FORMULA 1

Φερστάπεν-Red Bull: Μία ιστορική σεζόν! (+video)

Ελλάδα 12:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φερστάπεν-Red Bull: Μία ιστορική σεζόν! (+video)

FORMULA 1

Φερστάπεν-Red Bull: Μία ιστορική σεζόν! (+video)

FORMULA 1

Η Red Bull και ο Μαξ Φερστάπεν τελείωσαν την χρονιά όπως την είχαν ξεκινήσει. Κυριαρχώντας. Η σεζόν των δύο ήταν γεμάτη ρεκόρ, πολλά από τα οποία ίσως δεν σπάσουν ποτέ.

Advertisement
Advertisement

Εκτός, φυσικά, εάν ο ίδιος συνδυασμός επιφυλάσσει κάποια δυσάρεστη έκπληξη για τους αντιπάλους του τις επόμενες δύο χρονιές.

Βλέπετε, η αυστριακή ομάδα έχει αφήσει μίλια πίσω τον ανταγωνισμό στην εποχή των κανονισμών του 2022. Μπορεί αυτό να μην ήταν εμφανές στην αρχή της προηγούμενης σεζόν. Ωστόσο έπειτα από το γαλλικό GP του 2022 η Red Bull έχει -κυριολεκτικά- δώσει νέο νόημα στην λέξη «κυριαρχία».

Advertisement
Advertisement

Οι πρωταθλητές των δύο τελευταίων ετών έχουν κερδίσει 31 από τους 33 αγώνες! Μόνο ο Ράσελ στην Βραζιλία πέρσι και ο Σάινθ στην Σιγκαπούρη φέτος έχουν κατορθώσει να σπάσουν την… μπλε μονοτονία. Από αυτές τις 31 νίκες οι 28 ήταν του Φερστάπεν (στην Yas marina ξεπέρασε και τον Φέτελ με 54 νίκες καριέρας) και μόλις 3 του Πέρεζ. Ας δούμε, όμως, το who is who των φετινών πρωταθλητών αναλυτικά.

Οι οδηγοί

Τυπικά μία ομάδα έχει δύο μονοθέσια κάθε χρονιά, ένα για κάθε οδηγό της. Ωστόσο στην περίπτωση της Red Bull και ένα μονοθέσιο θα ήταν αρκετό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κατασκευαστών! Αρκεί να το οδηγούσε ο Μαξ Φερστάπεν. Τα επιτέυγματα του:

  • Υψηλότερο ποσοστό νικών στη σεζόν με 86,36%
  • Περισσότερες νίκες σε μία σεζόν με 19
  • Περισσότεροι βαθμοί σε μία σεζόν με 575
  • Περισσότερες συνεχόμενες νίκες με 10
  • Περισσότερα podiums στη σεζόν με 21
  • Περισσότεροι γύροι στην πρωτοπορία μέσα στη σεζόν με 1.003 (75,70% επίσης ρεκόρ, ενώ είναι και ο μόνος που έχει αγγίξει τον… μαγικό αριθμό 1.000)
  • Περισσότερες νίκες από την pole σε μια σεζόν με 12 
  • Μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου στη βαθμολογία με 290 βαθμούς
  • Περισσότεροι συνεχόμενοι αγώνες στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος με 22
  • Περισσότεροι συνεχόμενοι τερματισμοί στους βαθμούς με 22
  • Περισσότεροι συνεχόμενοι τερματισμοί στις δύο πρώτες θέσεις με 14
  • Περισσότερα χατ-τρικ (pole, νίκη, ταχύτερος γύρος) σε μια σεζόν με 6
  • Περισσότερα pit-stops από τον νικητή ενός αγώνα με 6 στην Ολλανδία (ισοφάρισε τον Μπάτον στον Καναδά του 2011)
  • Ο μόνος οδηγός που κέρδισε 3 φορές στην ίδια χώρα μέσα σε μια σεζόν (ΗΠΑ)

Σας έπιασε ίλιγγος; Δεν είστε οι μόνοι! Το ίδιο συνέβη και με τον ανταγωνισμό -εσωτερικό και εξωτερικό- του Φερστάπεν φέτος. Αρκεί να σημειώσουμε ότι οι βαθμοί που συγκέντρωσε ο Ολλανδός ήταν αρκετοί ώστε η Red Bull να κατακτήσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών με άνεση!

