Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Alpine A110 θα είναι κοντά μας για καιρό ακόμα (+video)

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Alpine A110 θα είναι κοντά μας για καιρό ακόμα (+video)

ΝΕΑ

Γιατί η Alpine A110 θα είναι κοντά μας για καιρό ακόμα (+video)

ΝΕΑ

Η αναβίωση της A110 χαροποίησε πολλούς «κάποιας ηλικίας» (sic). Η εμπορική πορεία τού μοντέλου χαροποίησε τα (κάθε ηλικίας) στελέχη τής επανασυσταθείσας Alpine.

Advertisement
Advertisement

Η Alpine, επανεμφανίστηκε ως εταιρεία το 2017, μαζί με την καινούρια A110. Η ομοιότητά της με το «αρχέτυπο» μοντέλο τού 1963 την έκανε να ξεχωρίζει αλλά και να ξυπνά μνήμες στους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Τα όποια προβλήματα υπερθέρμανσης του κινητήρα υπήρξαν κατά τη διάρκεια εξέλιξης αλλά και στα οχήματα προπαραγωγής ξεπεράστηκαν, αν και καθυστέρησαν για λίγο την επίσημη παρουσίασή της. Ωστόσο, η καινούργια A110 στάθηκε επάξια σε μια εποχή όπου η ζήτηση για sports cars στη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων ήταν μικρή, με την εξαίρεση της Porsche Cayman.

Advertisement
Advertisement

Από τον χρόνο της παρουσίασής της και μέχρι να μπούμε στη νέα δεκαετία, η A110 άρχισε να αυξάνει τις πωλήσεις της. Αυτό συνεχίστηκε και μετά το 2020, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία πωλήσεων που ανακοινώνει η Alpine. Το γεγονός ευχαρίστησε τα στελέχη της και πέρυσι η εταιρεία από τη Διέππη παρουσίασε και την A110 R, την ισχυρότερη και πιο σπορ έκδοση του μοντέλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Automotive News Europe, στην Alpine προτίθενται να διατηρήσουν στην παραγωγή και να διαθέτουν το αυτοκίνητο ως το 2026. Με αυτό τον τρόπο, αφενός θα ικανοποιήσουν τη ζήτηση γι’ αυτό και αφετέρου θα έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, αναπληρώνοντας τα χρήματα της επένδυσης που έκαναν για την εξέλιξη και παραγωγή της.

Advertisement

Ο Laurent Rossi, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την παρουσίαση της. Λογικό είναι να υπήρχε μια κάμψη, όμως οι πωλήσεις αυξάνονται». Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Alpine, πέρυσι πουλήθηκαν 3.546 μονάδες τής A110, αριθμός που ήταν αυξημένος κατά 33% συγκριτικά με αυτές του 2021. Το θετικό για την εταιρεία είναι ότι σχεδόν όλη η προγραμματισμένη παραγωγή τού 2023 έχει προπωληθεί ήδη, όπως είπε ο κ. Rossi.

Advertisement

Θυμίζουμε, ότι βάσει όσων έχει ανακοινώσει η γαλλική εταιρεία, η νέα γενιά τής A110, η οποία θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητη, θα παρουσιαστεί το 2026. Εάν η Alpine όντως διατηρήσει στην παραγωγή το παρόν μοντέλο μέχρι τότε, θα μιλάμε για ένα όχημα το οποίο θα έχει ηλικία σχεδόν δέκα ετών στο σύνολο της ύπαρξής του.

Η πρόθεση και η (κατά Κομισιόν) πραγματικότητα
Τα παραπάνω, αποτελούν την πρόθεση των στελεχών της γαλλικής εταιρείας. Ωστόσο, και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι υπολογίζουν «χωρίς τον ξενοδόχο», ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Advertisement

Από τις 6 Ιουλίου 2022 εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο «Κανονισμός για τη Γενική Ασφάλεια των Οχημάτων», όπως ονομάστηκε. Πρόκειται για το κανονιστικό κείμενο που ψήφισε η «Κομισιόν» [Κανονισμός (Ε.Ε.) 2019/214] το οποίο προσδιορίζει «τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά όσον αφορά τη γενική τους ασφάλεια και την προστασία των επιβατών των οχημάτων και του ευάλωτου χρήστη της οδού».

Σε αυτόν, μεταξύ άλλων, περιγράφεται ότι από τον Ιούλιο του 2024 τα καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει να διαθέτουν αισθητήρες και κάμερες που είναι απαραίτητα για την ενσωμάτωση στον εξοπλισμό τους νέων συστημάτων τα οποία θα προειδοποιούν τον οδηγό για ενδεχόμενη σύγκρουση με άλλο όχημα ή με άλλον χρήστη του δρόμου.

Η A110, καθότι δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν έξι χρόνια, δεν διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και είναι οικονομικά ασύμφορο για την Alpine να την προσαρμόσει στα νέα δεδομένα του απαιτούν «οι Βρυξέλλες».

Βεβαίως, στη γαλλική εταιρεία το γνωρίζουν αυτό και αναγνωρίζουν ότι η πρόθεσή τους να διατηρηθεί το αυτοκίνητο ως το 2026 ίσως να μην ευοδωθεί. Η εφαρμογή τού «Κανονισμού για τη Γενική Ασφάλεια των Οχημάτων» θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο αριθμός των χωρών στις οποίες θα επιτρέπεται να διατίθεται από τον Ιούλιο του 2024 και έπειτα. Έτσι, η Alpine θα πρέπει να την εξάγει και σε άλλα κράτη, εκτός Ευρώπης, για το χρονικό διάστημα από τότε έως το 2026.

Πάντως, ως ύστατη λύση σκέφτονται να κάνουν χρήση της δυνατότητας που δίνει ο Κανονισμός ο οποίος εξαιρεί από τις βασικές διατάξεις του εταιρείες οι οποίες έχουν μικρό ετήσιο όγκο παραγωγής και πουλούν λιγότερα από 1.500 οχήματα κατ’ έτος.

Ο Robert Bonetto, Αντιπρόεδρος στο Τμήμα Μηχανολογίας τής Alpine δήλωσε σχετικά: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εξαίρεση για να διατηρήσουμε τις πωλήσεις τής A110 στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τον Ιούλιο του 2026.

»Ελπίζουμε να αναπτύξουμε την παρουσία μας στην αγορά εκτός Ε.Ε., προκειμένου να εξάγουμε τα αυτοκίνητά μας και να διατηρήσουμε έναν όγκο παραγωγής που θα κάνει βιώσιμο το εργοστάσιό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η διασκεδαστική πλευρά της Alpine A110S (video)
Alpine: Πουλά μοντέλο της σε ψηφιακή μορφή (NFT)
Alpine A110 E-ternite: Το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο