Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Σε άλλο επίπεδο (+video)

Ελλάδα 19:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Σε άλλο επίπεδο (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Σε άλλο επίπεδο (+video)

FORMULA 1

Αυτό θα ήταν ένα πρωτάθλημα με μεγάλη αγωνία και πολλούς διαφορετικούς νικητές μέχρι στιγμής. Εάν, φυσικά, ο Μαξ Φερστάπεν δεν οδηγούσε την RB19.

Advertisement
Advertisement

Βάλτε τον καλύτερο οδηγό στο καλύτερο μονοθέσιο και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Επιδόσεις σε άλλο επίπεδο οι οποίες ξεπερνούν τα στενά όρια του τρέχοντος πρωταθλήματος.

Είναι προφανές ότι εδώ και αρκετό καιρό ο Μαξ δεν αγωνίζεται εναντίον των υπόλοιπων 19 οδηγών αλλά εναντίον των ρεκόρ του σπορ. Η μέχρι στιγμής κυριαρχία του Ολλανδού είναι τέτοια ώστε και χωρίς τους βαθμούς του Πέρεζ η Red Bull θα ήταν ακόμη πρώτη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών!

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Οι Μίχαελ Σουμάχερ και Λιούις Χάμιλτον γνωρίζουν περισσότερα επί του θέματος. Βέβαια, αρκετοί φίλοι της F1 αναπολούν την σεζόν του 2021 και τις συγκλονιστικές μάχες των Φερστάπεν-Χάμιλτον σχεδόν σε κάθε αγώνα. Πιστεύουν ότι το φετινό σενάριο είναι ιδιαίτερα βαρετό.

Advertisement

Ωστόσο πρέπει να διαφωνήσουμε με μία τέτοια θεώρηση της σεζόν. Βλέπετε παρά τις αλλαγές που έχει κάνει η Liberty η ουσία της F1 δεν έχει αλλάξει. Και αυτή έχει να κάνει με την μεγιστοποίηση κάθε παραμέτρου από την ομάδα και τον οδηγό σε κάθε αγώνα. Ή αλλιώς στο DNA της F1 το κυνήγι της τελειότητας κατέχει πιο σημαντική θέση από τα αλλεπάλληλα προσπεράσματα και τις… στούκες.

Advertisement

Αυτά έρχονται περισσότερο ως αποτελέσματα του φρενήρους ανταγωνισμού και όχι επειδή το σπορ είναι φτιαγμένο για αυτά. Εξάλλου αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα είναι που προσδίδει μεγαλύτερη αξία σε ένα προσπέρασμα στην F1 από ότι στα IndyCar ή στα NASCAR. Εν ολίγοις η σπανιότητα αυτών των στιγμών τις καθιστά και πολύ ξεχωριστές.

Μαξ εναντίον… Λαμπιάζε

Στα του Βελγίου, τώρα, ο Φερστάπεν ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί πριν καν αρχίσει το τριήμερο. Σε ένα GP στο οποίο οι καιρικές συνθήκες και η κατάταξη στο grid ήταν κάθε μέρα διαφορετικές, μία ήταν η σταθερά. Και αυτή άκουγε στο όνομα Μαξ Φερστάπεν.

Advertisement

Στις κατατακτήριες της Παρασκευής κατάφερε να ολοκληρώσει έναν γύρο που οι υπόλοιποι -μεταξύ αυτών και ο Πέρεζ- μόνο να φανταστούν μπορούσαν. Όχι, όμως, πριν καρδιοχτυπήσει στο τέλος του Q2, όπου πήρε κατάταξη μόλις στην 10η θέση.

Φυσικά αυτό δεν είχε αρέσει και πολύ στον συχνά ευέξαπτο Ολλανδό. Και όπως συμβαίνει συχνά εκείνος που τα… άκουσε ήταν ο μηχανικός του, Τζιανπιέρο Λαμπιάζε. Ωστόσο ο Λαμπιάζε είναι αρκετά μεγάλος, αρκετά έμπειρος και αρκετά… εγωιστής ώστε να μην αφήνει αναπάντητα τα σχόλια του Μαξ.

