπορεί να φιλοξενήσει έως και επτά επιβάτες αν εφοδιαστεί με τρίτη σειρά καθισμάτων, ενώ το premium σαλόνι χαρακτηρίζεται από τα πολύ όμορφα υλικά και την χρήση εξαιρετικών στην όψη και την αίσθηση τεχνητών δερμάτων (η σουηδική εταιρία έχει αποφασίσει να καταργήσει εντελώς το φυσικό δέρμα στα αυτοκίνητά της).

Στην τελευταία του γενιά, το XC90 εφοδιάζεται με συστήματα που κάνουν ακόμα πιο άνετη την ζωή των επιβατών, όπως το σύστημα καθαρισμού του αέρα, ή το νέο Infotainment το οποίο χρησιμοποιεί λογισμικό της Google και κάνει πολύ πιο εύκολη την περιήγηση του οδηγού ο οποίος έχει μπροστά του ένα γνώριμο από το smartphone περιβάλλον.

Advertisement

Στην πιο πρόσφατη εκδοχή του, το XC90 εφοδιάζεται με το νέο plug-in υβριδικό σύστημα το οποίο διαθέτει μία αρκετά μεγαλύτερη μπαταρία, στις 18,8 kWh. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα αποδίδει συνδυαστικά 455 ίππους, ενώ η ηλεκτρική αυτονομία φθάνει τα 73 χιλιόμετρα (WLTP).

H εξαιρετικά οικονομική λειτουργία του συστήματος φέρνει μια μέση κατανάλωση της τάξης του 1,2 λ/100 χλμ. ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι στα μόλις 28 γρ/χλμ, κάτι που του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα στον Δακτύλιο ενώ δεν καταβάλει και Τέλη Κυκλοφορίας.

Χάρη στην ύπαρξη ενός νέου ενσωματωμένου διφασικού φορτιστή των 6,4 kW, το XC90 Recharge μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του από το 0% έως το 100% σε μόλις τρεις ώρες.

Το νέο plug-in υβριδικό σύστημα διαθέτει και ένα αναβαθμισμένο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποδοτικό στο να φορτίζει την μπαταρία κατά την διάρκεια της κίνησης.

Διαθέτει μάλιστα και την λειτουργία One-Pedal, ώστε ο οδηγός να μην χρειάζεται να πατά το φρένο, ενώ την ίδια στιγμή ανακτά ακόμα μεγαλύτερα ποσά ενέργειας προς την μπαταρία.

Σε κάθε περίπτωση, το XC90 Recharge, όχι μόνο διατηρεί την κορυφαία θέση του ανάμεσα στα πολυτελή SUV της αγοράς, αλλά με την συγκεκριμένη έκδοση καταφέρνει να φέρνει όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης χωρίς το άγχος της φόρτισης.

Με την αυξημένη του αυτονομία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά λειτουργίας ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής για ένα οικολογικό προφίλ χωρίς απολύτως κανένα συμβιβασμό στην απόδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο ηλεκτρικό Volvo XC90 δεν θα καταργήσει το νυν
Με ονομασία-έκπληξη ο διάδοχος του Volvo XC90
Volvo XC90: Με τεχνητή νοημοσύνη