Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυστηρότερα crash tests εξέθεσαν την ασφάλεια των μικρών SUV (+video)

Ελλάδα 3:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυστηρότερα crash tests εξέθεσαν την ασφάλεια των μικρών SUV (+video)

ΝΕΑ

Αυστηρότερα crash tests εξέθεσαν την ασφάλεια των μικρών SUV (+video)

ΝΕΑ

Ο ανεξάρτητος αμερικανικός οργανισμός IIHS αυστηροποίησε τις δοκιμές πρόσκρουσης και αναδεικνύει τα «κενά» στην ασφάλεια των μικρών SUV.

Advertisement
Advertisement

Βαρύς είναι ο φόρος αίματος στις ασφάλτους του πλανήτη, παρά τις συλλογικές προσπάθειες για βελτίωση της οδικής ασφάλειας και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που έχει συλλέξει το αμερικανικό Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) , το 2019, το 23% των τροχαίων δυστυχημάτων προκλήθηκε από πλευρικές συγκρούσεις.

Με μακρά παράδοση στις δοκιμές πρόσκρουσης, ο IIHS ανακοίνωσε πως προχωρά σε ακόμα πιο αυστηρά τεστ σχετικά με τις πλευρικές συγκρούσεις ώστε να εξακριβώσει τους λόγους που ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Και ταυτόχρονα να παροτρύνει τους κατασκευαστές να ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια των μοντέλων τους.

Advertisement
Advertisement

Στις αναβαθμισμένες δοκιμές πρόσκρουσης το βάρος της παραμορφώσιμης μετωπικής επιφάνειας (εμποδίου) έχει αυξηθεί στα 1.896 κιλά (από 1.497 κιλά), όσα δηλαδή ζυγίζει ένα μεσαίου μεγέθους SUV. Παράλληλα, η δοκιμή πραγματοποιείται σε ταχύτητα 60 χλμ./ώρα (από 50 χλμ./ώρα). Πρόκειται για αλλαγές που συνεπάγονται δραματική αύξηση της ασκούμενης δύναμης στα υπό δοκιμή οχήματα, κατά 82%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ EURONCAP (+VIDEOS)

Διαφοροποιημένη είναι και η επιφάνεια του εμποδίου, ώστε η παραμόρφωσή του να παραπέμπει ακόμα περισσότερο στο μπροστινό μέρος ενός πραγματικού SUV ή pick-up. Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η ενίσχυση του βαθμού παραμόρφωσης κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι πολλά εξετασθένα μικρά SUV είχαν πολύ ανθεκτικές μεσαίες κολώνες (B-Pillars), οι οποίες άντεχαν στη σύγκρουση.

Advertisement

Ο οργανισμός μείωσε τον βαθμό ακαμψίας του εμποδίου, αυξάνοντας την παραμορφωσιμότητά του, ώστε να επιτραπεί η διείσδυσή του εντός της καμπίνας μέσω των πλευρικών θυρών.

Advertisement

Ο IIHS, λοιπόν, παροτρύνει τους κατασκευαστές να ενισχύσουν τα οριζόντια δοκάρια των πορτών, ώστε να αποτραπεί η διείσδυση του μπροστινού μέρος των οχημάτων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, απειλώντας το κεφάλι και τον κορμό των επιβατών.

Σημειώνεται ότι στα πρώτα αναβαθμισμένα τεστ συμπεριλήφθηκαν 20 μικρά SUV, με τον οργανισμό να επισημαίνει πως μόλις ένα κατάφερε να διαπρέψει.

«Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος στον οποίο οφείλεται ο μεγάλος αριθμός θανάτων από πλευρικές συγκρούσεις. Αλλά τα αποτελέσματά μας (σ.σ. από τα τεστ) παρέχουν ένα πολύ καλό “οδικό χάρτη” για τις αναβαθμίσεις που πρέπει να γίνουν στα αυτοκίνητα, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές», επισημαίνει ο IIHS.

Advertisement

Όπως είναι κατανοητό, οι τροποποιήσεις στα κριτήρια αξιολόγησης των μοντέλων στην ΗΠΑ δεν περνούν απαρατήρητες από τον ευρωπαϊκό EuroNCAP, που δεν αποκλείεται να προχωρήσει και αυτός -με τη σειρά του- σε περαιτέρω αυστηροποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
SEAT Leon: Διάκριση 5 αστέρων σε crash test (video)
Renault Captur PHEV: Αρίστευσε σε crash test (video)
Crash tests: Η Tesla σμπαραλιάζει τα αυτοκίνητά της (+video)