«Εντάξει και όταν η πίστα θα ήταν 2 δευτερόλεπτα ταχύτερη στον τελευταίο σου γύρο και εσύ δεν θα είχε ενέργεια στην μπαταρία, πώς θα σου φαινόταν;» ήταν η απάντηση του Βρετανού στον εκνευρισμένο με την 10η θέση Μαξ, ο οποίος θεωρούσε ότι έπρεπε να έχουν άλλη στρατηγική στο Q2. «Πες μου, όμως, τις θες να κάνουμε στο Q3 και θα το κάνουμε. Ελαστικά, καύσιμα, εκτέλεση προετοιμασίας» ήταν η ξεκαρδιστική συνέχεια από τον Λαμπιάζε.

Η δυναμική Λαμπιάζε-Φερστάπεν θυμίζει εκείνη δύο αδερφών που βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Μπορεί να έχουν κοινό στόχο αλλά και γνωρίζουν ο ένας τον άλλον τόσο καλά ώστε δεν υπάρχει φίλτρο στις μεταξύ τους συνομιλίες. Εντούτοις οι δυο τους είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί.

Στον αγώνα ο Μαξ ήθελε να κάνει και τρίτο pit-stop -όπως στην Αυστρία- για να διασφαλίσει και τον ταχύτερο γύρο. Ο Λαμπιάζε του το αρνήθηκε και τελικά ο Χάμιλτον στο τελευταίο του πέρασμα πήρε τον έναν επιπλέον βαθμό από τον Ολλανδό. Την επόμενη φορά, ο Μαξ μάλλον δεν θα δεχτεί τόσο εύκολα το… απαγορευτικό του Τζιανπιέρο!

Η βελτίωση δεν είναι αρκετή

Κάπως έτσι κυλούσε η ζωή στον πλανήτη Red Bull κατά το τριήμερο του Βελγίου. Η δεύτερη θέση του Πέρεζ ήταν απλώς ένα μπόνους για εκείνους. Όχι ότι ο Μεξικανός μπόρεσε να προβληματίσει στο ελάχιστο τον Φερστάπεν. Η διαφορά τους ήταν τόσο εμφανής ώστε ακόμη και κάνοντας οικονομία στα ελαστικά του, ο Μαξ ήταν σχεδόν επτά δέκατα ταχύτερος του Τσέκο ανά γύρο!

Για τις υπόλοιπες ομάδες του grid, υπήρχαν ανά περιπτώσεις ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια σε διαφορετικά σημεία του τριημέρου. Όπως ο ρυθμός των McLaren την Παρασκευή και το Σάββατο. Ή το πολύ καλό GP που είχε ο Λεκλέρ την Κυριακή και η 5η θέση του Αλόνσο.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε ως μικρά θετικά βήματα για την κάθε ομάδα, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα είχε κάποιο πραγματικό νόημα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία τόσο καλοκουρδισμένη μηχανή όπως εκείνη των Red Bull-Φερστάπεν, τα μικρά βήματα δεν αρκούν. Πρέπει να γίνουν άλματα.

Και για φέτος καμία από τις υπόλοιπες ομάδες δεν δείχνει ικανή να κάνει το άλμα που θα την φέρει στο ίδιο επίπεδο με την Red Bull. Ίσως το 2024. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε φέτος είναι να θαυμάζουμε σε κάθε αγώνα το σόου του Μαξ Φερστάπεν. Πόσο συχνά, άλλωστε, γινόμαστε μάρτυρες της τελειότητας; Όχι μόνο στην F1, αλλά και στη ζωή γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος οι Σάφναουερ και Περμέιν από την Alpine!
F1 GP Βελγίου: Οι κρίσιμες στροφές (+video)
F1 GP Βελγίου: Όλα Red Bull!