Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Horner: Ο Toto επηρέαζε συνεχώς τους αγωνοδίκες (+video)

Ελλάδα 18:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Horner: Ο Toto επηρέαζε συνεχώς τους αγωνοδίκες (+video)

FORMULA 1

Horner: Ο Toto επηρέαζε συνεχώς τους αγωνοδίκες (+video)

FORMULA 1

Για όλους και για όλα μίλησε Christian Horner στον Tom Clarkson για το Beyond the Grid της F1. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και αναφορά στον Toto Wolff.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα ο Βρετανός αναφέρθηκε στην κόντρα του με τον επικεφαλής της Mercedes κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής περσινής σεζόν. “Ήμουν από τους υπέρμαχους της αναμετάδοσης των συνομιλιών μεταξύ ομάδων και race control. Θεωρούσα ότι το κοινό έπρεπε να γνωρίζει”.

“Όμως στην Βαρκελώνη άκουσα τον Toto να μιλάει απευθείας στον “Mickey” (σ.σ. εννοεί τον Michael Masi) και σκέφτηκα ότι αυτό ήταν παράξενο. Εγώ δεν μιλούσα ποτέ απευθείας με τον Masi κατά την διάρκεια των αγώνων“. Η κόντρα των δύο αφεντικών συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Highlights της ήταν ασφαλώς τα περιστατικά σε Silverstone και Yas Marina.

Advertisement
Advertisement

Στην Μεγάλη Βρετανία ο Hamilton είχε βγάλει εκτός αγώνα τον Verstappen στην Copse. “Εκεί, η κατάσταση οξύνθηκε” θυμάται ο Horner. “Και πάλι άκουγα πολλές συζητήσεις μεταξύ τους έπειτα από την σύγκρουση. Κάποια στιγμή ο Toto του είχε στείλει και ένα e-mail, πριν ανέβει στο race control. Οπότε λέω, αυτό ήταν. Ανεβαίνω κι εγώ“.

Εκεί οι επικεφαλής των Red Bull και Mercedes είχαν έντονο διαπληκτισμό για το αν θα έπρεπε οι αγωνοδίκες να επιβάλλουν ποινή στον Hamilton. “Πιστεύω ότι οι επικεφαλής δεν πρέπει να μιλάνε απευθείας με τον αλυτάρχη. Όμως, καθώς η μάχη γινόταν πιο έντονη στη διάρκεια της σεζόν η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο“.

Το φινάλε στο Άμπου Ντάμπι

Advertisement

“Το αποκορύφωμα ήταν στο Άμπου Ντάμπι” σημειώνει ο Horner. “Σε διάφορα σημεία του αγώνα ο Toto παρέμβαινε στην ενδοεπικοινωνία με το race control. Την μία δεν ήθελε αυτοκίνητο ασφαλείας (σ.σ. στην εγκατάλειψη Giovinazzi) την άλλη ήθελε κάτι άλλο. Προσπαθούσε συνεχώς να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα“.

Ο Horner δήλωσε ότι ήταν αναγκασμένος να μπει και εκείνος σε αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι. “Δεν μπορούσα να μην προστατέψω την ομάδα. Να αφήσω μόνο τον Toto να ζητάει πράγματα συνεχώς από τους αγωνοδίκες“. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η επικοινωνία των δύο αφεντικών με τον Masi καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα.

Advertisement

Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν το ατύχημα του Latifi. Το Safety Car ήταν αναπόφευκτο. Το μόνο λάθος που έκανε ο Masi ήταν να μην αφήσει και τα δύο άλλα αυτοκίνητα να περάσουν το Safety Car. Και να το έκανε, όμως, τίποτε δεν θα άλλαζε”. Ο Horner πιστεύει ότι ο Verstappen ήταν ο καλύτερος οδηγός το 2021 και δικαίως κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα.

O Hamilton ποτέ δεν αναγνώρισε την αξία του Verstappen

Πιστεύω ότι ο Verstappen κατάφερε να αποσυντονίσει τον Hamilton. Μερικά από τα προσπεράσματα που έκανε ήταν απίστευτα. Και φαινόταν ότι ο Lewis είχε αρχίσει να αναστατώνεται. Όπως στο Sprint Race του Silverstone. Ο Lewis είχε αρχίσει να απελπίζεται” δήλωσε ο Horner.

Advertisement

Ο Max μπορεί να σεβόταν τον Lewis αλλά δεν τον φοβήθηκε ποτέ. Απολάμβανε να τον ανταγωνίζεται και στο τέλος πίστεψε ότι μπορεί να τον κερδίσει. Και είναι αυτή η πίστη που φάνηκε στο τέλος στην οδήγησή του” παρατήρησε ο επικεφαλής της Red Bull.

Πιστεύει δε, ότι η κόντρα που έχει ο Verstappen με τον Leclerc είναι διαφορετική. “Οι μάχες τους φέτος ήταν φανταστικές. Όμως, βλέπεις ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Αγωνίζονται μαζί από παιδιά. Δεν ήταν το ίδιο με τον Hamilton. Δεν θυμάμαι ποτέ τον Lewis να αναγνωρίζει την αξία του Max“.

Για την Red Bull Powertrains

Η Red Bull φαίνεται αποφασισμένη να φτιάξει την δική της μονάδα ισχύος από το 2026. Για τον λόγο αυτόν έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Powertrains (RBPT) την οποίαν έχει στελεχώσει και με πολύπειρους μηχανικούς. “Γιατί να μην μπορούμε να φτιάξουμε μία ανταγωνιστική μονάδα ισχύος;” αναρωτιέται ο Βρετανός.

Για τον Horner τα πλεονεκτήματα της κατασκευής σασί και PU από την ομάδα είναι πολύ σημαντικά. “Έτσι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται να συμβιβαζόμαστε σε μια σειρά από θέματα”. Επιπλέον, ο Horner πιστεύει ότι το budget cap έχει παίξει ρόλο στην κατεύθυνση που έχει πάρει η ομάδα σχετικά με τις PU.

“Νομίζω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο” πιστεύει ο Horner. “Είναι μια απόφαση η οποία πάρθηκε συλλογικά από όλους μας και σκοπεύουμε να την εφαρμόσουμε”. Ο Horner, ωστόσο, δεν αποκλείει εντελώς την συνεργασία της Red Bull μελλοντικά με κάποιον μεγάλο κατασκευαστή. Εάν, φυσικά, η συνεργασία αυτή εξασφαλίσει στην ομάδα μακροπρόθεσμα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Αυτό είναι το πιο καυτό grid της σεζόν
Ferrari: Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη πλήρως τα μονοθέσια του 2022
Tsunoda: Παραμένει στην AlphaTauri το 2023