Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιοί κυριαρχούν στα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά;

Ελλάδα 1:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοί κυριαρχούν στα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά;

ΝΕΑ

Ποιοί κυριαρχούν στα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά;

ΝΕΑ

Πόσα νέα αυτοκίνητα που «μπαίνουν στην πρίζα» πουλήθηκαν μέσα στο 2022; Ποια ήταν πρώτα; Τα αμιγώς ηλεκτρικά BEV ή τα plug-in υβριδικά; Ποιες εταιρείες διακρίθηκαν στις πωλήσεις αυτών;

Advertisement
Advertisement

Οι αναλυτές τής αγοράς αυτοκινήτου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν πολλά στοιχεία που να αφορούν στις πωλήσεις εξηλεκτρισμένων καινούργιων αυτοκινήτων, αυτά που μια φράση μπορούμε να πούμε ότι «μπαίνουν στην πρίζα»: τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) και τα plug-in υβριδικά (PHEV).

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η κατάταξη των εταιρειών βάσει των ετήσιων πωλήσεών τους. Από αυτές, μπορούμε να δούμε πώς διαμορφώνεται πλέον ο παγκόσμιος χάρτης αναφορικά με την εμπορική διείσδυση των εταιρειών στις ανά τον κόσμο αγορές. Ποίας τεχνολογίας νέα μοντέλα προτιμούν οι αγοραστές, πώς αλλάζουν οι ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Ανατολής και στον τομέα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και δημοσίευσαν τα στελέχη της «Clean Technica» γίνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ των νέων μοντέλων με κινητήρα υβριδικής διάταξης Plug-in Hybrid και των αμιγώς ηλεκτροκίνητων.

Και τα δύο «μπαίνουν στην πρίζα» αλλά υπάρχει σαφής διαφορά, προφανώς. Ως γνωστόν, η πλειονότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών κατασκευάζουν και διαθέτουν νέα μοντέλα τόσο PHEV όσο και με μπαταρίες και προσπαθούν να διακριθούν σε πωλήσεις και σε ό,τι αφορά και σε αυτά.

Βάσει των στοιχειών που ανακοίνωσε η «Clean Technica», η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις εξηλεκτρισμένων νέων μοντέλων παγκοσμίως το 2022 ήταν η κινεζική BYD, η οποία πούλησε συνολικά 1.857.549 οχήματα καταλαμβάνοντας ποσοστό 18,4%.

Σύνολο πωλήσεων παγκοσμίως ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών για το 2022

Advertisement

Στη δεύτερη θέση κατετάγη η Tesla με 1.314.330 οχήματα και ποσοστό 13,0%, ενώ στην τρίτη θέση ήταν Όμιλος Volkswagen με 831.844 μονάδες (ποσοστό 8,2%). Αυτές, ακολούθησαν οι SAIC και Geely-Volvo, οι οποίες κατετάγησαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων, η Tesla διατηρήθηκε στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας, παγκοσμίως, πάντα για τις συνολικές ετήσιες πωλήσεις της περυσινής χρονιάς. Την αμερικανική εταιρεία ακολούθησε η BYD, ενώ στην τρίτη θέση τής λίστας ήταν η SAIC. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν ο Όμιλος Volkswagen και Όμιλος Geely-Volvo.

Σύνολο πωλήσεων παγκοσμίως ηλεκτρικών μοντέλων για το 2022

Advertisement

Τέλος, βάσει των στοιχειών της «Clean Technica» το 2022 πουλήθηκαν συνολικά 10.091.164 εξηλεκτρισμένα καινούργια αυτοκίνητα (BEV και Plug-in Hybrid) από τα οποία τα 7.233.136 ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητα (BEV).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άκρα μυστικότητα για το Tesla Semi!
Ανατροπή δεδομένων για τα plug-in υβριδικά
Toyota: Για πόσο ακόμα θα πηγαίνει κόντρα στα ηλεκτρικά;

Advertisement