Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Alfa Romeo: Επαναφέρει θρυλικά μοντέλα της;

Ελλάδα 9:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Alfa Romeo: Επαναφέρει θρυλικά μοντέλα της;

ΝΕΑ

Alfa Romeo: Επαναφέρει θρυλικά μοντέλα της;

ΝΕΑ

Οι Alfa Romeo GTV και Spider είναι μόλις δύο από τα εμβληματικά αυτοκίνητα της ιταλικής φίρμας που βρίσκονται στο επίκεντρο έντονης φημολογίας.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η γκάμα της Alfa Romeo αυτή τη στιγμή να προβάλλει φτωχή, απαρτιζόμενη από μόλις από δύο μοντέλα, σύντομα, όμως, αυτό θα αλλάξει: Εντός του επόμενου έτους αναμένεται να συστηθούμε με την πολυαναμενόμενη Alfa Romeo Tonale, για να ακολουθήσει ένα μικρό crossover υπό την κωδική ονομασία Palade, αλλά και η Brennero.

Με τον Jean-Philippe Imparato να έχει περάσει στο τιμόνι της σπορ ιταλικής φίρμας, ο δρόμος προς την αναγέννησή της έχει ήδη προλειανθεί. Στόχος του Γάλλου δεν είναι απλά ο απεγκλωβισμός της Alfa Romeo από τον οικονομικό βάλτο, αλλά να «εξελιχθεί σε μια παγκοσμίου βεληνεκούς premium μπράντα».

Ο δρόμος προς την επιτυχία περνά μέσα από τρεις διασταυρούμενους δρόμους:

Advertisement
Advertisement

– Τις «εξηλεκτρισμένες» πλατφόρμες του Stellantis Group που θα υποβοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση της μάρκας.
– Την εφαρμογή μιας νέας σχεδιαστικής προσέγγισης όπου το ρετρό θα «παντρεύεται» με το μοντέρνο.
– Την αναβίωση κάποιων θρυλικών μοντέλων της.

Τις κατευθύνσεις για τη χάραξη της νέας σχεδιαστικής γραμμής της θα δίνει (από την 1η Ιουλίου) ο Alejandro Mesonero-Romanos που επέδειξε πλούσιο έργο στις Seat και Cupra. Τα αυτοκίνητα, ωστόσο, που θα κληθούν να βιώσουν μια δεύτερη νιότη παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα και οι μόνες διαθέσιμες πληροφορίες έχουν τη μορφή φημών.

Alfa Romeo GTV

Advertisement

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alfa Romeo έχει αποδείξει πως έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα θρυλικά μοντέλα. Κατά τη θητεία του στην Peugeot κατέλαβε επίμονες προσπάθειες να αναστηλώσει το 504 Coupe, με το E-Legend. Και αν το τελευταίο δεν κατάφερε να μπει στη γραμμή συναρμολόγησης, με την ιταλική μάρκα ίσως τα πράγματα πάρουν διαφορετική τροπή. «Δεν αποτελεί δήλωση ή κάποιου είδους ανακοίνωση, αλλά δηλώνω πως έχω έντονο ενδιαφέρον για την GTV. Επίσης αγαπώ το Duetto», ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Imparato σε δημοφιλές αυτοκινητικό Μέσο, οι οποίες έμελλε να πυροδοτήσουν κύμα ενθουσιασμού στους απανταχού Alfisti.

Η ιδέα της αναβίωσης της GTV δεν είναι κάτι καινούριο. Η μεγάλη επιστροφή του πάλαι ποτέ δημοφιλούς σπορ κουπέ (1994-2005) – αυτή τη φορά – ως η διθέσια παραλλαγή της Giulia δεν απείχε πολύ από τη φάση της υλοποίησης. Δυστυχώς, όμως, δεν καρποφόρησε. Νέο δημοσίευμα, όμως, του Autocar αναφέρει πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η GTV θα επιστρέψει ως ένα αμιγώς ηλεκτρικό 4θυρο coupe που θα «πατά» στην πλατφόρμα της Giulia και θα διασταυρώσει τα ξίφη της με τις BMW i4 και το Tesla Model 3.

Alfa Romeo Spider

Advertisement

Δεδομένου ότι αποτελεί δηλωμένο οπαδό των κλασικών μοντέλων, δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν ο Imparato  ζητούσε την επαναφορά της Spider, που στην πρώτη της γενιά ήταν γνωστή ως “Duetto”. Μοναδική τροχοπέδη στην επιστράτευση της Spider συνιστά η παρακμάζουσα δημοφιλία των διθέσιων κάμπριο.

Alfa Romeo Mito

Μπορεί τα SUV να αποτελούν τους αδιαφιλονίκητους ηγέτες στον κόσμο της αυτοκίνησης,  τα 5θυρα hatchback, ωστόσο, αποδεικνύονται πολύ σκληρά για να πεθάνουν. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στα άτομα νεαρής ηλικίας που αναζητούν κάτι πιο σπορ και ευέλικτο.

Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό, φήμες αναφέρουν πως η επιστροφή του Mito είναι ένα σενάριο που έχει… πέσει στο τραπέζι. Για την εξέλιξή του, μάλιστα, δεν θα απαιτούνταν μεγάλες επενδύσεις, δεδομένου ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα STLA Small την οποία θα χρησιμοποιεί τόσο η Brennero όσο και η μελλοντική (2026) διάδοχος της Lancia Ypsilon.

Νέες Alfa Romeo Stevio και Giulia (2023/2024)

Με τη Giulia να πρωτοεμφανίζεται το 2016 και τη Stelvio το 2017, η παρουσίαση των νέων γενιών τους δεν θα αργήσει να έρθει, με ορίζοντα το διάστημα “τέλη 2023 – αρχές 2024”.  Αμφότερα θα εγκαταλείψουν την πλατφόρμα Giorgio μεταπηδώντας στη STLA Large που πέρα από τις συμβατικές εκδόσεις, θα επιτρέπει την ενσωμάτωση υβριδικής αλλά και 100% ηλεκτρικής τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται πως η Brennero αναμένεται το 2023, αφού πρώτα λανσαριστεί η Tonale. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε τη διάθεση της τελευταίος εντός του 2021, αλλά αυτή μετατέθηκε για το 2022 – κατόπιν εντολής του Διευθύνοντος Σύμβουλου της μάρκας, ο οποίος είχε… παράπονα από το plug-in υβριδικό της σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Aston Martin DBS Superleggera Volante VS Bentley Continental GT Convertible
Έτσι θα είναι η μελλοντική Alfa Romeo 6C Vision Gran Turismo
Touring Arese RH95: χειροποίητο supercar με καρδία από Ferrari