Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κλείνει οριστικά το ιστορικό εργοστάσιο της Fiat στην Πολωνία

Ελλάδα 4:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κλείνει οριστικά το ιστορικό εργοστάσιο της Fiat στην Πολωνία

ΝΕΑ

Κλείνει οριστικά το ιστορικό εργοστάσιο της Fiat στην Πολωνία

ΝΕΑ

Ένα από τα ιστορικότερα εργοστάσια της Fiat, αυτό που βρίσκεται στην πόλη Bielsko Biala, στα νότια της Πολωνίας, σταματά την παραγωγική διαδικασία του.

Advertisement
Advertisement

Οι υπεύθυνοι του Ομίλου Stellantis αποφάσισαν να «κατεβάσουν τα ρολά» στη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα έπειτα από σχεδόν 76 χρόνια λειτουργίας του.

Ήταν το 1948, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το καθεστώς της Πολωνίας ανακοίνωσε τη ίδρυση της Fabryka Samochodów Osobowych Spółka Akcyjna στη Βαρσοβία, αυτή που είναι περισσότερο γνωστή ως FSO.

Αυτό έγινε την 1η Αυγούστου εκείνης της χρονιάς και η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε στην πόλη Bielsko Biala. Το 1965 η Fiat θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το καθεστώς της Πολωνίας και η FSO θα ξεκινήσει τη κατασκευή αυτοκινήτων της ιταλικής εταιρείας στη χώρα.

Advertisement
Advertisement

Έτσι, ιδρύθηκε η Polski Fiat και το πρώτο μοντέλο της ήταν το Polski Fiat 125p, δηλαδή το Fiat 125.

Από το 2002 και έπειτα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευαζόταν ο πετρελαιοκινητήρας 1.3 MultiJet που χρησιμοποιούνταν στα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας όσο και σε αυτά της Opel και της Suzuki (στο πλαίσιο του τότε Ομίλου Fiat – General Motors), όπως και από τον Όμιλο PSA.

Advertisement

Όμως, το 2018 τα στελέχη της Fiat Chrysler Automobiles αποφάσισαν να καταργήσουν τον πετρελαιοκινητήρα, καθώς δεν πληρούσε τα όρια εκπομπών ρύπων. Από τότε, η μοίρα του εργοστασίου ήταν προδιαγεγραμμένη και ήταν θέμα χρόνου πότε θα κλείσει.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτό θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο εργάζονται 486 άτομα τα οποία θα απολυθούν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στον πολωνικό Τύπο η παραγωγική διαδικασία θα συνεχιστεί στις εγκαταστάσεις του Bielsko Biala.

Advertisement

Αυτές θα αποκτηθούν από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία Polska Grupa Zbrojeniowa η οποία πρόκειται να κατασκευάζει εκεί στρατιωτικά οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντεμπούτο αυτό το καλοκαίρι για το νέο Fiat Panda
Θα θέλατε ένα Abarth Panda; (+ video)
Έτσι θα είναι το νέο Lancia Ypsilon

 

Advertisement