Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι αξιόπιστα τα συστήματα αυτόνομης πέδησης το βράδυ;

Ελλάδα 14:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι αξιόπιστα τα συστήματα αυτόνομης πέδησης το βράδυ;

ΝΕΑ

Είναι αξιόπιστα τα συστήματα αυτόνομης πέδησης το βράδυ;

ΝΕΑ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν εξελίξει σε σημαντικό βαθμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το σύστημα αυτόνομης πέδησης που διαθέτουν σε κάποια από τα μοντέλα τους. Όμως, αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά πάντα;

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα αυτόνομης πέδησης είναι ένα από τα πιο απαραίτητα στο αυτοκίνητο, καθώς θα σώσει τη ζωή ενός πεζού ή ενός δικυκλιστή στην περίπτωση που ο οδηγός του οχήματος αφαιρεθεί για κάποιο λόγο και δε μειώσει έγκαιρα την ταχύτητα κίνησης. Επίσης, θα μας γλυτώσει και από το κόστος αποκατάστασης υλικών ζημιών εάν συγκρουστούμε με το προπορευόμενο όχημα.

Η χρησιμότητά του αποδεικνύεται κυρίως εντός πόλης και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το επίπεδο εξέλιξής του, όπως είναι λογικό. Μάλιστα, οι άνθρωποι του «Euro NCAP» πλέον έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν αντίστοιχο τεστ στο Πρωτόκολλο μετρήσεων της ασφάλειας που παρέχουν τα καινούργια μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, το ερώτημα πόσο αξιόπιστα είναι τα συστήματα αυτόνομης πέδησης παραμένει, παρότι έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από τότε που άρχισαν να τοποθετούνται στα αυτοκίνητα. Την απάντηση προσπάθησαν να δώσουν τα στελέχη του αμερικανικού ιδρύματος «IIHS» («Insurance Institute for Highway Safety»), διεξάγοντας έρευνα και δοκιμές.

Αιτία γι’ αυτό ήταν το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία αυξήθηκε σημαντικά το 2021 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των περιπτώσεων τραυματισμού ή θανάτου πεζών από διερχόμενο όχημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρυσι οι θάνατοι πεζών εκεί αυξήθηκαν κατά 80% σε σχέση με αυτούς του 2009, με τα 3/4 των περιπτώσεων να έχουν συμβεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή σε σκοτάδι.

Advertisement

Οι άνθρωποι του «IIHS» διενήργησαν τεστ για να διαπιστώσουν πόσο αξιόπιστα είναι τα συστήματα αυτόνομης πέδησης το βράδυ. Συνολικά, δοκιμάστηκαν 23 μοντέλα που διατίθενται στις ΗΠΑ και το αποτέλεσμα είναι μάλλον απογοητευτικό. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, μόνο τέσσερα αυτοκίνητα απέσπασαν την αξιολόγηση «Superior» (δηλαδή την κορυφαία). Αυτά ήταν τα Ford Mustang Mach-E, Nissan Pathfinder, Toyota Camry και Toyota Highlander.

Advertisement

Αντιθέτως, όταν οι δοκιμές έγιναν στο φως της ημέρας τα 19 από τα 23 οχήματα σημείωσαν πολύ υψηλή βαθμολογία, δείχνοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες εστιάζουν στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος πέδησης σε συνθήκες επαρκούς φωτισμού αλλά όχι όταν αυτός είναι μειωμένος ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά πόσο αποτελεσματικά είναι τα συστήματα υποβοήθησης;
Από πότε θα είναι υποχρεωτικό το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης
Η ZF παρουσίασε τη νέα γενιά στις ECU των αυτοκινήτων