Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Κινέζοι αντιγράφουν τους Κορεάτες!

Ελλάδα 22:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Κινέζοι αντιγράφουν τους Κορεάτες!

ΝΕΑ

Οι Κινέζοι αντιγράφουν τους Κορεάτες!

ΝΕΑ

Η φιλόδοξη κινεζική Nio «ψωνίζει» στελέχη από τις γνωστότερες αυτοκινητοβιομηχανίες. Τον δρόμο όμως χάραξαν οι Νοτιοκορεάτες, με κάποιες μεταγραφές… αστέρων.

Advertisement
Advertisement

Αποφασισμένη να οικοδομήσει τη δική της ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, εκτοπίζοντας την Tesla, είναι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, Nio, που έχει αρχίσει να επιχειρεί στη Νορβηγία.

Για την υλοποίηση, μάλιστα, του μακρόπνοου στρατηγικού πλάνου τους, οι Κινέζοι έχουν αρχίσει ήδη την πραγματοποίηση μιας σειράς πολυδάπανων «μεταγραφών» εντάσσοντας στο δυναμικό τους κορυφαία στελέχη από μερικές παραδοσιακές δυνάμεις.

Πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωσαν την πρόσληψη αρχισχεδιαστών από τις Jaguar Land Rover και του ομίλου VW.  Πρόκειται για τον Joaquin Garcia που μετά από μια 6ετή θητεία στον όμιλο VW και άλλα πέντε χρόνια στη Skoda, πλέον  θα ηγείται του σχεδιαστικού κέντρου της Nio στο Μόναχο της Γερμανίας.

Joaquin Garcia

Advertisement
Advertisement

Εκεί θα βρει τον Alister Whelan που ενισχύει το έμψυχο δυναμικό της Nio, μετά από 21 χρόνια στη JLR. Αμφότεροι ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου και θα αναφέρονται στον επικεφαλής σχεδιασμού της μάρκας, Kris Tomasson.

Ο τελευταίος χαιρέτισε τις μεταγραφές λέγοντας πως «η πρόσληψη ανθρώπων με το διαμέτρημα, τη φήμη και τη δημιουργικότητα των Alister και Joaquin μου δίνουν τεράστια ικανοποίηση σχετικά με το που έχουμε καταφέρει να φτάσουμε μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

 Σημειώνεται ότι η πρόσληψη των δύο σχεδιαστών ακολουθεί εκείνη του πρώην designer των Volvo & Geely, Andreas Nilsson, που από περασμένο Ιούλιο είναι επικεφαλής του στούντιο σχεδιασμού της Nio στη Σαγκάη.

Alister Whelan

Οι Κινέζοι αντιγράφουν τους Νοτιοκορεάτες

Advertisement

Η απόφαση της Nio να ενισχυθεί με κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν είναι πρωτότυπη, δεδομένου ότι κάτι αντίστοιχο έπραξαν πρώτα οι Κορεάτες και συγκεκριμένα οι «αδελφές» KiaHyundai.

Με στόχο να αναβαθμίσουν την εικόνα των εταιρειών τους, και να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γηραιά Ήπειρο, οι Kia και Hyundai έριξαν τα δίχτυα τους στην ευρωπαϊκή αγορά, προσελκύοντας ανθρώπους με πλούσιο βιογραφικό και αδιαμφισβήτητες δεξιότητες.

Peter Schreyer

Advertisement

Ο χορός των μεταγραφών άνοιξε με… πολύ θόρυβο από την Kia το 2006, όταν «απέκτησε» τον Peter Schreyer, τον άνθρωπο πίσω από την εξωτερική εμφάνιση πολλών ξεχωριστών μοντέλων του VW Group, όπως τα VW Passat και Audi TT.

Ο Schreyer αναγέννησε τη σχεδιαστική γλώσσα της Kia, συμβάλλοντας σημαντικά στη σύγχρονη ανάπτυξη της μάρκας. Το 2012 επιβραβεύτηκε, οριζόμενος ένας από τους τρεις Προέδρους της Kia. Πρόκειται για τον πρώτο μη-Κορεάτη που ανέλαβε τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Ο Peter Schreyer έχει βάλει την υπογραφή του σε πολλά σημαντικά αυτοκίνητα της Kia όπως είναι το Sportage, το Rio, το Picanto και η οικογένεια Ceed.

Luc Donckerwolke

Advertisement

Από τον όμιλο VW «ψώνισε» και η Hyundai, αποκτώντας, το 2016, τον αστέρια του design, Luc Donckerwolke, που βρίσκεται πίσω από μερικά θρυλικά αυτοκίνητα όπως η Lamborghini Murcielago και η τρέχουσα Bentley Continental GT.

Ενίσχυσε καθοριστικά το τμήμα σχεδιασμού της Hyundai, εφαρμόζοντας τις γνώσεις κατά τη διαδικασία σχεδίασης των Hyundai Tucson, Genesis Essentia και Hyundai Prophecy, ενώ πριν από λίγους μήνες προήχθη σε Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων (COO), έχοντας παράλληλα τον τίτλο του επικεφαλής σχεδιασμού.

Η νέα θέση του επιτρέπει να περνά περισσότερο χρόνο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο  Hyundai Motor Europe’s Technical Center στο Rüsselsheim, της Γερμανίας.

Karim Habib

Μεγάλο κρότο έκανε και η μεταγραφή του Λιβανέζου σχεδιαστή Karim Habib που από το 2019 είναι στην Kia. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία έχοντας ηγηθεί του σχεδιασμού σε μεγάλα brands όπως είναι η Infiniti, και φυσικά ο όμιλος BMW και η Daimler.

Εκτελεί χρέη Ανώτερου Αντιπροέδρου και επικεφαλής του τμήματος Kia Design Center, και συντονίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μάρκας και των προϊόντων της. «Βάση» του είναι η παγκόσμια έδρα σχεδιασμού της Kia στην πόλη Namyang της Κορέας.

Η μεταγραφική λίστα με τις ηχηρότερες μετακινήσεις εμπεριέχει και έναν κορυφαίο μηχανικό. Πρόκειται για τον Albert Biermann που εντάχθηκε στους κόλπους του Hyundai Motor Group τον Απρίλιο του 2015, υπό τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Επικεφαλής Δοκιμών οχημάτων & Ανάπτυξης μοντέλων ισχυρών επιδόσεων (N Performance).

Τον Γενάρη του 2018 προήχθη σε Πρόεδρος του παραπάνω τμήματος, για να ανελιχθεί σε Πρόεδρος και Επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης στην Kia και τη Hyundai.

Επί πολλά χρόνια ήταν στο τιμόνι της BMW M, επιβλέποντας την εξέλιξη σπουδαίων μοντέλων όπως τα οι E46 M3 και E39 M5.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Kia Niro: Με τολμηρή σχεδίαση και σύγχρονες τεχνολογίες
Η ταχύτατη φόρτιση του νέου KIA EV6 (video)
Δοκιμή: Kia XCeed 1.5T 160 PS 48V 7DCT