Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Υπέρβαση του cost cap από την Red Bull για το 2021

Ελλάδα 15:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Υπέρβαση του cost cap από την Red Bull για το 2021

FORMULA 1

F1: Υπέρβαση του cost cap από την Red Bull για το 2021

FORMULA 1

Η επιτροπή της FIA για το cost cap δημοσιοποίησε χθες τα ευρήματα του ελέγχου για την σεζόν του 2021. Σύμφωνα με αυτά οι φήμες για υπερβάσεις των Red Bull και Aston Martin επιβεβαιώνονται.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα η επιτροπή χαρακτηρίζει την υπέρβαση της Red Bull ως “μικρή” ενώ η Aston Martin υπέπεσε σε διαδικαστικά λάθη. Επτά άλλες ομάδες πήραν πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Εκκρεμεί εκείνο της WIlliams λόγω του προστίμου που που είχε επιβληθεί στην ομάδα νωρίτερα στη σεζόν. Η αιτία ήταν η καθυστερημένη υποβολή των οικονομικών της στοιχείων. Η ομοσπονδία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις ποινές  για τις Red Bull και Aston Martin. Το θέμα αναμένεται να παραμείνει στην επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζουμε ότι οι ομάδες είχαν στην διάθεσή τους 147,5 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και εξέλιξη των μονοθέσιων του 2021. Από το ποσό αυτό εξαιρούνταν οι αμοιβές των οδηγών και των τριών υψηλότερα ιστάμενων στελεχών, έξοδα marketing και φιλοξενίας, ταξιδιωτικά έξοδα και προγράμματα ιστορικής φύσεως.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής έχει ως εξής: “Η ενδελεχής έρευνα των στοιχείων του πρώτου έτους εφαρμογής των οικονομικών κανονισμών ολοκληρώθηκε με την πλήρη συνεργασία των εμπλεκομένων. Η FIA σημειώνει πώς σε κάθε στάδιο του ελέγχου όλες οι πλευρές ενήργησαν καλή τη πίστει, συνεργαζόμενες πλήρως”.

Advertisement

Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του cost cap, η επιτροπή αρκέστηκε στα στοιχεία που παρείχαν οι ομάδες. Δεν διεξήχθη κάποιος επιπλέον επίσημος έλεγχος από την επιτροπή. Ολοκληρώνει δε σημειώνοντας: “Η επιτροπή της FIA για το cost cap θα αποφασίσει πλέον για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις των Red Bull και Aston Martin. Οι όποιες επιπλέον πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς”.

Πιθανές τιμωρίες και πολιτικά παιχνίδια

Ο χαρακτηρισμός της υπέρβασης Red Bull ως “μικρής” σημαίνει ότι η ομάδα ξόδεψε εντός του 5% πλέον του αρχικού ποσού. Κατά συνέπεια η όποια ποινή της επιβληθεί θα είναι μάλλον οικονομικής φύσεως και δεν θα υπάρξει κάποια αφαίρεση βαθμών.

Advertisement

Βέβαια, οι υπόλοιπες ομάδες -Ferrari και Mercedes κυρίως- πιέζουν για την επιβολή μιας πιο αυστηρής ποινής. Ισχυρίζονται ότι το πλεονέκτημα που εξασφάλισε η Red Bull δεν περιορίζεται στο 2021 αλλά εκτείνεται και στις δύο επόμενες σεζόν.

Προφανώς οι δύο άλλες μεγάλες ομάδες αποσκοπούν σε μείωση του budget της RB τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν. Ή στην μείωση του χρόνου που θα μπορεί να διαθέσει η Red Bull για την εξέλιξη του μονοθέσιου της.

Advertisement

Καθώς πρόκειται για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του cost cap, δεν υπάρχει προηγούμενο στο είδος της ποινής που επιβάλλεται για τέτοιες υπερβάσεις. Κατά συνέπεια οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν πολλά για το μέλλον του εγχειρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ιαπωνίας: Το σικέιν που έκρινε την pole (+video)
F1 GP Ιαπωνίας: Max Verstappen, δις παγκόσμιος πρωταθλητής (+video)
Αφιέρωμα Max Verstappen: Όλα στο μάξιμουμ! (+video)