Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δύσκολο και το 2022 για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ελλάδα 16:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύσκολο και το 2022 για την αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Δύσκολο και το 2022 για την αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Η αγορά θα επανέλθει πλήρως μέσα στο 2023 εκτιμά το Center Automotive Research.

Advertisement
Advertisement

Η πανδημία τερμάτισε την πλεονάζουσα παραγωγή αυτοκινήτων μετά από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Ελλείψεις σε ημιαγωγούς, διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και έξαρση του κόστους πρώτων υλών οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην παραγωγή, με αποτέλεσμα πολύμηνες αναβολές στις παραδόσεις νέων οχημάτων στους καταναλωτές. «Η αγορά θα επανέλθει πλήρως μέσα στο 2023», εκτιμά σε πρόσφατα έκθεση ο ειδικός σε ζητήματα αυτοκινητοβιομηχανίας Φέρντιναντ Ντουντεχέφερ από το Center Automotive Research (CAR) του Ντούισμπουργκ.

Ενώ το 2019 πουλήθηκαν στην Γερμανία 3,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, το 2020, πρώτη χρόνια της πανδημίας, διατέθηκαν 2,9 εκατομμύρια. Το κέντρο έρευνας CAR τοποθετεί τις πωλήσεις φέτος σε μόλις 2,69 εκατομμύρια. Ο Φέρντιναντ Ντουντεχέφερ προβλέπει βελτίωση το 2022 με πωλήσεις άνω των 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Εκτιμά, ωστόσο ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις ελλείψεις μικροτσίπ, ενώ την ίδια στιγμή ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει νέα κύματα πανδημίας από νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Παράλληλα ο γερμανός ειδικός επισημαίνει ότι ο μέσος όρος κατοχής ενός αυτοκινήτου βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη Γερμανία και ξεπερνά πλέον την δεκαετία. Κατά συνέπεια υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τους καταναλωτές, εκτός βέβαια από την ηλεκτροκίνηση, να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, επισημαίνει η DW.

Advertisement
Advertisement

Κέρδη ρεκόρ παρά την κρίση

Μετά το δύσκολο 2020 το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφερε διακοπές στην παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή όμως αγορές όπως εκείνες στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Βραζιλία βρέθηκαν το εν λόγω διάστημα σε ανοδική τροχιά. «Για πρώτη φορά το 2021 πωλήθηκαν στην Ινδία περισσότερα αυτοκίνητα από τη Γερμανία», δηλώνει ο γερμανός ειδικός. Το ίδιο θα ισχύσει και το 2022 με την Ινδία να «κλέβει» οριακά την πρωτιά από την Γερμανία.

Το 2019, τη χρονιά προ πανδημίας, πωλήθηκαν στην παγκόσμια αγορά περίπου 80 εκατομμύρια καινούργια αυτοκίνητα. Το 2020 ο αριθμός τους μειώθηκε κατά περίπου 14%, φθάνοντας μόλις τα 68,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το κέντρο CAR, το 2021 θα πωληθούν 70,5 εκατομμύρια, ενώ για το 2022 προβλέπεται η πώληση 75,2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Ακόμα και το 2023 πάντως οι πωλήσεις δεν θα φθάσουν τα προ κρίσης επίπεδα. Η επιστροφή σε πωλήσεις επιπέδου 2019 προβλέπεται για το 2025.

Advertisement

Παρά την κρίση για την αυτοκινητοβιομηχανία υπήρχαν το 2021 και θετικές ειδήσεις. Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρίας EY, τα λειτουργικά κέρδη των 16 μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως έφθασαν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση 11%, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ.

Δυσοίωνες προβλέψεις ενόψει αύξησης κρουσμάτων και περιοριστικών μέτρων

Advertisement

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 16%, (αναλυτές υπολογίζουν ότι μόνο λόγω των ελλείψεων σε ημιαγωγούς, δεν κατασκευάστηκαν 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα) 13 κατασκευαστές πούλησαν λιγότερα οχήματα από ό,τι την περίοδο πέρυσι και οι 16 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν κατάτι περιορισμένο τζίρο, φθάνοντας τα 371 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές αύξησαν τα κέρδη τους, τοποθετώντας τα λιγοστά μικροτσίπ σε ακριβότερα μοντέλα που απέδωσαν περισσότερα κέρδη. Εκτός αυτού οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν χρειάστηκε να κάνουν εκπτώσεις από τη στιγμή που η ζήτηση για νέα οχήματα ξεπερνούσε κατά πολύ την προσφορά. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές κατάφεραν το 2021 να αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία τους με πρώτη και καλύτερη την αμερικανική Tesla.

Η εταιρία EY είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι οι στενωποί θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως. Σε ανάλυση αναφέρει ότι «η έξαρση κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες και τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να προκαλέσουν νέα προβλήματα στην παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες». Η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας πλήττει σε σημαντικό βαθμό την Κίνα. Στην μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο οι πωλήσεις μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 26%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τρομάζει η έλλειψη μαγνησίου
Πόσοι άνθρωποι απασχολούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία; Στην Ελλάδα;
Ποια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία πάνε δικαστήρια για τις ποτηροθήκες; – Τι συνέβη

Advertisement