Advertisement

Φυσικά ο Μαξ παρέμεινε ο γνωστός σε όλους μας ανελέητος racer, όποτε κάποιος ανταγωνιστής τολμούσε να… αμφισβητήσει την κυριαρχία του. Εκείνος που κατάφερε να τον κερδίσει περισσότερο φέτος ήταν ο οδηγός της άλλης RB19, Σέρχιο Πέρεζ.

Advertisement

Ωστόσο η χρονιά του Τσέκο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη. Βλέπετε, ο Μεξικανός επικράτησε μόλις 2 φορές του Φερστάπεν σε αγώνα. Σε όλα τα υπόλοιπα GP επισκιάστηκε πλήρως από τον Ολλανδό.

Το μονοθέσιο

Η RB19 έκανε τον τελευταίο της αγώνα στο Άμπου Ντάμπι και πέρασε στην ιστορία ως το πιο επιτυχημένο μονοθέσιο στην ιστορία του σπορ. Αναμφίβολα ήταν και ένα από τα πιο κυρίαρχα. Ωστόσο ήθελε… ειδικό χειρισμό ώστε να φτάσει στο 100% του δυναμικού της.

Αυτό φέτος το κατάφερε μόνο ο Φερστάπεν. Ο Ολλανδός ήταν αχτύπητος, ιδίως στους αγώνες, χάρη στην τέλεια διαχείριση των Pirelli αλλά και στην εκπληκτική ισορροπία της RB19.

Η φετινή Red Bull είχε ένα μικρό μειονέκτημα στο να φέρνει γρήγορα τα ελαστικά σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό γινόταν περισσότερο εμφανές στις κατατακτήριες. Ωστόσο τις περισσότερες φορές η οδηγική υπεροχή του Φερστάπεν μασκάρευε αυτήν την αδυναμία.

Στους αγώνες, φυσικά, η RB19 ήταν οδοστρωτήρας. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε κατέστησε αδιάφορη την θέση εκκίνησης. Ο Άντριαν Νιούι και η ομάδα του μας χάρισαν ένα ακόμη αριστούργημα, το οποίο θα μνημονεύεται για χρόνια.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την εξέλιξη της RB19 μέσα στη σεζόν η οποία -υποτίθεται- έγινε προς όφελος του Φερστάπεν. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, όμως, αυτές είναι φθηνές δικαιολογίες. Απλώς ο Φερστάπεν είναι διαφορετικού επιπέδου οδηγός.

Η ομάδα

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην γράψουμε και μερικά λόγια για την Red Bull. Μία ομάδα η οποία εδώ και χρόνια διδάσκει τον σωστό τρόπο λειτουργίας ενός οργανισμού στην F1. Όταν αναλογιστεί κανείς τα ονόματα εναντίον των οποίων τρέχει η Red Bull, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να κερδίζει και μάλιστα με τέτοια συχνότητα.

Ωστόσο εάν δούμε προσεκτικά τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά της ομάδας, θα λυθούν άμεσα πολλές απορίες. Ο Κρίστιαν Χόρνερ είναι ένας εκ των κορυφαίων managers στην ιστορία του σπορ. Μπορεί να μην είναι συμπαθής σε όλους εκτός ομάδας. Όμως δεν είναι αυτή η δουλειά του.

Δουλειά του Χόρνερ είναι να μάχεται για τα συμφέροντα της ομάδας του κρατώντας παράλληλα εσωτερικές ισορροπίες. Και αυτό το κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο παρόν grid.

Για τον Άντριαν Νιούι έχουμε γράψει, πολλές φορές. Εξάλλου η πορεία του στην F1 μιλάει από μόνη της για τις ικανότητες του Βρετανού. Όμως η ομάδα έχει άψογη οργάνωση σε κάθε πτυχή της. Από την στρατηγική, τα pit-stops μέχρι και το εμπορικό τμήμα, η Red Bull είναι αυτή τη στιγμή ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η F1.

Πότε θα σταματήσει αυτή η ξέφρενη πορεία των ταύρων; Χωρίς μία ριζική αλλαγή κανονισμών δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Μπορεί οι υπόλοιπες ομάδες να πλησιάσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια την Red Bull. Αλλά η αυστριακή ομάδα θα βρίσκει, λογικά, έναν τρόπο να επικρατεί στο τέλος. Εύκολα ή δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χάμιλτον: Ο Χόρνερ μου έστειλε πρώτος μήνυμα!
F1 GP Άμπου Ντάμπι: Η τελευταία pole της χρονιάς στον Φερστάπεν
Φερστάπεν: Πώς κέρδισε τον Λεκλέρ για την pole (+video)