Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Προεπισκόπηση (+video)

Ελλάδα 8:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Σιγκαπούρης: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

Ο 14ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος διεξάγεται στο ιδιαίτερο σιρκουί πόλης της Marina Bay στην Σιγκαπούρη.

Advertisement
Advertisement

Σε ένα από τα πιο ιδιόμορφα σιρκουί της σεζόν ο Μαξ Φερστάπεν θα προσπαθήσει να παρατείνει το σερί του που έχει ξεκινήσει από το Μαϊάμι στις αρχές Μαΐου.

Ο Ολλανδός δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Σιγκαπούρη και σίγουρα θα θέλει φέτος να σπάσει αυτήν την αρνητική παράδοση. Εντούτοις αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο ενδεχομένως. Καταρχάς ο teammate του -και περσινός νικητής- Πέρεζ είναι παραδοσιακά πολύ δυνατός σε τέτοιου είδους διαδρομές. Επιπλέον, δύο ομάδες θα είναι αρκετά κοντά στην Red Bull κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Advertisement
Advertisement

Αυτές δεν είναι άλλες από τις Mercedes και Aston Martin. Τα μονοθέσια και των δύο απέδωσαν περίφημα φέτος σε διαδρομές οι υψηλού αεροδυναμικού φορτίου. Κατά συνέπεια οι Ράσελ-Χάμιλτον αλλά και ο Αλόνσο συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να σπάσουν το σερί της Red Bull.

Advertisement

Λίγο πιο πίσω θα πρέπει να περιμένουμε τις McLaren -η οποία θα έχει νέο χρωματισμό για τους επόμενους δύο αγώνες- και Ferrari. Η Scuderia μετά από την εξαιρετική εμφάνιση της Monza θα θέλει να δοκιμάσει εάν οι αλλαγές στην SF-23 δουλέψουν επιτέλους και σε μία από τις πιο αργές πίστες του πρωταθλήματος. Τέλος, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν στεγνό τριήμερο με μικρές πιθανότητες βροχόπτωσης την Κυριακή.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Advertisement

Η πίστα της Σιγκαπούρης φιλοξενεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους αγώνες της σεζόν. Το μόνο, ίσως, Grand Prix του πρωταθλήματος στο οποίο, πέραν της ταχύτητας, έχει ακόμη σημασία η αντοχή οδηγών και μηχανών. Η ανηλεής φύση της αριστερόστροφης διαδρομής των 4,940 km πλαισιώνεται από την υψηλή υγρασία και την ασυνήθιστη ώρα διεξαγωγής για να μας χαρίσουν τον δυσκολότερο, ίσως, αγώνα του προγράμματος.

Η πρόκληση είναι επιπέδου Μονακό με τη διαφορά ότι οι ταχύτητες είναι αρκετά υψηλότερες. Οι πολλές ανωμαλίες του οδοστρώματος αναγκάζουν τους οδηγούς να δίνουν μάχη σε κάθε γύρο ακόμη και για να παραμείνουν στη θέση τους εντός του κόκπιτ.

Advertisement

Επιπλέον, σε αντίθεση με το Μονακό, οι οδηγοί καλύπτουν ολόκληρη την απόσταση ενός Grand Prix (306,28km) κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα της χρονιάς. Συνεπώς, απαιτείται μέγιστη δυνατή αυτοσυγκέντρωση για όποιον θέλει να δει την καρό σημαία.

Η πιθανότητα για τον νικητή, ακόμη και στο στεγνό, να μην συμπληρώσει τους 62 γύρους του αγώνα εντός του χρονικού ορίου των 2 ωρών είναι απολύτως υπαρκτή! Οι δύο ζώνες DRS είναι στην κεντρική ευθεία και στην καμπή που οδηγεί από την 5 στην 7.

Η πίστα της Marina Bay θα έχει αλλαγές για φέτος. Ο τρίτος τομέας θα είναι πολύ πιο γρήγορος καθώς θα απουσιάζουν οι κλειστές στροφές 16 έως 19 της παλιάς διαδρομής. Στη θέση τους θα είναι μία αρκετά μεγάλη ευθεία η οποία οδηγεί στο τελευταίο σικέιν της πίστας.

Οι αλλαγές αυτές έγιναν ώστε να μειωθεί η καταπόνηση σε φρένα και ελαστικά κατά τη διάρκεια του γύρου. Επιπλέον η νέα ευθεία προσφέρει και ευκαιρία για προσπέρασμα. Λόγω των αλλαγών αυτών ο χρόνος ενός γύρου στην Marina Bay ίσως να κατέβει κατά 7 με 10 περίπου δευτερόλεπτα.

Ελαστικά

Οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τις τρεις μαλακότερες γόμες του φάσματος της Pirelli στην Σιγκαπούρη. Η μεγάλη πρόκληση του αγώνα είναι ο έλεγχος της φθοράς των πίσω ελαστικών. Πράγμα λογικό καθώς ο γύρος της Marina Bay είναι γεμάτος από αλλεπάλληλες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις προς και από αργές στροφές.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις πίστες πόλης, η εξέλιξη της πρόσφυσης θα είναι μεγάλη από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Υπό κανονικές συνθήκες ο αγώνας βγαίνει και με μία στάση στα pits. Ωστόσο η εμφάνιση του Safety Car είναι σχεδόν δεδομένη στην Σιγκαπούρη. Κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να αποκλείσουμε περισσότερα pit-stops για λόγους στρατηγικής.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ΑΝΤ1 (ο αγώνας) και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο) Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 15/09
    12:30: FP1
    16:00: FP2
  • Σάββατο 16/09
    12:30: FP3
    16:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 17/09
    15:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ιταλίας: Αναπόφευκτος (+video)
Οι απαράδεκτοι και ο Σουμάχερ σε κώμα
Red Bull: Ο Μάρκο θέλει Νόρις δίπλα στον Φερστάπεν!