Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο τέλος στους θερμικούς κινητήρες από το 2035;

Ελλάδα 11:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσημο τέλος στους θερμικούς κινητήρες από το 2035;

ΝΕΑ

Επίσημο τέλος στους θερμικούς κινητήρες από το 2035;

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως είναι έτοιμη να σφίξει ακόμα περισσότερο τη θηλιά, επισπεύδοντας την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Έτοιμη να εισηγηθεί την πώληση αποκλειστικά μηδενικών ρύπων αυτοκινήτων φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος ενός πρωτοφανούς σχεδίου ευθυγράμμισης της οικονομίας με πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ) θα απαιτήσει τη μείωση των ρύπων που εκπέμπουν τα καινούρια αυτοκίνητα κατά 65% από το 2030. Από το 2035 η Κομισιόν θα σφίξει περαιτέρω τη θηλιά, ζητώντας την πώληση αυτοκινήτων που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους.

Παράλληλα, η αυστηροποίηση των ορίων, θα συνοδευτεί και από επιπρόσθετα μέτρα για την παρακίνηση των κυβερνήσεων με φόντο την ανάπτυξη του δικτύου υποδομών φόρτισης, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα, απαράβατη προϋπόθεση για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ανά τουλάχιστον 60 χλμ. σε κάθε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο. Όσον αφορά τους σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο, θα πρέπει να υπάρχει ένας ανά 150 χλμ.

Η απανθρακοποίηση των μεταφορών θα αποτελεί μέρος μιας δεσμίδας μέτρων που θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα και θα σηματοδοτήσουν την εφαρμογή ενός ακόμα πιο απαιτητικού στόχου. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν επιδιώκει έως το 2030 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990. 

Advertisement

Όπως αναφέρεται, η Ευρώπη προσβλέπει να καταστεί η πρώτη μηδενικών ρύπων ήπειρος (έως το 2050), κάτι που απαιτεί την αναδιάρθρωση της οικονομίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για να επιτύχουμε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050, απαιτείται η κατάργηση των πωλήσεων αυτοκινήτων με θερμικό μοτέρ, το πολύ έως το 2035», ανέφερε ο Colin McKerracher, επικεφαλής ερευνών για τις μεταφορές, στο πλαίσιο δηλώσεων στο Bloomberg.

Οι νέοι στόχοι για τις εκπομπές ρύπων του στόλου αυτοκινήτων είναι κατά πολύ πιο αυστηροί από τους υφιστάμενους, οι οποίοι προσβλέπουν ποσοστιαία μείωση 37,5 μονάδων από το 2030. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, τα επιβατικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των συνολικών εκπομπών CO2 στην Ένωση.

Advertisement

Από τη μεριά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται πως συμμορφώνονται με τη στρατηγική της ΕΕ, προχωρώντας σε ταχεία διεύρυνση της γκάμας τους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.  Πρόσφατα ο όμιλος Stellantis ανακοίνωσε το στρατηγικό πλάνο εξηλεκτρισμού των εταιρειών του χαρτοφυλακίου, όταν η VW γνωστοποίησε πως από το 2035 θα σταματήσει να πουλά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Audi, που από το 2026 θα σταματήσει να παρουσιάζει νέα μοντέλα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
11.000 σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά φορτηγά έως το 2025
Ο Καναδάς βάζει τέλος στα θερμικά μοτέρ
Οι παγκόσμιοι ηγέτες εξετάζουν την κατάργηση των θερμικών μοτέρ

Advertisement